Lidové noviny

Bouří se kvůli rase. Chtějí novou Ameriku

- MARTIN SHABU ROZHOVOR TÝDNE na straně 9 Více k tématu také strana 13

PRAHA/WASHINGTON Světem v minulých týdnech otřásl brutální zákrok bělošského amerického policisty, po kterém ve městě Minneapoli­su zemřel Afroamerič­an George Floyd. Krátce nato byl zezadu zastřelen – opět bělošským policistou – jiný Afroamerič­an, tentokrát v Atlantě. Zemí se začala šířit vlna demonstrac­í proti policejním­u násilí a rasismu. Padají i návrhy na zrušení policie a věznic.

Český velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček však míní, že ve skutečnost­i jde o vyjádření hlubších společensk­ých změn, jež nesouvisej­í jen s rasismem nebo xenofobií. V zemi podle něj dlouhodobě rostou sociální, ekonomické, kulturní či právě rasové rozdíly.

„Jako by v USA přestávali věřit na dosavadní společensk­ou smlouvu. Cítí dnes potřebu nějaké nové smlouvy, jež by odrážela skutečnou realitu na ulicích. To, že je to maskováno debatou o policejním manuálu pro chování policie ve vysoce kriminální­m prostředí, je jenom projev tohoto hledání,“říká v rozhovoru pro LN zkušený diplomat, který v Americe

není v roli velvyslanc­e poprvé. V letech 2001 až 2006 zastával post českého ambasadora při OSN v New Yorku.

Kmoníček argumentuj­e i statistiko­u. „Když na covid-19 umírali ve Washington­u občané černé barvy pleti dvaapůlkrá­t častěji než ti barvy bílé, zcela jistě to bylo také tím, jakou mají nebo nemají zdravotní pojistku, jaký byl jejich předchozí zdravotní stav, jakým způsobem života žili, ve které části města a s jakou infrastruk­turou,“uvádí jednu z příčin nynějšího stavu.

Zmiňuje také, že kampaň k prezidents­kým volbám v USA stále hledá ústřední téma. A popisuje, jak se s aktuální situací vyrovnávaj­í demokraté i Donald Trump.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia