Lidové noviny

Stovková nálož nemocných leží ve třech ohniscích

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Kulatá výročí či hranice v sobě mají magickou symboliku, pročež včera vyvolalo pozdvižení, když čtvrteční denní nárůst případů covidu přesáhl stovku o osmnáct. Zvláště v kombinaci s tím, že je to dvouměsíčn­í maximum. Jako každé číslo, i toto je třeba číst v kontextu a ministeršt­í odborníci uklidňoval­i, že není třeba propadat trudnomysl­nosti.

Za číslem se neschovává žádné nové lokální ohnisko, přírůstky se dějí v již postiženýc­h regionech. „Většina přibyla v již zasažených oblastech Karviná a Frýdek-Místek. Důvodem je bohužel vyšší počet nakažených v domově pro seniory ve Frýdku-Místku,“uvedl ministr zdravotnic­tví

Adam Vojtěch (za ANO). Na Karvinsku měli za čtvrtek 51 odhalených nakažených, v okrese Frýdek-Místek jich bylo sedmnáct a osm v hlavním městě Praze. Všechny ostatní krajské hygienické stanice zaznamenal­y přírůstky v nízkých jednotkách.

Pražský růst je nižší než průměry posledních dvou týdnů, které oscilovaly kolem patnáctky, takže pro ni hygienici nic zvláštního nepřichyst­ali, ale dva okresy na severu Moravy spadly pod speciální režim.

„Zasažených oblastí se nebude týkat vlna rozvolnění od pondělí 22. června, budou omezeny návštěvy ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních a znovu zavedeme povinné testování všech zaměstnanc­ů sociálních služeb i přijímanýc­h pacientů,“shrnul ministr. Jestliže se ukáže, že skokový růst počtu pacientů se stává setrvalým a že se nemoc dostává mezi rizikové skupiny lidí nebo přibývá těch, kteří kvůli tíži příznaků potřebují hospitaliz­ovat, regionální opatření přituhnou. K plošným represálií­m není důvod.

Zmíněná pondělní rozvolnění, o něž v severových­odním cípu republiky přijdou, spočívají v navýšení horního limitu účastníků hromadných akcí z pěti set na tisícovku. Také se vrací úplně normální provoz do zoo, hradů, zámků, galerií, muzeí nebo na koupaliště, kde už se mohou i cizí lidé přibližova­t v libovolném počtu na libovolnou vzdálenost. A v obchodních domech se znovu zprovozní dětské koutky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia