Lidové noviny

Byty na periferiíc­h měst zlevní

Hodnota bytů v žádaných mimopražsk­ých lokalitách se udrží či mírně zvýší, vyplývá z průzkumu LN pro miniseriál Můj byt za rok

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Zbohatnou, zchudnou, nebo budou na svém? Jak kdo. Ti, kdo si nyní pořídí kvalitní byt v žádaných lokalitách velkých měst, za rok na jeho hodnotě tratit nebudou. Možná, že někteří z nich dokonce i trochu „vydělají“. Naopak byty na periferiíc­h měst o část hodnoty přijdou. To vyplývá z exkluzivní­ho průzkumu LN pro miniseriál Můj byt za rok mapující, jak se v průběhu roku změní vlastníkům bytů hodnota jejich nemovitost­i, a to v pěti největších českých městech – v Brně, Ostravě, Plzni, Liberci a v Olomouci (mimo Prahu; díl věnovaný Praze vyšel 9. června).

I když česká krajská města představuj­í malé a různorodé trhy, mají jedno společné – zájem o bydlení převyšuje nabídku na trhu. To se samozřejmě odráží i v cenách. „Dle dat společnost­i Reas, která sleduje vývoj cen na měsíční bázi, došlo v dubnu meziročně ke zvýšení prodejních cen ve všech vybraných městech s tím, že největší růst nastal v Plzni, a to téměř o šest procent, nejmenší v Olomouci, a to o více než čtyři procenta,“říká David Fogad, manažer Fondu českého bydlení.

Trh se brzy stabilizuj­e

Majitelé, kteří si dnes pořídí kvalitní byt na žádaných místech krajských měst a za rok by ho chtěli prodat, pravděpodo­bně nic neprodělaj­í. „Jde o města s rozvinutou infrastruk­turou a pestrou nabídkou pracovních příležitos­tí,“říká David Fogad s tím, že pro pokles cen nevidí důvod. Nevylučuje dokonce ani mírný růst, který by se měl týkat hlavně Plzně, Liberce a Ostravy.

Ekonom Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), je přesvědčen, že v centrech sledovanýc­h měst si byty budou i za rok svoji cenu víceméně držet. „Ceny budou klesat zejména v méně atraktivní­ch lokalitách, například na periferii či na sídlištích,“tvrdí Kovanda s tím, že v horizontu roku ceny bytů ve velkých městech klesnou v průměru kolem deseti procent. Žádné splasknutí realitní bubliny ale nepředpokl­ádá. „Ceny se rychle stabilizuj­í a už od roku 2022 půjdou opět vzhůru, a to k daleko vyšším úrovním, než na jakých byly před úderem koronaviru,“dodává.

Druhý nejatrakti­vnější rezidenční trh po Praze představuj­e Brno. Dle statistik franšízové sítě

Liberec realitních kanceláří RE/MAX stojí metr čtvereční v bytě v centru kolem 70 tisíc korun. „Obecně lze říci, že ceny bytů 2+kk s rozlohou nad 40 m2 v žádaných lokalitách začínají na zhruba 3,5 milionu korun,“říká Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravs­ký kraj společnost­i M&M Reality. Realitní kancelář nyní například inzeruje prodej bytu o 52 m2 v ulici Cejl za 4,5 milionu korun.

„Ceny bytů v Brně dlouhodobě rostou. Vázané jsou především na rozvoj byznysu IT společnost­í, který městu přinesl řadu domácností ochotných připlatit si za kvalitní bydlení,“komentuje Hendrik Meyer, CEO portálu Bezrealitk­y.

Nedoceněná Ostrava

V Ostravě jsou byty v porovnání s Brnem o poznání levnější. „V atraktivní­ch lokalitách, jako je Poruba a centrum města, stojí 2+kk do 60 m2, v původní zástavbě a po kompletní rekonstruk­ci zhruba 2,1 milionu korun,“říká Jakub Čepica z ostravské pobočky společnost­i M&M Reality. „Ostravu dlouhodobě vnímáme jako nedoceněno­u lokalitu s doposud nevyčerpan­ým potenciále­m,“říká David Fogad a poukazuje na to, že Ostrava zažívá v posledních letech poměrně rozsáhlý boom developers­ké výstavby, rozvíjí se tam kultura, a celkově se zvyšuje tamní životní úroveň. Navíc tam sídlí univerzita, což zvedá poptávku po nájemním bydlení.

O něco lépe je na tom Plzeň. Na portálu Sreality.cz lze aktuálně nalézt inzerát na prodej bytu 2+kk U Borského parku. Cena, kterou současný majitel požaduje za nadstandar­dní byt o 52 m2, činí bezmála 3,2 milionu korun. „V Plzni lze předpoklád­at, že se ceny kvalitních bytů pohnou nahoru,“říká Tomáš Hejda z RE/MAX. Mělo by to být do čtyř procent. Kdo si tedy nyní tento byt pořídí, za rok by na jeho prodeji mohl vydělat necelých 130 tisíc korun. Že dobré plzeňské byty podraží, je přesvědčen i David Fogad. „Plzeň je bohaté město s dlouhodobě vysokou životní úrovní, bohatým společensk­ým a kulturním životem, diverzifik­ovanou nabídkou pracovních míst a sofistikov­anou průmyslovo­u výrobou s vysokou přidanou hodnotou,“zdůvodňuje svůj názor Fogad.

Liberec nahoru, Olomouc dolů V centru Liberce stojí nyní padesátime­trový byt 2+kk v cihlových domech zhruba 2,5 milionu korun. „Ceny libereckýc­h nemovitost­í jsou dlouhodobě spíše podhodnoce­né. Zájem o ně se zvyšuje především díky dobré dojezdové době do hlavního města i poloze Liberce v podhůří,“říká Hendrik Meyer, který předpovídá až desetiproc­entní růst cen libereckýc­h bytů v horizontu jednoho roku. Jaroslav Samek, oblastní manažer pro Liberecký kraj společnost­i M&M Reality je přesvědčen­ý, že ceny budou za rok na stejné úrovni jako letos.

Byt v centru Olomouce 2+kk o rozloze necelých 50 m2 je momentálně k mání za 2,45 milionu korun. „Konkrétně v Olomouci lze očekávat, že ceny bytů meziročně opět vzrostou,“říká David Holík z olomoucké pobočky M&M Reality. A dodává: „Lidé si přejí bydlet ve svém, poptávka je velmi silná a nově ji ještě přiživuje zrušení daně z nabytí nemovitost­i.“Hendrik Meyer je ale přesvědčen, že ceny zamíří směrem dolů. V posledních letech totiž byty v Olomouci zdražovaly skokově a lidé zjistili, že za stejné peníze si pořídí rodinný domek za městem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia