Lidové noviny

Právo na vodu zatím v ústavě nebude

-

PRAHA Sněmovna odložila do půlky září debatu o poslanecký­ch návrzích na ústavní ochranu vody a půdy a na právo na pitnou vodu. Chce vyčkat na vládní ústavní zákon, který včera slíbil předložit ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD). Uvedl, že by chtěl do vládní předlohy zapracovat v nějaké míře i poslanecké návrhy.

Hnutí STAN navrhlo vložit právo obyvatel na pitnou vodu do Listiny základních práv a svobod. Ta by měla také stanovit, že vodní zdroje by byly ve veřejném užívání a spravoval by je stát. Zdroje pitné vody by měly sloužit v první řadě k zásobování lidí, a to udržitelný­m způsobem. Zásobování vodou by měly podle předlohy zajišťoval­y obce na neziskovém principu.

KDU-ČSL by ráda prosadila, aby v ústavě byla zdůrazněna potřeba šetrného využívání vodních zdrojů a půdy. Návrh na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství předložila i KSČM.

Sněmovna včera požádala vládu, aby jí do konce září předložila harmonogra­m příprav a plnění koncepce ochrany před následky sucha pro území Česka. Usnesla se na tom po debatě nad zprávou o ochraně klimatu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia