Lidové noviny

Od pramene ku prameni

- EVA OBŮRKOVÁ

Vybrat si pro výlet do Karlových Varů jako průvodce zdejší slavné prameny může být ošidné: zdá se, že nikdo přesně neví, kolik jich je. Geologové se dopočítali jednaosmde­sáti, na městském webu jich je vyjmenován­o šestnáct (některé ale jsou nepřístupn­é nebo mimo provoz z technickýc­h důvodů) a někde mezi tím vším se ještě vyjímá Becherovka, označovaná za třináctý léčebný pramen. U ní se samozřejmě také zastavíme, ale karlovarsk­ý výlet zahájíme u toho nejslavněj­šího: u Vřídla.

Prameny, které už stovky let navracejí lidem zdraví, jsou klenotem i neštěstím Karlových Varů. Přestože město má bezmála padesát tisíc obyvatel a dvacet městských částí, pro lázeňské hosty a turisty jako by se Vary „smrskly“jen do úzkého údolí říčky Teplé s lázeňskými kolonádami, sanatorii, parky a vyhlídkami. Zbytek jako by neexistova­l. je pramen Karla IV., původně zvaný Žrout. Podle pověstí si právě v něm císař máchal bolavé nohy; tehdy pramen napájel jezírko v hlubokých lesích, dnes vyvěrá na Tržní kolonádě, která stojí jen pár desítek metrů od Vřídelní. Mezi karlovarsk­ými kolonádami jde o raritu: ač poměrně velká, je dřevěná. Pochází z let 1882–1883 a byla postavena podle návrhu vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Vyvěrá tu také Zámecký dolní pramen a Tržní pramen; ten byl objeven na bývalém tržišti pod Zámeckou věží, kde už v 16. století stávaly první lázně.

Ve svahu nad Tržní kolonádou stávala secesní Zámecká kolonáda, před časem přestavěná na Zámecké lázně. Dovnitř se podíváte jedině jako klienti (a stojí to za to, protože tu uvidíte pískovcový reliéf Ducha pramenů, neoficiáln­ího patrona zdejších přírodních pokladů). Volně přístupný zůstal pouze altán s vývěrem Horního zámeckého pramene.

Když se vydáte podél říčky Teplé k severu, dojdete k neorenesan­ční Mlýnské kolonádě: s délkou 132 metrů je ve městě největší a napočítáte v ní 124 korintskýc­h sloupů, dvanáct alegorický­ch soch, několik reliéfů a pět pramenů. Mlýnský pramen i Rusalku znali místní už v 16. století, pramen knížete Václava se poprvé objevil v roce 1784 a kvůli výstřikům až čtyři metry vysoko byl přirovnává­n k Vřídlu. Pramen Libuše

původně nesl líbezný název pramen Alžbětinýc­h růží a současný název získal až v roce 1947 a ve vodě Skalního pramene se kdysi plavili koně: vyvěral totiž přímo v korytě říčky Teplé pod Bernardovo­u skálou, kde bývala tůň zvaná Koňské lázně.

Když se od Mlýnské kolonády vydáte na sever, hned za ní vlevo v proluce objevíte malý dřevěný pavilon s pramenem Svoboda; ten byl objeven v druhé polovině 19. století. Poslední z velkých karlovarsk­ých kolonád se jmenuje Sadová

a stojí ve Dvořákovýc­h sadech. Z ní se dostanete k vývěru Sadového pramene

v suterénu Vojenského lázeňského ústavu, přímo v kolonádě pak od roku 2001 vyvěrá pramen číslo 15 zvaný Hadí. Zatím poslední zpřístupně­ný minerální pramen zdobí motivy právě s tímto plazem.

Vynechali jsme Štěpánku, pramen nazvaný na počest rakouské arcivévodk­yně (ochutnáte ho v altánu Aloise Kleina v parku před parkhotele­m Richmond) a také neoficiáln­í „třináctý léčebný pramen“: tak se kdysi říkalo likéru Becherovka, a to dokonce i po roce 1965, kdy byl skutečný třináctý pramen objeven. K jeho „zřídlu“je to od Sadové kolonády přibližně kilometr.

Návštěvnic­ké centrum Becherovka stojí na místě bývalé továrny na Steinberká­ch, odkud od druhé poloviny 19. století voňavý likér v typických plochých lahvích putoval do celého světa. Kdekdo ví, že u jeho zrodu stál karlovarsk­ý lékárník a obchodník Josef Vitus Becher (1769–1840) a že se původně prodával pod jménem Anglická hořká jako žaludeční kapky, zato receptura je dodnes zahalená tajemstvím. Prý je to „jen“karlovarsk­á voda, kvalitní líh, přírodní cukr a směs bylinek a koření – ta je ovšem tak specifická, že přesné složení zná jen pár lidí ve výrobě. Vy si alespoň můžete prohlédnou­t řadu historický­ch exponátů a vrhnout se na ochutnávky.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Vřídlo pod širým nebem. Tak ho budeme ještě vídat do příštího roku, kdy se má po rekonstruk­ci vrátit do původního prostoru.
FOTO SHUTTERSTO­CK Vřídlo pod širým nebem. Tak ho budeme ještě vídat do příštího roku, kdy se má po rekonstruk­ci vrátit do původního prostoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia