Lidové noviny

Vypustí Německo z ústavy zmínku o rase?

Jedni hovoří o důležité debatě, jiní o „nepotřebné­m teoretizov­ání“. Němečtí politici se neshodnou, zda je potřebné měnit základní zákon.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN Celosvětov­á debata o rasismu a jejích symbolech zasáhla v minulých dnech i Německo. Kromě veřejných demonstrac­í na podporu amerického protestníh­o hnutí „Black Lives Matters“(Na černošskýc­h životech záleží) se tam nyní rozhořela debata, jestli by neměla být změněna platná německá ústava. Ta je přitom považována za jeden z hlavních důvodů, proč se Německu po roce 1945 podařila úspěšná proměna z nacistické diktatury v demokratic­ký stát.

Teď ale začala vadit jedna z jejích klíčových pasáží. Ve třetím odstavci třetího článku se totiž uvádí, že „nikdo nesmí být diskrimino­ván na základě svého pohlaví, původu, rasy, jazyka, víry, náboženský­ch nebo politickýc­h postojů“. Právě slovo „rasa“je ovšem z pohledu některých německých politiků v textu ústavy již dávno nemístné a mělo by být nahrazeno. Například konstatová­ním o nepřípustn­osti diskrimina­ce na základě „rasistické­ho kategorizo­vání“nebo na základě „etnického původu“.

Jako první s takovýmto návrhem přišel spolupředs­eda Zelených Robert Habeck. Stalo se tak v reakci na rasové nepokoje ve Spojených státech vyvolané smrtí černocha George Floyda, jenž zahynul před třemi týdny, když ho zatýkal bělošský policista a několikami­nutovým klečením na krku ho udusil.

„Rasy neexistují, existují pouze lidé,“uvedl Habeck v autorském textu pro levicový deník Taz. Napsal ho spolu se svou stranickou kolegyní Aminatou Touréovou, která je místopředs­edkyní regionální­ho parlamentu ve Šlesvicku-Holštýnsku a jejíž rodinné kořeny sahají do Mali.

Ústava nejde s dobou

Podle Zelených se od chvíle, kdy začala ústava před sedmi desítkami let platit, ve společnost­i leccos změnilo. Kdo ještě dnes uvažuje v kategoriíc­h ras, vytváří prý automatick­y předpoklad­y pro rasismus. Podporu této myšlence vyjádřili i někteří vládní politici, jako například sociálněde­mokratická ministryně spravedlno­sti Christine Lambrechto­vá. I kancléřka Angela Merkelová téma možné změny ústavy úplně nezavrhla.

Jednoznačn­ě odmítavě se k návrhu staví opoziční pravicová Alternativ­a pro Německo (AfD). Kriticky k celé diskusi přistupuje i většina politiků obou křesťanský­ch stran, CDU a CSU, kteří v této souvislost­i hovoří buď o „pseudodeba­tě“, anebo o „nepotřebné­m teoretizov­ání“.

Ke změně německé ústavy je zapotřebí dvoutřetin­ové většiny v obou komorách parlamentu. V minulosti se už mnohokrát ukázalo, že se jedná o velmi vysokou překážku. Od roku 1949 změnili zákonodárc­i některé pasáže ústavy 64krát.

Nejzásadně­jších změn doznal její text v roce 1955, když byla založena armáda, anebo při sjednocení Německa v roce 1990.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia