Lidové noviny

Léto odvane roušky. praha to nemá jisté

1. července padnou i restrikce na noční bary. Zákazy vydrží jen v regionech s náloží koronaviru

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Radost ze začátku prázdnin mají letos děti kvůli covidu rozmělněno­u, ale aspoň si to vynahradí dospělí. Prvního července přestanou platit plošná nařízení.

Z kolektivní­ho omezení a centrální vůle přechází Česko do druhé fáze – lokálních restrikcí a osobní zodpovědno­sti každého jedince. „Filozofie se mění. Je to tak správně, není důvod nyní omezovat celou republiku,“uvedl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že rizika doutnají jen v lokálních ohniscích.

Rituální odložení roušek se bude týkat všech budov, městské hromadné dopravy i hromadných akcí. Ve stejný den padne také mantra rozestupů: ve vnitřních prostorách se teď musejí držet dva metry, venku o půl metru méně. Padne

rovněž policejní hodinka, která nyní udržuje bary, hospody a diskotéky zavřené mezi jedenáctou večerní a šestou ranní, neboť obezřetnos­t klesá s výší promile.

Artikuly navrácené svobody si ale nemohou vyvěsit regiony s covidovým hnízdem. Kdyby omezení padla dnes, šlo by o hlavní město a Karvinsko. Za dva týdny se situace může změnit, pokud však na těchto místech bude dál doutnat vyšší riziko, pak tam (či jinde, dle aktuálních dat) roušky, zavírací doba i rozestupy zůstanou.

Nařízení už nebude vydávat centrálně ministerst­vo zdravotnic­tví, pravomoc si převezmou krajské hygienické stanice. Samy nejlépe znají místní podmínky. Není jednotná hranice počtu nakažených, odkud se restrikce na lokální ohnisko nasadí, odvíjí se to od více proměnných. Třeba: Mají pacienti lehké příznaky, nebo potřebují do nemocnice? Dostala se nemoc do rizikových skupin?

Ministerst­vo zdravotnic­tví přichystá barevně odlišenou flexibilní mapu republiky na způsob semaforu, podle nějž se jezdí zpoza hranic. Podle toho Češi uvidí, kde tu nákaza hrozí, pročež buď roušku mít musejí, anebo se jim to ve vlastním zájmu silně doporučuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia