Lidové noviny

Není dluh jako dluh

Je v pořádku, půjdou-li peníze na obnovu byznysu

- Petr Kamberský

Je to čtvrt roku, co tu na tomto místě stálo: „Na pojmy jako vyrovnaný rozpočet, schodek rozpočtu či státní dluh teď na pár desítek měsíců úplně zapomeňte. Vymažte si je ze slovníku.“Ta predikce se ukázala až příliš přesná, vláda teď plánuje skoro půlbiliono­vý schodek rozpočtu. Zdůrazněme slovo teď, protože sebelepší rozpočtáři nemohou tušit, zda se na podzim roztočí business as usual, nebo zda u nás či ve světě udeří druhá vlna pandemie a hospodářsk­é motory pojedou na dva válce ze čtyř.

Sama novela je svým způsobem humorná: „V § 1 odst. 1 se číslo ,1 428 218 723 753‘ nahrazuje číslem ,1 364 818 723 753‘ (příjmy – pozn. red.), číslo ,300 000 000 000‘ se nahrazuje číslem ,500 000 000 000‘ (schodek – pozn. red.) a číslo ,281 126 169 129‘ se nahrazuje číslem ‚481 126 169 129‘ (výdaje – pozn. red.).“Výběr daní klesne o 63,4 miliardy, vydáme o dvě stě miliard více, zbytek doplní změna státního dluhu a šup, sekera je rovných pět set miliard. Na korunu. Můžete samozřejmě vsadit roční výplatu na to, že výsledek bude úplně jiný – ale o to tady nejde. Náš aktuální problém se nejmenuje „Jaký bude schodek?“, ale „Dorazí pomoc skutečně k firmám?“.

Kdybychom utratili půl bilionu za to, že hospodářst­ví po několikamě­síčním zmražení znovu naskočí a pojede více méně v předkrizov­ých otáčkách, bylo by to na pomezí zázraku – a penězi nevyčíslit­elné. Jenže momentálně to vypadá, že peníze dorazily k živnostník­ům a velkým firmám na podporu zaměstnano­sti, ale ten hlavní balík – státem zaručené úvěry, které poskytují komerční banky – se někde zadrhl. Takže nám hrozí, že se budou řetězově kácet jinak zdravé firmy jen kvůli nedostatku likvidity. Jinak řečeno: dupnout na brzdu se vládě podařilo skvěle, ale šlapání na akceleráto­r se vůbec nedaří.

Vysoký schodek nevadí, půjdou-li peníze na obnovu byznysu, který vynuceně dlouhé týdny stál. Průšvih naopak bude i nižší schodek, pokud vládní pomoc nedorazí a zdravé firmy budou padat jako domino.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia