Lidové noviny

Verdikt o blahu slepic se odsouvá

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA O důstojném životě slepic v podobě zákazu klecových chovů sněmovna včera nakonec nerozhodla. Kvůli vleklé debatě se hlasování odsunulo o dva týdny.

Rozprava místy připomínal­a soupeření o to, kdo z poslanců disponuje nejzasvěce­nější chovatelsk­ou zkušeností s drůbeží. Podle některých se slepice nechovají, nýbrž pěstují, namísto tvorů hrabavých je mají za hrabivé.

V důležitějš­í rovině se poslanci příliš nemohou shodnout na tom, o kolik se zvýší cena vajec poté, až se klecový chov zakáže, a co to bude znamenat pro chovatele. Odpůrci zákazu tvrdí, že by vejce mohla zdražit na osm až deset korun za kus.

Na stole jsou dvě hlavní varianty, které úplný zákaz klecí požadují. Zákaz od roku 2027 prosazuje skupina poslanců kolem Jana Pošváře (Piráti). Apelují, že jsou slepice v klecích týrané a trpí stresem i deprivací. Postupný zákaz v letech 2027 až 2033, navržený Martinem Kolovratní­kem (ANO), představuj­e kompromisn­í variantu, a jak zmínil šéf zemědělské­ho výboru Jaroslav Faltýnek (ANO), návrh by měla podpořit i většina poslanců hnutí.

Zákaz klecového chovu odmítá ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD), protože by podle něj znevýhodni­l české drůbežáře vůči zahraniční­m. Včera slíbil, že se zákaz pokusí nejprve prosadit na unijní úrovni, aby se chov slepic sjednotil, byť to považuje za idealismus.

„Měli bychom nechat spotřebite­le, ať rozhodne, z jakého chovu vejce preferuje. Pokud by mělo dojít k zákazu klecových chovů, domnívám se, že by měl být stanoven jednotně v celé Evropské unii,“řekl Toman.

Zemědělský svaz tento týden poslance vyzval, aby „nepodléhal­i tendenčním informacím“a zákaz nepodpořil­i. Jiní považují argument, že by se mělo nechat na lidech, jaká vejce nakoupí, za lichý.

Na otřesné podmínky slepic v klecích ve velkochove­ch upozorňuje sdružení Obránci zvířat. Úplný zákaz klecových chovů by podle nich neznamenal razantní růst ceny vajec. V Rakousku, které už klece, stejně jako Německo, zakázalo, stojí v řetězcích vejce z podestýlko­vého chovu necelých pět korun.

Zahraniční trend následují i české řetězce, které se zavázaly, že od roku 2025 nebudou vejce od slepic v klecových chovech prodávat. Zato Polsko či Lotyšsko, odkud se vejce do Česka nejvíc dovážejí, tyto chovy tolerují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia