Lidové noviny

Nejvyšší soud k Nagygate: „Štěnice“byly nezákonné

- MARTIN SHABU

PRAHA V právní bitvě okolo bývalé šéfky kanceláře premiéra Petra Nečase nastal nečekaný zlom. Nejvyšší soud rozhodl, že policejní odposlechy v případu, který vedl v roce 2013 k pádu vlády, byly minimálně zčásti nasazeny v rozporu se zákonem.

To může ovlivnit i posuzování kauzy zneužití Vojenského zpravodajs­tví, kde jsou odposlechy rovněž použity. Loni v této větvi Nagygate padl pravomocný odsuzující verdikt nad Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a třemi vysoce postaveným­i zpravodajs­kými důstojníky. Nyní se čeká, jak právě u Nejvyššího soudu dopadne jejich dovolání. Zda vinu čtveřice, která měla zneužít tajnou službu ke sledování někdejší Nečasovy manželky, potvrdí, či ne.

Informaci o nezákonném odposlechu jako první přinesla Česká televize. Není ale jasné, které části z rozvětvené kauzy se týká.

LN zjistily, že podnět podala sama Nečasová. Potvrdil to její advokát Eduard Bruna. „Namítali jsme, že ostravský soud, okresní i krajský, pochybil v tom smyslu, že nesprávně povolil odposlechy, které podle našeho názoru byly nezákonné. Co z toho Nejvyšší soud přijal, nevíme. Text jsme ještě neviděli,“řekl LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia