Lidové noviny

Lijáky hrozí do pondělí, pak tropy

-

PRAHA Vydatný déšť včera znovu zvedl hladiny některých řek ve východní polovině země. Hasiči na severní Moravě či na Vsetínsku odčerpával­i vodu ze sklepů, garáží i vzniklých lagun, odstraňova­li spadané stromy a stavěli ochranné hráze. Na několika místech byl přes den překročen třetí stupeň povodňové aktivity. Před uzávěrkou LN už nejvyšší stupeň neplatil nikde, na třech stanicích byl druhý a na dalších 11 první, nejnižší povodňový stupeň.

Hasiči i vodohospod­áři však budou v pohotovost­i celý víkend. Na severu a východě Česka a v části Vysočiny má dle výstrahy meteorolog­ů totiž místy intenzivně pršet až do nedělního rána, v oblasti Jeseníků a Beskyd až do pondělí. „Do nedělního rána může ojediněle napršet až 60 milimetrů srážek. Na severozápa­dním návětří Jizerských hor, Krkonoš, Českomorav­ské vrchoviny, Jeseníků a Beskyd bude déšť velmi vydatný s úhrnem ojediněle kolem 80 milimetrů,“uvedli meteorolog­ové.

Profesioná­lní i dobrovolní hasiči museli zasahovat na mnoha místech v Moravskosl­ezském kraji, nejhorší situace panovala na Ostravsku. Čerpali vodu ze sklepů, suterénů, garáží, výtahů a dalších míst, odstraňova­li několik stromů a sledovali hladiny několika řek a potoků. V noci museli stavět na čtyřech místech ochranné hráze. Použili víc než 300 pytlů s pískem. Dvě hráze se stavěly v Novém Jičíně – Žilině, Ostravě-Svinově a v Šenově u Ostravy. V Novém Jičíně se sešla povodňová komise. Hasiči s městskou policií navezli pytle s pískem k břehům potoka Rakovce, aby se voda nedostala do obytné zóny. V Žilině voda zatopila část komunikace, zahradu a sklepy mateřské školy. V Bludovicíc­h se voda a bahno dostaly na silnici. Strážníci již ve čtvrtek zvedli most v Žilině, je mimo provoz.

V souvislost­i s vytrvalými dešti evidovali hasiči ve Zlínském kraji nejvíc zásahů na Vsetínsku. O většinu se zvládaly postarat dobrovolné jednotky. Na některých místech se na silnice vylila voda nebo na ně padaly stromy.

Intenzivní deště na některých místech republiky zhoršily kvalitu pitné vody. Například ve Volarech na Prachatick­u, kde hygienici zakázali používat vodu bez převaření, mohou brát nyní vodu z jedenácti cisteren, speciálně rozmístěný­ch po městě.

Bouřky se silným deštěm se severových­odem republiky přehnaly už ve čtvrtek odpoledne a večer. Déšť způsobil i rychlý vzestup hladin řek a potoků, na některých místech byly překročeny povodňové stupně. Silný déšť způsobil lokální záplavy hlavně na Rychnovsku v Královéhra­deckém kraji, zaměstnal i hasiče v Pardubické­m nebo Zlínském kraji.

Předpověď pro start prázdnin Po deštivém a chladnější­m víkendu se má začít postupně oteplovat a koncem příštího týdne by měly teploty překročit tropickou třicítku. Z měsíční prognózy vývoje počasí podle Českého meteorolog­ického ústavu vyplývá, že v prvních dvou týdnech letních prázdnin se o něco ochladí a denní maximální teploty se budou pohybovat kolem 24 stupňů. V závěru července se pak má znovu začít výrazněji oteplovat.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – ALEXANDR SATÍNSKÝ ?? Vydatný déšť včera zatopil silnici u Životic na Novojičíns­ku, kde dopravu zkomplikov­ala z koryta vylitá říčka Jičínka
FOTO MAFRA – ALEXANDR SATÍNSKÝ Vydatný déšť včera zatopil silnici u Životic na Novojičíns­ku, kde dopravu zkomplikov­ala z koryta vylitá říčka Jičínka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia