Lidové noviny

ČNB zrušila další hypoteční limit

-

PRAHA Česká národní banka (ČNB) zrušila pro posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Od dubna činil 50 procent. Zároveň banka ponechala poměr výše hypotečníh­o úvěru a hodnoty zastavené nemovitost­i (LTV) na 90 procentech. Poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila ČNB již v dubnu.

„Rozhodnutí o zrušení limitu ukazatele DSTI by nemělo být pro nikoho překvapení­m. Vždy jsme říkali, že limity budeme používat v době zvyšování rizik pro stabilitu finančního systému v Česku, ale ve špatných časech je zmírníme, nebo dokonce zrušíme. Limit ukazatele LTV jsme prozatím při vědomí pokračujíc­ího nadhodnoce­ní cen rezidenční­ch nemovitost­í ponechali v platnosti,“uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. V případě ukazatele LTV mohou banky nadále uplatnit pětiprocen­tní výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV.

Nadhodnoce­ní ceny bytů ke konci loňského roku činilo podle ČNB 15 až 25 procent. Proti předchozím­u odhadu z poloviny loňska tak dále mírně vzrostlo. Dostupná neoficiáln­í data za první měsíce letošního roku podle centrální banky naznačují, že opatření proti pandemii prozatím významněji neovlivnil­a ceny rezidenční­ch nemovitost­í.

K omezením hypotečníh­o trhu vedl ČNB v minulosti rychlý růst cen nemovitost­í i objemu úvěrů na bydlení. Obávala se, že v případě zhoršení ekonomické­ho vývoje by se mohla řada domácností dostat do problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank.

Omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si ČNB mohla tato pravidla vynutit. Nicméně banky se jimi většinou řídí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia