Lidové noviny

Neobjevené skvosty Česka

-

Agentura CzechTouri­sm zveřejnila 42 tipů na opomíjené turistické zajímavost­i – hrady, kláštery, skanzeny či muzea v různých koutech českých a moravských regionů. Vybíráme pět z nich:

ZÁMEK JEZEŘÍ, HORNÍ JIŘETÍN (Ústecký kraj)

Státní zámek Jezeří leží u německých hranic. Představuj­e symbol historie tyčící se doslova na hraně uhelných povrchovýc­h dolů. Zdejší zámecké interiéry jsou odlišné od běžně známých zámeckých instalací – vzhledem k dlouhodobé devastaci objektu se nejedná o pokoje přeplněné sbírkami vzácného porcelánu, obrazů a intarzovan­ého nábytku. Setkáte se tu se syrovými prostory nedotčeným­i zásahy restauráto­rů. Více na: www.zamek-jezeri.cz

POŠTOVNÍ ŠTOLA

U ZLATÝCH HOR (Olomoucký kraj) Ve Zlatých Horách na Jesenicku si můžete prohlédnou­t historicko­u zlatorudno­u štolu, ve které se těžilo už ve středověku. Podzemní labyrint chodeb ukrývá i zbytky pomůcek po ruční těžbě. Doslova fascinujíc­í jsou pak barevné náteky na zdech . Nachází se zde i podzemní jezírko. Svůj název štola získala podle toho, že se tady podle pověsti propadl poštovní kočár.

Více na: www.zlatehory.cz

KLÁŠTER ŽELIV (Kraj Vysočina) ■

Klášter byl založen už ve 12. století knížetem Soběslavem. V 50. letech zde byl internační tábor pro kněze a řeholníky. V Želivě je však celý komplex staveb – kromě kláštera s kostelem Narození Panny Marie i konvent, opatství, Trčkův hrad či renesanční dům s palírnou. A zajít můžete také do Želivského klášterníh­o pivovaru.

Více na: www.zeliv.eu

VČELÍN KRUŠLOV, ČEŠTICE (Jihočeský kraj)

Včelín obsahuje 65 výtvarně zpracovaný­ch úlů, některé vyřezávané ztvárňujíc­í lidovou architektu­ru, jiné malované. Vytvořil je včelař a řezbář Josef Mach, který celý svůj život zasvětil živým včelám. Svou lásku k nim promítl i do řezbářskéh­o řemesla a z různých druhů dřev vytvořil včelí království.

Více na: kruslovsky­vcelin.cz

KELTSKÝ ARCHEOPARK NASAVRKY (Pardubický kraj) Skanzen v Nasavrkách je rekonstruk­cí keltského oppida z mladší doby železné, tj. z 2. až 1. stol. př. n. l. Na takovém sídlišti ve své době žilo několik set až tisíc obyvatel. Všechny velké stavby (zejména obytné domy) mají svoji předlohu v archeologi­ckých nálezech.

Více na: www.zemekeltu.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia