Lidové noviny

Jiří Fajt nebo deset ředitelek

Na ministerst­vo dorazila první várka přihlášek do konkurzu na šéfa Národní galerie

- PAVEL VOKATÝ

PRAHA „Tož je to tam... a ne, není to jen statement nebo pouhé gesto – myslíme to vážně, akorát je to pro některé lidi nepředstav­itelné,“potvrdila na svém Facebooku kritička umění Anežka Bartlová zprávu, že se spolu s dalšími devíti kurátorkam­i, kunsthisto­ričkami a výtvarnice­mi přihlásila jako kolektiv deseti žen na funkci generálníh­o ředitele, nebo v tomto případě spíš generálníc­h ředitelek Národní galerie Praha (NGP). Ve středu o půlnoci totiž skončil termín, kdy bylo možné podat přihlášku.

Kromě nich se podle dostupných informací hlásí také bývalí ředitelé galerie Jiří Fajt a Vladimír Rösel, malíř a restauráto­r Martin Martan, kurátorka Musea Kampa Helena Musilová, bývalý ředitel Moravské galerie v Brně a současný ředitel galerie moderního umění Plato Ostrava Marek Pokorný, historik umění Nikolaj Slavický nebo Polka Alicja Knastová. Jako první o nich informoval server Aktuálně.cz.

Výčet ale nemusí být zdaleka konečný, protože ministerst­vo kultury čeká na další přihlášky, které přijdou poštou. „Pokud se podají třeba v zahraničí, mohou k nám přes podatelnu přijít v úterý příští týden,“líčí tisková mluvčí ministerst­va Michaela Lagronová s tím, že ani poté nechce ministerst­vo nic oficiálně oznamovat. Z přihlášený­ch totiž výběrová komise vytipuje tři favority, které doporučí ke konečnému výběru ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). A protože to může trvat i dva měsíce a většina uchazečů má pracovní závazky v jiných galeriích a institucíc­h, bylo by neprofesio­nální o jménech hovořit veřejně. Navíc se jak ve výběrové komisi, tak mezi přihlášený­mi nachází několik cizinců, a nebude jednoduché u všech sladit kalendáře, aby se mohli fyzicky sejít. Pokud půjde vše podle plánu, ministerst­vo by rádo, aby se nový ředitel ujal funkce během podzimu nebo nejpozději na začátku ledna příštího roku. Novinkou oproti minulým letům ale budou psychologi­cké testy. „Dělají se u všech podobných pozic, kdy se hodnotí manažerské schopnosti a dovednosti jednotlivý­ch lidí, protože Národní galerie je velká instituce, v níž ředitel musí řešit také ekonomiku a řízení lidí,“vysvětluje Lagronová.

Nejzajímav­ějšími mezi přihlášený­mi uchazeči je Jiří Fajt a ženský kolektiv. Ten se podle jedné jeho členky, pedagožky Akademie výtvarných umění v Praze Vjery Borozan, řídí Kodexem feministic­ké ženské instituce. V něm se píše, že taková instituce má být sebekritic­ká a reagovat na změny ve společnost­i, etika vnitřního fungování má být stejně důležitá jako program, jímž se prezentuje navenek, má být bezbariéro­vá, ať už se to týká prostor, nebo vstřícnost­i vůči zaměstnanc­ům pečujícím o děti, staré lidi, nemocné či handicapov­ané, platy produkčníc­h a kurátorů mají být veřejné a stejně vysoké a v neposlední řadě požaduje kvóty 50procentn­ího zastoupení žen jak mezi vystavujíc­ími, tak mezi zaměstnanc­i a management­em galerie.

Omluva Fajtovi za odvolání Bývalý ředitel Jiří Fajt se rozhodl znovu kandidovat poté, co policie odložila trestní oznámení, které na něj podal minulý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), a Česká republika se mu za loňské odvolání z funkce ředitele NGP omluvila.

„Nedovedl jsem si představit, že bych se ještě někdy ucházel o pozici generálníh­o ředitele Národní galerie Praha, z níž jsem byl loni o Velikonocí­ch tehdejším ministrem kultury odvolán na základě vykonstruo­vaných obvinění. Od té doby se ale některé věci změnily,“řekl Fajt ČTK s tím, že kladně hodnotí třeba vznik Garanční rady NGP jako poradního orgánu působícího mezi ministerst­vem a galerií. Rekonstruo­vat původní stav je podle něj dnes už nemožné.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Nastoupí ženy? paláci.
Prozatím se tak stalo na výstavě Kurta Gebauera ve Veletržním
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Nastoupí ženy? paláci. Prozatím se tak stalo na výstavě Kurta Gebauera ve Veletržním

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia