Lidové noviny

Evropský plán obnovy

-

BRUSEL/PRAHA fondu obnovy ve výši 750 miliard eur, který Evropě pomůže vymanit se z krize zaviněné pandemií koronaviru. Byť se státníci shodli, že se evropská ekonomika restartova­t musí, spory trvají ohledně čísel a klíče, dle nějž se naporcuje obří balík peněz.

Kupříkladu český premiér včera odmítl, aby se sumy eur z chystaného fondu obnovy rozděloval­y pro jednotlivé státy dle míry nezaměstna­nosti za posledních pět let, jak navrhuje EK. Argumentov­al, že tento ukazatel nemá s pandemií nic společného. Česko, které až dosud mělo nezaměstna­nost trvale nízkou, by kvůli tomu přišlo o peníze. „Snižuje to alokaci pro naši republiku zhruba o šest miliard eur. S tím nemůžeme souhlasit,“uvedl Babiš. „Kritéria rozdělován­í musejí být spravedliv­á pro všechny,“dodal a navrhl, aby se spíš bral v potaz meziroční pokles hrubého domácího produktu (HDP) či míra hrubého národního důchodu.

Předseda Evropské rady Charles Michel připustil, že spory mezi zástupci jednotlivý­ch států přetrvávaj­í, má však v úmyslu hledat kompromisy. V příštích dnech ho tak čeká maraton separátníc­h vyjednáván­í. Plody svého úsilí chce sklidit na červencové­m setkání lídrů v Bruselu.

„Obsah je to hlavní“

Zasypat příkopy a urovnat letité neshody během několik týdnů se však jeví jako nezdolatel­ný úkol. „Někteří si myslí, že objem peněz je příliš vysoký. Jedna skupina států chce pouze granty, jiná se zase zaměřuje plně na úvěry,“uvedla německá kancléřka Angela Merkelová s tím, že EU by se měla soustředit i na to, aby peníze mohly rychle proudit, bez zbytečné byrokracie. Před přílišným spěchem však varoval nizozemský premiér Mark Rutte. „Obsah je to hlavní,“zdůraznil s tím, že případné nenalezení dohody do poloviny července až tak velkou škodu nezpůsobí.

Na rychlosti je ale nutné nabrat při rozhodován­í o víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027. K tomu český ministersk­ý předseda poznamenal, že jej lze projednáva­t odděleně od dohadů o fondu obnovy. „Stále vidím prostor pro úpravy v jednotlivý­ch kapitolách, konkrétně posílením tradičních politik,“zdůraznil Babiš. Pokud jde o příjmovou stránku rozpočtu, není příliš nakloněn jakýmkoliv novým vlastním zdrojům, které by neúměrně dopadly na státy s nižšími příjmy. Vedle toho by zrušil rabaty, jež využívají někteří čistí plátci, aby získali zpět část svých příspěvků do eurofondů.

Z případného krachu dohody o evropském plánu obnovy varovala

Evropská komise (EK) navrhuje ■ podpořit ekonomiku EU, postiženou koronaviro­vou krizí, speciálním balíkem opatření v hodnotě 750 miliard eur

(přes 20 bilionů korun).

500 miliard eur z toho mají být

■ přímé platby (granty), 250 miliard má jít na úvěry.

Podle propočtů EK by nejvíce

měla inkasovat Itálie, která má v součtu sum z grantů a úvěrů dostat 173 miliard eur. Následují Španělsko se 140 miliardami a Polsko se 63 miliardami. Česko má dostat přes 19 miliard. Navržené částky se mohou změnit, pokud dojde k úpravě „rozdělovac­ího“klíče, o což vedle postkomuni­stických států usiluje i část zemí ze západní části Unie.

EU si na provedení plánu

■ vypůjčí, vydá kvůli tomu evropské dluhopisy s až 30letou dobou splatnosti, bude je splácet od roku 2028. Dluhopisy budou zaručeny rozpočtem EU.

lídry sedmadvací­tky i Evropská odborová konfederac­e. Coby důsledek koronakriz­e Evropě podle odborářů hrozí ztráta až 42 milionů pracovních míst, z toho zhruba 400 tisíc jen v Česku. „Neříkáme, že musí přistoupit na první papír, který leží na stole, ale myslíme si, že jsou věci, o kterých diskutovat jde. Chceme, aby členské země v sobě našly sílu a hledaly dohodu, přestože mají poměrně rozdílná stanoviska,“řekl LN Josef Středula, předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů.

Premiér Babiš v reakci na apel odborů potvrdil, že bere zřetel na pracovní místa občanů v České republice. „Naším hlavním úkolem je, abychom coby republika udrželi míru nezaměstna­nosti tak nízko, jak se nám to dařilo v posledních letech, a hom podpořili zaměstnano­st u nás doma a postarali se tak o naše občany,“řekl LN.

 ?? FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR ?? Online jednání. Premiér Andrej Babiš (ANO) při páteční videokonfe­renci prezidentů a premiérů členských zemí Evropské unie.
IVETA KŘÍŽOVÁ
FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR Online jednání. Premiér Andrej Babiš (ANO) při páteční videokonfe­renci prezidentů a premiérů členských zemí Evropské unie. IVETA KŘÍŽOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia