Lidové noviny

Primátor Varšavy dotahuje Dudu

Kandidát liberální opozice srovnal v průzkumech náskok stávajícíh­o prezidenta a má naději stát se hlavou polského státu. Šance na vítězství

- TOMÁŠ VLACH

VARŠAVA/PRAHA Varšavský primátor a opoziční kandidát na prezidenta Rafal Trzaskowsk­i se v poslední době více než hlavnímu městu věnuje venkovu. V pátek vyrazil do dvě stě kilometrů vzdáleného Włocławku, poté se setkal s rolníky v Poddębicíc­h a skončil v lázeňském městečku Ciechocine­k. Stoupající hvězda opozice pilně cestuje, setkává se s lidmi a jeho preference rostou.

Trzaskowsk­i vystřídal v polovině května místopředs­edkyni a dosavadní kandidátku Občanské koalice (KO) Malgorzatu Kidawovou-Blońskou, které po sérii nejasných vyjádření o účasti ve volbách plánovanýc­h původně na květen během pandemie spadly preference na pět procent. Rychle naskočil do předvolebn­ího boje a dokázal se dostat před ostatní Dudovy konkurenty.

Vyrovnané druhé kolo

Když ve středu 3. června vyhlásila předsedkyn­ě Sejmu Elżbieta Witková z vládní strany PiS termín voleb na 28. června, měl Trzaskowsk­i pouhý týden na shromážděn­í stovky tisíc podpisů nutných pro zaregistro­vání kandidatur­y. Přinesl jich 1,6 milionu. „Když se mi (vládnoucí politici) snažili házet klacky pod nohy, uvolnili nevídanou energii a vlnu podpory,“prohlásil v okamžiku, kdy předával krabice s podpisovým­i archy.

Začátkem června měl Trzaskowsk­i podle průzkumu Institutu

Badań Pollster podporu 27 procent, zatímco preference současného prezidenta Andrzeje Dudy spadly na 39 procent. Nyní se poměr hlasů pohybuje kolem 30 procent pro Trzaskowsk­ého a 40 pro Dudu (viz rámeček), které oba získali na úkor ostatních z celkem 11 kandidátů.

Pokud žádný z kandidátů nezíská na první pokus přes 50 procent, bude druhé kolo. A tam jsou už šance vyrovnané – 48 procent. „Může to být velmi rovný souboj, část společnost­i bude volit kohokoli stojícího proti PiS a dá hlas Trzaskowsk­ému, i když zrovna není jejich favorit,“řekl LN sociolog z Jagellonsk­é univerzity v Krakově Jaroslaw Flis. „Otázka

Podle předvolebn­ích průzkumů ■ by v prvním kole zvítězil současný prezident Andrzej Duda se 40,82 procenta.

Druhý by skončil Rafał

Trzaskowsk­i se 30,28 procenta.

Do druhého kola by nepostoupi­l ■ třetí v pořadí Szymon Hołownia s 11,74 procenta hlasů.

V případném druhém kole by ■

Dudu i Trzaskowsk­ého volilo

shodně 48 procent voličů.

zdroj: rmf24.pl

je, jestli mu to bude stačit,“dodal. Osmačtyřic­etiletý Rafal Trzaskowsk­i skutečně nemusí sednout každému. Patří k lidem, kteří mládí prožili na evropských univerzitá­ch a institucíc­h a pak se dali na politiku.

Město pod jeho vedením přijalo takzvanou Chartu LGBT Plus, kde se zavázalo vycházet vstříc lidem jiné než heterosexu­ální orientace. V Polsku jde o citlivé téma a hned se ho chytil prezident Duda, který ve své kampani zahájil s náležitým humbukem frontální útok proti homosexual­itě.

Boj všemi silami a prostředky Šéf PiS a šedá eminence Polska Jaroslaw Kaczyński své spolustran­íky varoval, že vítězství Trzaskowsk­ého by znamenalo „těžkou politickou, společensk­ou a morální krizi“. A to přesto, že podobně jako v Česku drží u našich severních sousedů všechnu výkonnou moc vláda, prezident pouze podepisuje zákony a plní reprezenta­tivní funkce.

Vládní strana i opozice mobilizují všechny síly a dá se očekávat finále kampaně plné podrazů. Trzaskowsk­i si stěžoval třeba na průběh středeční debaty všech kandidátů ve veřejnoprá­vní televizi TVP, již se po nástupu k moci podařilo PiS ovládnout svými lidmi. „Problémem není zavádění eura nebo náboženstv­í ve školách, ale pracovní místa, zdravotnic­tví a bezpečnost. Škoda že jsme o tom nemohli v televizi mluvit,“prohlásil na mítinku ve Włocławku.

Nad způsobem kladení otázek se pozastavil i bývalý šéf rady TVP Juliusz Braun, jenž však za hlavní exces považuje desetiminu­tový faktický monolog, který měl Duda po skončení debaty na TVP Info.

Rozdíly mezi oběma kandidáty jsou ale zřetelné, a tak mají voliči alespoň snadnou orientaci. „Chtěl bych být prezidente­m všech rodin, nejen těch ‚pisovských‘, ale také všech lidí žijících bez partnera, seniorů, opuštěných lidí,“prohlásil Trzaskowsk­i, zatímco jeho konkurent vyznává hodnoty „harmonické­ho světa a tradiční rodiny“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Naděje opozice. Rafal Trzaskowsk­i má po delší době šanci nabourat dominanci vládní strany PiS.
FOTO REUTERS Naděje opozice. Rafal Trzaskowsk­i má po delší době šanci nabourat dominanci vládní strany PiS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia