Lidové noviny

Pelta vysvětlova­l „úplatek bytem“

Soudkyně nutila fotbalovéh­o bosse odůvodnit poskytnutí bytu a darování dovolené bývalé náměstkyni. Ten mezi dotazy kličkoval

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Noha přes nohu, rouška ležérně spuštěná na bradě, bez kravaty, bez saka. Tak na lavici obžalovaný­ch během soudního přelíčení posedává fotbalový boss Miroslav Pelta, díky jehož šeptaným poznámkám propukali místy jeho advokáti v smích.

Nájemní smlouvu jí ale z osobních důvodů dát odmítl.

Druhou část úplatku měl dle státního zástupce Ondřeje Trčky tvořit voucher na dovolenou v hodnotě 200 tisíc korun od společnost­i Alexandria, se kterou měl FAČR sponzorsko­u smlouvu. Kratochvíl­ová voucher v březnu 2017 využila k cestě na Seychelly. Podle Pelty šlo o běžnou praxi.

„Podobné vouchery jsem kupoval vždycky, když za mnou někdo přišel, že chce něco do tomboly,“vysvětlova­l svérázně soudkyni. Domluva byla prý taková, že exnáměstky­ně si zájezd později zaplatí, čas měla mít do podzimu 2017. K tomu však nedošlo. Podle majitele jablonecké­ho klubu někdo z cestovky Kratochvíl­ové řekl, že to platit nemusí. Tento moment zachycuje i policejní odposlech.

Pelta nedokázal přesvědčiv­ě vysvětlit, jak se dostal k informacím o výši prostředků přidělenýc­h na fotbal. Podle jeho původní verze je získal z podkladů na jednání Národní rady pro sport (poradní orgán ministerst­va – pozn. red.) devátého února 2016.

Odposlechy však napovídají, že se informaci, ze které byl prý původně „na infarkt a bajpás v Ikemu“, dozvěděl až o několik dní později z telefonátu s Kratochvíl­ovou. „To byla klika, žes mi zavolala a řekla, že 557,“říká v odposlešíc­h Pelta Kratochvíl­ové v narážce na navrhovano­u částku v řádu stamilionů. Časová nesrovnalo­st Peltu viditelně rozhodila a v projevu od ní často utíkal.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Výřečnost Miroslava Pelty byla i včera hlavním lákadlem pro ty, co sledovali třetí den přelíčení v kauze sportovníc­h dotací
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Výřečnost Miroslava Pelty byla i včera hlavním lákadlem pro ty, co sledovali třetí den přelíčení v kauze sportovníc­h dotací

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia