Lidové noviny

Hodně střídají a stoupají

Po koronaviro­vé pauze vyletěly tabulkou fotbalové ligy především týmy Sparty a Bohemians.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Hodně těžko bylo zkraje jarní části ligy sparťanům. Ve 24. kole klopili hlavy po derby se Slavií, když v nastavení přišli o výhru a nadále zůstali až devátí. Krize pokračoval­a i pod novým trenérem Kotalem a málokdo si dovolil odhadovat, kdy skončí.

Do toho přišla pandemie koronaviru a všechno sportovní zápolení nejen v Česku dostalo na dva a půl měsíce stopku. V prvním utkání po restartu Letenští ještě podlehli Plzni,

ovšem v následujíc­ích pěti ligových zápasech bodovali naplno a zisk patnácti bodů je katapultov­al až na třetí příčku. „To víte, že jsme spokojení,“liboval si Václav Kotal po nedělní výhře na Slovácku. „Myslím si, že Sparta má takový kádr, že bychom kromě zápasů s Plzní a se Slavií měli dominovat. I když ne všechny průběhy utkání byly takové, jak bychom si představov­ali. Musíme se snažit vyrovnat Slavii a Plzni, to je náš cíl.“

Že to jde i proti největším rivalům, pak Sparta předvedla vítězstvím 2:1 v semifinále poháru nad Plzní. „Všichni máme víc sebevědomí, jako mužstvo hrajeme líp a z toho těží i útočníci,“potvrzuje probuzený střelec Libor Kozák.

Stejný počet bodů dobyli po pauze také Bohemians, kteří tak místo očekávanýc­h bojů o záchranu skončili těsně za branami skupiny o titul. „Užíváme si to, ale snažíme se zůstat pokorní. Zároveň se už koukáme dopředu k dalším zápasům,“prohlašuje spokojeně trenér Pražanů Luděk Klusáček, jehož svěřenci se nyní utkají v play off prostřední skupiny se Slováckem.

Víckrát střídat (ne)třeba

Ještě o bod lépe je na tom v součtu zápasů po koronaviro­vé pauze Plzeň, které se pod novým trenérem Adrianem Guľou skvěle daří. Slovenský kouč doufá, že boj o titul se Slavií, jež vede ligu o šest bodů, není rozhodnut. „Soutěž je otevřená, ještě je hodně zápasů. A taky ještě pojedeme do Edenu,“upírá se ke klíčovému duelu ve druhém kole nadstavby.

Není bez zajímavost­i, že Sparta i Bohemians jsou nejvíce střídající­mi týmy. Na zhuštění programu do nejčastěji dvou utkání týdně světový fotbal reagoval zavedením až pěti střídání za zápas. Nejvíc tuto možnost u nás zatím využívaly zmíněné pražské celky a Příbram – celkem během duelů sáhly k 28 změnám v sestavě. A zatímco Sparta se hned po posledním kole základní části v neděli musela připravova­t na pohár s Plzní, klokani dostali od kouče Luďka Klusáčka dva dny volna. „Času na odpočinek bylo minimum a hráči si to zaslouží,“vysvětlil.

Naopak nejméně – dvacetkrát – střídaly České Budějovice a Liberec. Při remíze 0:0 s Ostravou Severočeši vyslali v průběhu střetnutí na hřiště dokonce jen dvě čerstvé síly. „Vždycky reagujete na vývoj utkání. Pokud se vyvíjí pro nás dobře, není důvod do sestavy sahat. Když jsme potřeboval­i hru oživit a dát gól, nasazovali jsme útočníky. Na případné šetření sil jsme nebrali ohled. Když jsme potřeboval­i šetřit kluky se zdravotním­i problémy, tak jsme je do utkání vůbec nenasadili,“popisoval svou taktiku trenér Jihočechů David Horejš.

V Opavě však o jeden zápis do kolonky střídání přišel nechtěně. V 88. minutě se zranil brankář Drobný, ale náhradník za něj zaskočit nemohl. Hosté sice měli na hřišti jen tři nové hráče, jenže každého střídali zvlášť, takže vyčerpali povolenou kvótu trojice pauz na střídání. Do brány tak musel Táborský z pole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia