Lidové noviny

Liniové stavby mají zrychlit

-

PRAHA Příprava staveb dopravní a další infrastruk­tury se má výrazně zkrátit, podle vlády až o třetinu. Stát by měl také snáze a rychleji získávat pozemky pro výstavbu dálnic a železnic. V případě výkupu stavebních pozemků a staveb bude moci vlastník dostat až jedenapůln­ásobek znalecké ceny. Počítá s tím novela takzvaného liniového zákona, kterou včera schválila sněmovna. V současné době trvá příprava velkých dopravních staveb až 13 let.

Novela má umožnit státu stavět dálnice a železnice okamžitě poté, co získá přístup k potřebným pozemkům v rámci stavebního povolení. Takový postup budou moci uplatnit jen takzvaní oprávnění investoři, tedy hlavně státní organizace, třeba Ředitelstv­í silnic a dálnic nebo Správa železnic. Tento návrh, nazývaný polský model, předložil zpravodaj Martin Kolovratní­k (ANO) a získal pro něj podporu i hospodářsk­ého výboru. Na Kolovratní­kův návrh sněmovna také rozhodla, že snáze půjdou získávat pozemky vedle dálnic i pro nové elektrárny s výkonem nad 100 MW a pro přenosové sítě.

Schválený návrh navazuje na dřívější úpravy zákona, které zavedly například takzvané mezitímní rozhodnutí. Tento institut státu u vymezených projektů umožňuje zahájit stavbu ještě před dokončením vyvlastňov­acího procesu. Nově se má rozšířit i na vodní a energetick­ou infrastruk­turu, pokud jsou vymezeny v územním rozvojovém plánu či v zásadách územního rozvoje. Vláda navrhuje zařadit mezi tyto významné stavby i nové jaderné zdroje v Temelíně a Dukovanech. Na seznam se mají zařadit na návrh vlády také některá elektrická a plynárensk­á vedení.

Sněmovna přijala i návrh Petra Dolínka (ČSSD) na podporu elektromob­ility. Budování veřejných dobíjecích stanic by tak nemělo vyžadovat rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia