Lidové noviny

Sparta uťala sérii Plzně bez prohry

Fotbalisté Sparty jsou ve finále poháru, kde je čeká Liberec. Letenští porazili doma 2:1 Plzeň, Severočeši stejným výsledkem dobyli Hanou.

- JIŘÍ ČIHÁK MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Jako přes kopírák se odehrála obě semifinále MOL Cupu. Vítězové se ujali už v úvodním dějství dvoubranko­vého vedení, ve druhé půli se ale strachoval­i o výsledek a finálovou místenku.

A jako přes kopírák vypadaly i sparťanské gólové akce, kdy šel míč po ose Kozák–Dočkal. V prvním případě stáhl ve vápně domácího útočníka Limberský, následujíc­í penaltu Kanga s přehledem proměnil, podruhé už se trefil domácí kanonýr krásně hlavou.

Po dvaceti vteřinách druhé půle sudí Pechanec odpískal pro Spartu druhou penaltu po zákroku Pernici na Hložka. Videoasist­ent ale posoudil správně, hlavní změnil své rozhodnutí na roh, ze kterého Hancko trefil tyč. A role se otočily.

Útočila Plzeň, ale do vyložených šancí se nedostával­a, domácí naopak hrozili z brejků. V závěru ale snížil hlavou Havel a pět minut nastavení bylo ještě dramatický­ch. Sparta ale vedení a postup do finále udržela, zároveň připravila soupeři první soutěžní prohru pod trenérem Adriánem Guľou, který přišel na západ Čech v zimě.

Už předtím slavil liberecký Slovan, který zavítal do Olomouce.

„Je to pro nás obrovské zklamání. Dnes jsme mohli zachránit sezonu,“smutnil po porážce 1:2 olomoucký trenér Radoslav Látal. Se svým týmem si zahraje už pouze nadstavbov­ou část o záchranu.

Liberec vedl po hlavičce Peška. Druhý gól před přestávkou přidal technickou střelou z přímého kopu Alibekov, po změně stran Hanáky nabudila hlavička Juliše a vyloučení Kuchty, vyrovnání se ale domácí nedočkali.

„Všechno jsme vsadili na jednu kartu,“přiznal Látal.

Risk nevyšel, a tak si 1. července zahraje o nablýskano­u pohárovou trofej doma na stadionu U Nisy Liberec.

Pro letošní ročník totiž nově platí pravidlo, že pořadatele­m finálového souboje je klub, který je v době semifinále na horší pozici v ligové tabulce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia