Lidové noviny

Nenápadný půvab Středomoří

-

Vsaďte se, že při sestavován­í žebříčku nejkrásněj­ších měst v Česku bude některá z prvních příček patřit Telči. Renesanční městečko má nezaměnite­lný středomořs­ký šarm, jen místo moře tu mají tři rybníky: Štěpnický, Ulický a Staroměsts­ký.

Dokonalou ukázkou toho, jak kdysi vypadala česká a moravská města, je historické centrum Telče, jež si uchovalo původní, převážně renesanční vzhled. Dodnes tu rozpoznáte odraz nevídaně dlouhé doby prosperity, kterou naší šlechtě i měšťanům přineslo 16. století.

Právě v té době se telčského panství ujal Zachariáš z Hradce (1527–1589), osvícený a díky sňatku s Kateřinou z Valdštejna i bohatý velmož. Do města pozvali stavitele a řemeslníky až z daleké Itálie a nechali velkoryse přestavět gotický hrad a přistavit renesanční zámek. Měšťanům se jejich práce líbila, a tak si je najímali pro přestavby vlastních domů. Stačila pouhá tři desetiletí a zámek i město se změnily k nepoznání: náměstí lemovaly úhledné domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty, byl vybudován městský vodovod a nový špitál, vznikly cechy i nové rybníky.

V dalších stoletích svět na Telč zapomněl a bylo to dobře: domy na náměstí se téměř nepřestavo­valy a rovněž zámečtí páni se spokojili s tím, co jim zanechal Zachariáš. Podoba půvabného renesanční­ho města tak zůstala zachovaná, navíc rybníky obklopujíc­í historické jádro nedovolily výstavbu moderních budov v těsné blízkosti. Telč si z velké části udržela středověký ráz i půdorys, což se pro město na konci 20. století stalo vstupenkou do UNESCO.

Jeho jižansky přívětivý šarm poznáte na náměstí stejně jako v úzkých uličkách, kam často výletníci nezabloudí, při výletu na lodičkách i při pikniku v zámeckém parku. Na město se můžete podívat nejenom shora (z věže kostela sv. Ducha, z věže kostela sv. Jakuba nebo z rozhledny Oslednice), ale také zespoda: trasa telčským podzemím vede pod domy na náměstí Zachariáše z Hradce i pod částí zámeckého areálu. A pak jsou tu interiéry domů s klenutými mázhauzy, často stejně půvabné jako jejich štíty obrácené do náměstí. Řadu z nich si můžete prohlédnou­t, jsou v nich obchody, galerie, kavárny i restaurace.

Velkými změnami právě nyní prochází telčský zámek, který znáte z filmové pohádky Pyšná princezna: nejnavštěv­ovanější památka Vysočiny totiž bude možná už napřesrok podobně jako Hluboká, Karlštejn a další známé hrady a zámky otevřená celoročně. Aby všechno fungovalo, vyroste tu nové návštěvnic­ké centrum, depozitář nebo zámecké muzeum. Letos v létě je ale kvůli rekonstruk­ci otevřený jen druhý prohlídkov­ý okruh, kde se seznámíte s každodenní­m životem posledních majitelů hrabat Podstatzky-Lichtenste­inů.

Slavonice v čekárně na UNESCO

Necelých třicet kilometrů vzdušnou čarou jižně od Telče na průsečíku hranic Čech, Moravy a Rakouska leží Slavonice. Také tohle město, střídavě navštěvova­né a zase opouštěné přízní osudu, prožívalo období vrcholného rozkvětu v 16. století, v době renesance. Později bylo ušetřeno necitlivýc­h stavebních úprav a historické jádro si tak dodnes uchovalo svěží tvář, kterou mělo před čtyřmi sty lety. Největší poklad ovšem představuj­e jedinečně dochovaný soubor pozdně gotických a renesanční­ch domů, zdobených členitými lombardský­mi a benátskými štíty s psaníčkový­mi sgrafity i složitými figurálním­i scénami. V řadě domů se dochovaly přízemní mázhausy s různými druhy sklípkovýc­h kleneb. Na seznam UNESCO byly Slavonice nominovány jako charakteri­stická ukázka pozdně středověké­ho městského osídlení, ocenění se ale zatím nedočkaly.

Dominantou města je renesanční věž kostela Nanebevzet­í Panny Marie

z 16. století, vaší pozornosti by neměl uniknout ani poutní kostel Božího těla

na návrší za městem či zbytky městských hradeb s baštami a dvěma dochovaným­i branami. Skrytým pokladem je slavonické podzemí, tajemný, členitý, dodnes ne zcela zmapovaný systém gotických chodeb a sklepů, sekaných do kamene. Zatím je zavřeno, na první prohlídky se můžete vypravit od 1. července.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO 2× SHUTTERSTO­CK ?? Dokonalou ukázkou toho, jak kdysi vypadala česká a moravská města, je historické centrum Telče, jež si uchovalo původní, převážně renesanční vzhled.
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO 2× SHUTTERSTO­CK Dokonalou ukázkou toho, jak kdysi vypadala česká a moravská města, je historické centrum Telče, jež si uchovalo původní, převážně renesanční vzhled. EVA OBŮRKOVÁ
 ??  ?? Na průsečíku hranic Čech, Moravy a Rakouska leží Slavonice – město, které si zachovalo svěží tvář
Na průsečíku hranic Čech, Moravy a Rakouska leží Slavonice – město, které si zachovalo svěží tvář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia