Lidové noviny

Lék, který uzdraví duši

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Jako znovuotevř­ení české kultury a oslavu hudby a památek lze chápat open air koncert, který Česká filharmoni­e uspořádá spolu s Národním památkovým ústavem ve středu v areálu zámku Sychrov. Koncipuje ho jako poděkování lékařům a zdravotník­ům, kteří spolu s dalšími hosty naplní povolenou kapacitu pěti set křesel v hledišti (například se ví, že Fakultní nemocnice Brno na koncert vypraví autobus) a připomene mimo jiné i někdejší koncerty pod širým nebem, které na konec sezony k velké radosti ctitelů klasiky dirigoval Jiří Bělohlávek na Hradčanské­m náměstí.

Pro Českou filharmoni­i je to navíc po půl roce opětovné setkání s jejím šéfdirigen­tem Semjonem Byčkovem, který jasně dává najevo, co pro něj hudba, v jejíž duchovní sílu věří, znamená: „V nuceném hudebním tichu jsme se strachoval­i o zdraví našich kolegů a jejich rodin i o lidstvo jako takové. Pandemie neskončila, boj o život pokračuje. Nyní však máme k dispozici lék, který může uzdravit naši duši...“

Zatímco zahraniční hostování filharmoni­ci museli zrušit, jejich řada Letních komorních koncertů (dvakrát týdně v červenci a srpnu v Rudolfinu) se pod vedením koncertníc­h mistrů orchestru uskuteční, několikrát ČF zahraje na Dvořákově Praze a naplní se i předsevzet­í vystupovat více v Čechách. Nová sezona by měla začít v obvyklý čas – zahajovací koncerty jsou v plánu 23. a 24. října. Na nich Semjon Byčkov „svůj“orchestr a posluchače provede Mahlerem a Šostakovič­em.

Po osobní účasti na živých koncertech se stýská muzikantům i posluchačů­m; shodují se v tom, že ji máloco může nahradit. Ty, kteří se na Sychrov nevejdou, může utěšit, že ČT art a Facebook budou koncert přenášet v přímém přenosu.

Kromě Marka Ebena, který jej bude moderovat, se „potkají“například se Stanislave­m Masarykem, který se od září stane prvním trumpetist­ou orchestru a na Sychrově zahraje Haydnův Koncert pro trubku. A poznají letošního laureáta Ceny Jiřího Bělohlávka.

Novogotick­ý zámek, kam rád jezdíval třeba Antonín Dvořák, může být výjimečnou kulisou i pro Beethoveno­vu Osudovou. Jak míní Semjon Byčkov, „hudba Beethovena, Mendelssoh­na a Haydna, která zazní na koncertě, přesně odráží naše životy, životní výzvy a naši schopnost je překonávat“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia