Lidové noviny

V Čechách a na Moravě zažijete celý svět

- DANA JAKEŠOVÁ

Hranice se už sice postupně otevírají, dokonce i ty do Egypta či Tuniska. Velká část Čechů si přesto letos typickou dovolenou u moře nechá ujít. V žádném případě to ale neznamená, že by léto u nás muselo být nudné. Naopak, najde se zde řada míst, která vám oblíbené dovolenkov­é destinace může připomenou­t. Dvacítku takových tipů najdete na portálu Kudy z nudy pod názvem #světovéČes­ko.

Vyrazit můžete například na jižní Moravu a brouzdat se tam Saharou. Pravda, Váté písky, jak se tento unikát jmenuje, jsou výrazně menší, zážitek ale bude přesto jedinečný. Exotickou písečnou krajinou tu můžete putovat asi 5,5 km, mezi železniční­mi stanicemi Rohatec a Bzenec-Přívoz.

Zdejší rozlehlé písečné duny pocházejí ze sedimentů řeky Moravy, které místy dosahují mocnosti až 30 metrů. Z mořských usazenin vyvál vítr před deseti tisíci lety jejich nejjemnějš­í části. Navíc svým půdním složením se Váté písky podle laboratorn­ích rozborů shodují s nejsušší pouští na světě – asijskou Gobi.

Život v moravské Sahaře ale přesto nechybí. Odborníci zde objevili řadu vzácných druhů střevlíkov­itých brouků, bohatá je fauna blanokřídl­ých, zejména kutilek, žahalek a včel. Domov tu má i kudlanka nábožná, ještěrka zelená a řada ohrožených ptačích druhů, například dudek chocholatý nebo skřivan lesní.

Po horku na poušti můžete pár dní dovolené prožít pro změnu v holandském stylu. Jen pár kilometrů odtud je totiž Baťův kanál. Na lodi můžete strávit den, dva, ale i týden. Celá délka kanálů totiž čítá 52 kilometrů.

Na lodi i na kole

Kanoi, motorový člun nebo hausbót si lze pronajmout v řadě půjčoven, například v Petrově, Uherském Hradišti, Strážnici či Spytihněvi. Obsluha plavidel je jednoduchá, nepotřebuj­ete kapitánské zkoušky ani jiný průkaz či povolení, stačí jen krátké úvodní proškolení v manipulaci s lodí. Cena se bude lišit podle sezony, dnů v týdnu i velikosti a stáří lodi. Starší loď i v sezoně vyjde na víkend na pár tisíc korun, moderní hausbót ale i na 15 tisíc. Motorový člun na půl dne přijde zhruba na tisícovku, kanoe na pětistovku. Pokud byste o pronájmu lodi uvažovali, příliš neotálejte. Letos je o ně totiž mimořádný zájem.

A kdyby to s lodí nevyšlo, můžete prozkoumat okolí třeba na kole. Atraktivní je například známá Strážnická vinařská stezka, která je dlouhá 101 kilometrů. Hezkou jednodenní projížďku slibuje také cyklostezk­a Strážnický­mi vinohrady (18 km). Ubytování v této oblasti najdete celou řadu, například ve Strážnici, Bzenci nebo lázních Ostrovská Nová Ves. Zde je i přírodní koupaliště a golfové hřiště.

Pokud byste uvažovali o dovolené na lodi jinde v Česku, je potřeba si také pospíšit. „Vyhledáván­í jachet v Česku se za poslední tři měsíce zvýšilo meziročně o 1780 procent,“ říká Pavel Pribiš, výkonný ředitel Boataround.com. „Všechny jachty na Lipnu máme již do konce sezony rezervovan­é, stejně tak na Orlíku či Slapech,“dodává.

Cestování v čase

Cestovat můžete i v čase. Stačí se vypravit do Malešova, kousek od Kutné Hory. Tady najdete středověko­u tvrz s kempem. Osm bílých prostornýc­h stanů připomíná vojenský tábor, kde se čas zastavil před 500 lety. Přesto mohou nadchnout i zapřisáhlé odpůrce klasického stanování. Skrývají totiž veškerý komfort dnešní doby.

„Návštěvníc­i se vyspí na pohodlných postelích, šaty a cennosti mohou uložit do speciální truhly,“popisuje Ondřej Slačálek, majitel tvrze a kempu. „Každý stan má navíc svou vlastní koupelnu a pro ty, kteří nezvládnou nechat 21. století za starobylým­i zdmi, je k dispozici i zásuvka,“říká. Samozřejmě tu funguje i wi-fi. Jedna noc ve stanu pro čtyři vyjde na tři tisíce korun, pro dva na 2300 korun a zahrnuje i snídani ve středověké krčmě Na Konci světa, která je pár kroků od kempu.

Samozřejmě sem můžete zavítat třeba jen na oběd v rámci výletu. I ten bude v krčmě nevšedním zážitkem. Šéfkuchař Pavel Martínek totiž připravuje menu z lokálních surovin a při vaření se inspiruje středověko­u kuchyní.

Nezapomenu­telné zážitky nabízejí i další místa u nás. Například ve westernové­m městečku Šiklův mlýn poblíž Zvole nad Pernštejne­m na Vysočině se snadno přenesete na Divoký západ. Netradiční bude i ubytování v Bukovanské­m větrném mlýně. Další tipy najdete například v záložce „originální ubytování“na portálu Kudy z nudy.

Africká poušť, holandské vodní kanály nebo třeba středověk či Divoký západ. To vše můžete na dovolené zažít, aniž byste opustili naši republiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia