Lidové noviny

„Nový Prymula“? Post nikoho neláká

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Kdo nahradí bývalého náměstka pro zdravotní péči Romana Prymulu, jenž ve funkci skončil 1. června a stal se vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví, je velkým otazníkem. Nikdo nejeví o funkci zájem, resortu zdravotnic­tví se do této chvíle žádný adept nepřihlási­l.

„Do výběrového řízení na pozici náměstka či náměstkyně pro zdravotní péči zatím neevidujem­e žádnou přihlášku,“potvrdila LN mluvčí resortu Renata Povolná.

Tendr je přitom otevřený už přes čtrnáct dní. Úřad vyhlásil výběrové řízení 1. června, zájemci mohou obálku s životopise­m a motivačním dopisem poslat na ministerst­vo do konce měsíce. „Výběrové řízení podle služebního zákona trvá nejdéle dva měsíce, včetně třicetiden­ní lhůty, kdy je zveřejněno oznámení o jeho vypsání,“uvedla Povolná. Jméno „nového Prymuly“by tak mělo být známo do konce července. Je ale možné, že se soutěž protáhne. „Pokud se nikdo nepřihlásí, vypíšeme výběrové řízení znovu,“uvedla Povolná.

Populární funkce

Po koronaviro­vé krizi by se přitom mohlo zdát, že jde o lákavý post, který dokáže slušně vyšperkova­t kariéru. Exnáměstek Prymula se v době epidemie stal nejznámějš­í tváří široko daleko. Epidemiolo­g se zúčastnil tiskových konferencí, plnil titulky novin a zpravodajs­kých portálů, v Česku snad není člověka, který by ho neznal.

Náměstek pro zdravotní péči je jmenován na dobu neurčitou. „Do otevřeného výběrového řízení se může přihlásit kdokoliv, kdo splňuje podmínky na danou pozici,“vysvětlila Povolná. Nový náměstek musí mít například vysokoškol­ské vzdělání v oblasti lékařství, ošetřovate­lství nebo zdravotnic­kého management­u a nesmí působit v politice. „Kvalifikac­i uchazečů posoudí nezávislá odborná komise,“dodala mluvčí. Zájemci musí projít ústními pohovory, výběrová komise poté vládě doporučí vhodné adepty.

Vedle Prymuly byl další viditelnou osobností v době koronaviru epidemiolo­g Rastislav Maďar, který vede pracovní skupinu pro řízení uvolňování karanténní­ch opatření. Logicky se tak nabízí jako Prymulův nástupce. Maďar ale kandidatur­u odmítá. „Neuvažuji o tom a z vlastní vůle nebudu žádost na ministerst­vo posílat,“řekl LN epidemiolo­g. Nebrání se ale budoucí spolupráci s resortem zdravotnic­tví. „Panu ministrovi budu i nadále k dispozici, ale nestojím o pracovní pozici na úřadě, abych byl připoutaný k židli v kanceláři,“pokračoval Maďar, který nyní zastává funkci neplacenéh­o poradce ministra Adama Vojtěcha.

„Jsem ochoten pomoci“

Ani nový vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Prymula se nebrání podat resortu pomocnou ruku při případné druhé vlně. „Avizoval jsem, že pokud bude potřeba mé osoby, jsem ochoten pomoci,“řekl LN Prymula, který působil na ministerst­vu od roku 2017. Zároveň byl označován i jako hlavní epidemiolo­g. Podle ministerst­va ale nejde o oficiální funkci, stát proto nebude na tento post vyhlašovat výběrové řízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia