Lidové noviny

Bolton vytáhl těžký kalibr

- ROBERT SCHUSTER

Dle bezpečnost­ního exporadce Johna Boltona byl prezident USA Trump až příliš servilní vůči čínskému vůdci a vyjádřil mimo jiné i pochopení pro budování internační­ch táborů pro muslimské Ujgury v provincii Sin-ťiang.

WASHINGTON/PRAHA V amerických sdělovacíc­h prostředcí­ch se objevily první ukázky dlouho očekávané knihy Johna Boltona, bývalého bezpečnost­ního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Oficiálně má být kniha s názvem The Room Where It Happened (Místnost, kde se to stalo) k zakoupení až od 23. června. Vydavatels­tví ji už předem prezentova­lo s tím, že „obsahuje výbušný materiál“. Ukázky, jež se dosud objevily v některých amerických denících, to potvrzují.

Americké ministerst­vo spravedlno­sti se ve středu ještě na poslední chvíli pokusilo její prodej zakázat, když podalo u federálníh­o soudu žádost o vydání předběžnéh­o rozhodnutí. „Zveřejnění rukopisu poškodí národní bezpečnost Spojených států,“uvádí se v prohlášení ministerst­va. Již předtím resort donutil Boltona, aby z knihy vyškrtl několik pasáží obsahující­ch tajné informace.

Ačkoli zatím ještě není v knihkupect­vích, už nyní se v důsledku

Protivníci.

předobjedn­ávek publikace vyšplhala na první příčku nejprodáva­nějších.

Jedenasedm­desátiletý John Bolton byl ve funkci Trumpova poradce pro národní bezpečnost od dubna 2018 do září 2019. V knize tvrdí, že současný prezident podřizuje veškeré své konání jedinému cíli – znovuzvole­ní. Líčí nejenom, jak jeho někdejší šéf tápe v řadě zahraničně­politickýc­h otázek. Stejně tak prý Trump neváhá vidět spojence v diktátorec­h nebo autoritati­vních vládcích, pokud by mu jejich přízeň pomohla vyhrát volby.

Dle Boltona to bylo dobře patrné v případě Trumpova přístupu k čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi. Během loňského summitu skupiny G20 v Ósace se ho prý americký prezident snažil přimět k pomoci v kampani.

Exporty do Číny jako pomoc ve volbách

Šéf Bílého domu chtěl po čínské straně, aby přistoupil­a na zvýšení dovozu amerických zemědělský­ch produktů, zejména pšenice a sójových bobů. To mělo pomoci farmářům, kteří jsou tradičními Trumpovými voliči. Když čínský vůdce následně souhlasil s pokračován­ím jednání o vzájemných obchodních vztazích, měl Trump dle Boltona v euforii prohlásit: „Jste nejúžasněj­ším vůdcem v dějinách Číny.“

Americký zplnomocně­nec pro obchod Robert Lighthizer, jenž se tehdejších rozhovorů také zúčastnil, ovšem v první reakci na Boltonovo tvrzení popřel, že by prezident svůj čínský protějšek takto chválil.

V souvislost­i se vztahem Trumpa a Si Ťin-pchinga bývalý bezpečnost­ní poradce uvádí, že šéf Bílého domu měl v rozhovoru s čínským prezidente­m údajně vyjádřit pochopení pro budování internační­ch táborů pro muslimské Ujgury v západočíns­ké provincii

Sin-ťiang. Peking je dlouhodobě viní ze separatism­u a terorismu. Ohledně internace Ujgurů měl Trump údajně prohlásit, že to je „správný postup“.

Podobně prý měl v rozhovoru s nejvyšším čínským představit­elem „hodit přes palubu“i podporu pro Tchaj-wan a protestním­u hnutí v Hongkongu.

Právě ve středu přitom americký prezident podepsal zákon ostře odsuzující právě čínské internační tábory. „Není to pravda. Je to lhář,“uvedl následně Trump pro deník The Wall Street Journal na Boltonovu adresu.

Bývalý Trumpův bezpečnost­ní poradce líčí i další přešlapy svého někdejšího šéfa. Například v rozhovoru s někdejší britskou premiérkou Theresou Mayovou měl prezident vyjádřit překvapení, že Spojené království disponuje vlastními jadernými zbraněmi.

Pokud jde o takzvanou „ukrajinsko­u aféru“, kvůli níž čelil prezident snaze o sesazení, někdejší bezpečnost­ní poradce v zásadě potvrdil obvinění vznesená vůči němu: Trump sliboval vojenskou pomoc v objemu 400 milionů dolarů výměnou za to, že ukrajinská justice bude vyšetřovat demokratic­ké politiky Hillary Clintonovo­u a Joea Bidena.

Dle Boltona prý kolovala v Bílém domě úplně vážně konspiračn­í teorie, že americké prezidents­ké volby z roku 2016 se nepokoušel­o zmanipulov­at Rusko, nýbrž Ukrajina. Trump prý považoval Ukrajinu za překážku pro dosažení dobrých vztahů s Ruskem.

 ?? FOTO REUTERS ?? Bolton loni v dubnu ještě jako bezpečnost­ní poradce Trumpa v Oválné pracovně Bílého domu.
FOTO REUTERS Bolton loni v dubnu ještě jako bezpečnost­ní poradce Trumpa v Oválné pracovně Bílého domu.
 ?? REPRO LN ?? Výbušná kniha. Boltonovy memoáry „Místnost, kde se to stalo“.
REPRO LN Výbušná kniha. Boltonovy memoáry „Místnost, kde se to stalo“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia