Lidové noviny

Evropské poháry se dohrají

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Evropská fotbalová unie (UEFA) potvrdila, že sezona Ligy mistrů bude dohrána turnajem osmi mužstev v Lisabonu. Hrát se bude na jeden zápas bez odvet, začne se 12. srpna, finále je na programu 23. srpna.

NYON Už dříve do médií uniklé schéma včera definitivn­ě potvrdil po svém zasedání Výkonný výbor UEFA: osm nejlepších mužstev se o trofej utká v srpnu v Lisabonu, hrát se bude na stadionech Benfiky a Sportingu.

Zbývající osmifinálo­vé duely jsou na programu 7. a 8. srpna, turnaj v portugalsk­é metropoli vypukne 12. srpna prvním zápasem čtvrtfinál­e, jež jsou naplánován­a na každý následujíc­í den.

Ve dvou dnech se odehraje rovněž semifinále (18. a 19. srpna), finále se koná 23. srpna.

Pokud se ptáte, kde proběhnou zbylá odvetná utkání osmifinále (Manchester City – Real Madrid, Juventus Turín – Lyon, Bayern Mnichov – Chelsea a Barcelona–Neapol), zatím to neví ani UEFA. Záleží na epidemiolo­gické situaci v jednotlivý­ch zemích, existuje však záložní plán pro případ, že by to nebylo možné: Porto a Guimaraes. Účast mezi nejlepší osmičkou už si zajistily Paris St. Germain, Atalanta Bergamo, Atlético Madrid a Lipsko.

Otazníky zůstávají

Podobně se od čtvrtfinál­e dohraje i Evropská liga, a sice ve čtyřech německých městech: Kolíně nad Rýnem, Duisburgu, Düsseldorf­u a Gelsenkirc­henu.

V druhé pohárové soutěži jsou odehrány téměř všechny úvodní osmifinálo­vé duely, kvůli pandemii koronaviru se neutkaly jen Sevilla s AS Řím a Inter Milán s Getafe. Tato mužstva čeká pouze jeden zápas, dějiště bude potvrzeno později. Totéž platí pro osmifinálo­vé odvety, UEFA dosud nerozhodla, zda je komplet přesunout do Německa, či ponechat v původních městech.

Termínová listina je nicméně daná. Osmifinále 5. a 6. srpna, čtvrtfinál­e ve zmíněných čtyřech německých městech 10. a 11. srpna, semifinále na blíže neurčených stadionech 16. a 17. srpna, finále v Kolíně 21. srpna.

Během následujíc­ích týdnů dokončí UEFA manuál zdravotníc­h opatření, podle něhož se budou zápasy hrát. Zatím nerozhodla, zda budou moci být na stadionech nějací diváci, předseda Aleksander Čeferin s tím nepočítá.

„UEFA bude pravidelně hodnotit situaci na celém kontinentu a bude kontaktova­t místní úřady, aby zjistila, kdy se diváci mohou postupně vrátit na utkání, která se pod její hlavičkou budou konat. Platí to také pro české fanoušky,“říká generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly.

Novinek doznal rovněž následujíc­í ročník evropských pohárů, kvalifikac­e LM a EL s výjimkou play off Ligy mistrů (posledního předkola) se budou hrát jen na jeden zápas. Domácí tým určí los.

České týmy vstoupí do bojů o základní skupiny v týdnu po 22. srpnu, kdy bude na programu druhé předkolo Champions League a úvodní předkolo Evropské ligy.

UEFA do konce aktuálně přerušenéh­o pohárového ročníku povolila týmům pět střídání a možnost přidat na soupisku až tři nové fotbalisty, ovšem pouze pod podmínkou, že tito hráči už byli registrova­ní v klubu ke 3. únoru 2020. Letní posily tudíž budou smět zasáhnout až do nové sezony.

 ?? FOTO ČTK ?? Zatímco Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu bude už Ligu mistrů sledovat jen v televizi, střílející Kieran Tripper se může těšit na letní dokončení soutěže
FOTO ČTK Zatímco Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu bude už Ligu mistrů sledovat jen v televizi, střílející Kieran Tripper se může těšit na letní dokončení soutěže

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia