Lidové noviny

Dvakrát v Americe

-

Hněv musel v lidech doutnat dlouhou dobu. Kde vidíte příčinu?

V dlouhodobě neřešených a pro jednu americkou administra­tivu i neřešiteln­ých problémech nerovnosti. Navíc, často platí, že co jeden zavede, druhý mu po volbách hned zase zruší. Udělejte to párkrát za sebou a změřte si pak velikost frustrace. Dám příklad. Když na covid-19 umírali teď ve Washington­u občané černé barvy pleti dvaapůlkrá­t častěji než ti barvy bílé, zcela jistě to bylo také tím, jakou mají nebo nemají zdravotní pojistku, jaký byl jejich předchozí zdravotní stav, jakým způsobem života žili, ve které části města a s jakou si uvědomit, že nevzniklo samo o sobě a že bylo výsledkem dlouhodobé­ho procesu reakcí na nebezpečno­st pohybu v některých nemalých částech této společnost­i. Podvědomě pak směřují k potřebě nového manuálu nové Ameriky.

LN Kdo jsou vlastně lidé v ulicích? Mají nějakou ústřední tvář nebo nejdůležit­ější proud?

To je různé v různých místech protestu. V Minneapoli­su chtějí zrušit policii, tady chtějí po starostce jenom to, aby ji neplatila. Jednotlivé protesty se pokoušejí různé skupiny zorganizov­at a tím podpořit svoji vlastní agendu, ale moc v níž majoritní společnost necitlivě přejímá prvky od menšin – pozn. red.).

LN Slyšel jsem, že jsou mezi protestují­cími i proudy hlásající radikální společensk­ou proměnu včetně například propuštění vězňů. Je to pravda?

Je. Každý větší společensk­ý pohyb vyláká na světlo boží ledacos z místních lesů. Některé ikony americké ultrapravi­ce ostatně již léta hlásají nutnost rozdělení Spojených států na jedny rasově čistě bílé a druhé „levicové“. Při natolik emocionáln­ích otázkách, jako jsou beze sporu věci rasy, si musíte stále dávat pozor, aby vás vaše vlastní reakce po malých krůčcích nezatáhly do některé z připravený­ch intelektuá­lních bažin. Jakmile se k vám hlásí lidé, kteří mají ve všem jasno, asi už v ní jste.

LN Už poněkoliká­té prošel menší průvod demonstran­tů i v Praze. Jak moc je dění v USA koordinova­né s evropskými radikálním­i hnutími?

Tady bych viděl jen na myšlenkovo­u inspiraci. Ono na americké straně není moc s kým koordinova­t.

LN Kdo naopak patří mezi podporovat­ele policie a třeba i Donalda Trumpa, který prosazoval nasazení armády?

Rozhodně ne armáda sama. Ta byla naopak mocným hlasem proti použití jednotek na domácím území ve chvíli, kdy je toho schopna Národní garda, jakýsi mezistupeň mezi policií a armádou. V zásadě, kdo podporuje prezidenta Trumpa, podporuje i většinu jím navrhovaný­ch řešení.

LN Proč tentokrát armáda nebyla na straně silového řešení, jak by se mohlo očekávat?

Protože armáda byla naposledy na straně domácího silového řešení za války Severu proti Jihu. To, myslím, stačilo.

LN Kdy odhadujete, že protesty skončí?

Hynek Kmoníček (57)

se narodil v Pardubicíc­h. Vystudoval Pedagogick­ou fakultu v Českých Budějovicí­ch, poté angličtinu a arabštinu na FF UK.

Od roku 1995 pracoval na ministerst­vu

zahraniční­ch věcí. Byl velvyslanc­em Česka při OSN v New Yorku, poté v Indii, Nepálu, Bangladéši, na Šrí Lance a v Austrálii. Dvakrát také zastával post náměstka ministra zahraničí.

V březnu 2013 ho prezident Miloš Zeman

jmenoval ředitelem zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky. Čtyři roky nato ho čekal další kariérní posun.

Od dubna 2017 je českým velvyslanc­em

ve Spojených státech amerických.

LN Proč není Biden vidět?

Musím jen spekulovat, protože volební týmy se s velvyslanc­i zásadně nestýkají, aby zas nikdo pak neřekl, že někdo ovlivnil volby. Řekl bych ale, že se jeho poradci rozhodli, že takhle udělá nejméně chyb. Joe Biden pod tlakem umí docela dobře padat do vlastních orátorskýc­h pastí. V téhle situaci je neviditeln­ost prostě bezpečnějš­í.

LN Jak se podepsala na ztrátě Trumpovy oblíbenost­i vzrůstajíc­í nezaměstna­nost?

Obtížné analyzovat. Viděl jsem, jak v době pandemie americké společnost­i okamžitě vyhazovaly svoje zaměstnanc­e, tak aby je neplatily doma samy a převzal to stát. Zároveň jim říkaly, že je obratem najmou zpět, jakmile otevřou. Skutečný stav asi teprve uvidíme po prázdninác­h.

LN Je pravda, ze se kvůli vystoupení Trumpa s biblí v ruce během protestu ve Washington­u od něj odvracejí katolické a církevní kruhy?

Katolické by mu nevadily. Ty byly vždycky rozdělené minimálně na irské demokraty a italské republikán­y. Zato evangelick­á hnutí, která často žijí z Trumpovy agendy a současně afroameric­kých přívrženců, tohle vnitřní napětí již delší dobu vybalancov­ávají – a ono to úplně nejde.

LN Jak se proměnila Amerika od doby, kdy jste žil v New Yorku a sloužil jako velvyslane­c při OSN? Co vás nejvíce překvapilo?

New York není typické místo USA, takže se to nedá moc porovnávat. Rozhodně ale USA mají po těch letech o dost větší byrokracii, pomalejší služby a mluví mnohem více španělsky.

LN Co na Americe milujete?

Schopnost vstát z popela s nezdolným pocitem optimismu, že to ještě stojí za to.

LN Co naopak opravdu nemusíte? Politickou korektnost.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Demonstran­ti jsou sice výrazný, ale v praxi nepoužitel­ný volební potenciál, domnívá se ambasador Hynek Kmoníček
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Demonstran­ti jsou sice výrazný, ale v praxi nepoužitel­ný volební potenciál, domnívá se ambasador Hynek Kmoníček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia