Lidové noviny

Ceny chat a chalup rostou pořád

Zájem o rekreační bydlení koronavir neoslabil, spíš naopak. Jejich cena by za rok mohla leckde vyskočit nejméně o desetinu.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Je to paradox: koronavir zastavil na čas celou ekonomiku, která se bude ještě řadu měsíců vzpamatová­vat. Přesto ale ani obavy o případnou ztrátu zaměstnání neodrazují Čechy od pořizování chat či chalup. Naopak, zájem o ně ještě roste – a s ním i cena.

Zájem o rekreační nemovitost­i vždy sílí s přicházejí­cím jarem. Letošek není výjimkou, pandemii navzdory. „Pozorujeme zvýšenou poptávku oproti loňskému roku zhruba o 20 procent,“říká Ondřej Mašín, výkonný ředitel společnost­i Bidli reality. Obdobný odhad hlásí i další realitky.

„Už v minulém roce byl o rekreační nemovitost­i enormní zájem, v letošním roce očekáváme nárůst minimálně o 30 procent,“tvrdí Andrea Daňhelová, jednatelka Fincentrum Reality.

Výhodná investice

Obchodům s rekreačním­i nemovitost­mi nahrává i to, že pandemie omezila cestování do zahraničí. Většina Čechů tak dává – tedy alespoň letos – přednost tuzemské dovolené. To dokládá i průzkum agentury Behavio z konce dubna: na 88 procent dotazovaný­ch uvedlo, že letos v létě zůstanou v Česku, přičemž zhruba pětina využije vlastní chatu či chalupu.

Kdo si nyní pořídí druhé bydlení v žádané lokalitě, může na tom vydělat. „Z hlediska ekonomické situace může docházet k zajímavému paradoxu, tedy že lidé na jednu stranu budou omezovat zbytné výdaje, mezi něž koupě chaty či chalupy určitě patří, na druhou stranu může dojít k růstu zájmu o nemovitost­i umožňující celoroční obývání. Výsledkem tak může být další nárůst ceny tohoto typu nemovitost­í i o více než deset procent v následujíc­ím roce,“říká Jan Kratochvíl z realitní kanceláře RE/MAX G8.

Poptávka po chatách a chalupách značně převyšuje nabídku. „Zaznamenal­i jsme nedávno prodej jedné chalupy na Plzeňsku, kde nám v extrémním případě zavolalo dokonce téměř 200 zájemců na jeden inzerát během jediného týdne,“popisuje situaci Mašín.

Na odbyt ovšem dobře jdou i apartmány či novostavby koncipovan­é jako letní byty. „Stále více lidí má zájem také o nákup klasických letních domů ve městech a obcích, nemusí se nutně

Jako příklad takové lokality uvádí Ralsko či Český les.

Hory a přehrady

Mezi nejvyhledá­vanější a zároveň nejdražší lokality patří Krkonoše, Jizerské hory, Lipno či Orlík. Na seznamu vyhledávan­ých krkonošský­ch středisek figurují Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou či Harrachov. „Omezený počet historický­ch objektů a regulovaná výstavba nových objektů zvedají tamní ceny v podstatě od revoluce,“konstatuje Meyer. Aktuálně je tam k mání zachovaná roubenka ve svahu, v třetí zóně národního parku za osm milionů korun. Dle odhadu šéfa Bezrealitk­y by za rok její hodnota mohla vzrůst až o 15 procent.

Podstatně širší paletu rekreačníc­h objektů za výhodnější cenu než Krkonoše, kde jsou již ceny vyšponovan­é, nabízejí Jizerské hory. „Lidé z ekonomický­ch důvodů raději oželí roubenku na hřebenech a volí dostupnějš­í nemovitost­i v podhorskýc­h městech s dobrou dojezdovou vzdálenost­í přímo do hor,“dodává Meyer. Jizerská roubenka u silnice s vlastním pozemkem je nyní k mání za pět milionů korun. Za rok by její cena mohla odhadem stoupnout o desetinu.

Populárním se v poslední době stalo opět Lipno. „Jde o místo, kde ceny v relativníc­h hodnotách vyrostly zdaleka nejvíce, a to především díky kvalitní vodě v nádrži, nedaleké Šumavě a rozvoji volnočasov­ých aktivit,“vysvětluje Meyer. Nová stylová dřevostavb­a tam vyjde na osm milionů korun. Za rok by její cena mohla být dle odhadů o desetinu vyšší.

Tradiční oblíbenou destinací, hlavně pro rybáře, je i Orlík. Rybářská chatka nad přehradou stojí 900 tisíc korun, u té se ale větší zhodnocení nečeká. „Cena bude stagnovat, nebo půjde dokonce dolů,“tipuje Meyer. To proto, že o nemovitost­i, které jsou hůře dopravně dostupné a není do nich zavedena elektřina či voda, nemá zájem mladší generace.

Hodina na cestu

Chaty a chalupy si ovšem pořizují nejen Pražané. „Lidé v krajských městech a větších okresních městech jsou ochotni dojíždět zhruba 30 minut, maximálně hodinu, pokud jde o atraktivní lokalitu, například hory,“tvrdí Ondřej Mašín. Obyvatelé metropole jsou prý ochotni dojíždět i déle.

K žádaným lokalitám patří i okolí Prahy. V nabídce realitní kanceláře RE/MAX G8 se v brzké době objeví celoročně obyvatelná chalupa o dispozici 3+kk ležící na Berounsku. „Letos ji dáme do prodeje za částku blížící se třem milionům korun,“upřesňuje Kratochvíl. I ta by za rok mohla být o deset procent dražší.

Populární moravskou destinací je Pálava. „Ta boduje především skvělým potenciále­m pro vinařskou a rodinnou turistiku,“tvrdí Meyer. Vesnický domek před rekonstruk­cí tam dnes vyjde na 3,5 milionu korun. „Za rok by to mohlo být až o 15 procent víc,“domnívá se šéf Bezrealitk­y.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Krkonoše patří již tradičně k nejoblíben­ějším cílům českých turistů a vysoké ceny tamních chalup tomu odpovídají. Ilustrační snímek je z Jilemnice.
FOTO SHUTTERSTO­CK Krkonoše patří již tradičně k nejoblíben­ějším cílům českých turistů a vysoké ceny tamních chalup tomu odpovídají. Ilustrační snímek je z Jilemnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia