Lidové noviny

Muž se psem

Do Senátu míří stará politická garda

- Marek Hudema

Lidé, střezte se, železný muž jde sem se svým psem, zpívala kdysi punková skupina Tři sestry a všichni věděli, o koho jde. Šlo o narážku na Vladimíra Železného, tehdejšího šéfa televizní stanice TV Nova, a maskota této stanice, psa Nováka. Teď je muž se psem zpátky a míří do Senátu jako kandidát hnutí Trikolóra. Není přitom jedinou kdysi velmi známou osobností, která jde do letošních senátních voleb.

Senátorem za Prahu 5 se chce stát Michael Žantovský, kterého podporují ODS, TOP 09 a STAN, a za ODS chce být senátorkou Miroslava Němcová. Zatímco Vladimír Želený se proslavil hlavně ve druhé polovině devadesátý­ch let minulého století, Michaela Žantovskéh­o si většina lidí bude asi nejvíc pamatovat jako mluvčího Občanského fóra a později mluvčího prezidenta Václava Havla z první poloviny devadesátý­ch let. Oba poté aktivně vystupoval­i v politice jako senátoři, Železný byl navíc nevýrazným europoslan­cem a Žantovský šéfem strany ODA. Je ale otázkou, kolik lidí si to pamatuje. Němcová naopak byla dlouhodobě aktivní političkou a veřejnost si ji pamatuje hlavně jako předsedkyn­i Poslanecké sněmovny v letech 2010–2013. Ale to už je také nějaká doba.

Ukazuje to, že mezi aktivními politiky není příliš mnoho výrazných osobností, a hlavně že takové osobnosti nemíří do senátorské­ho křesla. Pak mají uchazeči, na které si veřejnost vzpomene alespoň periferně díky jejich historické roli, slušnou šanci. Není to na škodu. Senát u nás funguje jako pojistka proti snadné změně ústavy a k opravám poslanecký­ch a vládních návrhů zákonů. Není v něm třeba velkých gest a staré tváře jako Žantovský či Němcová sem patří. Vladimír Železný je něco trochu jiného. Jeho ohýbání dohod s investory do „jeho“televize stálo kdysi Česko v arbitráži deset miliard korun – a to nezní zrovna jako ideální kvalifikac­e do „dozorčí“komory parlamentu. Možná bychom se pro jistotu měli opravdu návratu železného muže se psem vyvarovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia