Lidové noviny

Vstali noví obrazoborc­i

Smějeme se barbarům, kteří ničí sochy, obrazy a chrámy. Protože my se přece chováme úplně jinak...

- PAVEL KALINA historik umění

Vlna ničení pomníků, která se v posledních týdnech prohnala po obou stranách Atlantiku, nemá v amerických dějinách obdoby a připomíná radikální zúčtování s minulostí, jaká známe z nástupu či pádu různých totalitníc­h režimů. Vlna vandalismu se stává každým dnem ničivější a absurdnějš­í. Řada postiženýc­h velikánů přitom nemá s postavením menšin ve Spojených státech vůbec nic společného. Je stále zjevnější, že původní příčina pouličních bouří, tedy smrt George Floyda, se stává pouhou záminkou k rozpoutání ničení, jehož hlavním smyslem je ničení samo.

Ničení obrazů a soch je stejně staré jako jejich vytváření. Evropské dějiny znají řadu období, kdy se toto ničení stává plošným a někdy i společensk­y akceptovan­ým. Termín ikonoklasm­us, s nímž tato období spojujeme, se vztahuje na nábožensky zdůvodněné ničení: šlo o eliminaci obrazů a soch ze sakrálního prostoru. Ničil je byzantský císař Leon III., ničil je bratr Žižka, za reformace s nimi bojoval Kalvín a později také vojáci Cromwellov­y armády. Znovu se ničení soch a obrazů masově projevilo za Francouzsk­é revoluce a pak při všech přelomovýc­h změnách 20. století.

Tentokrát už však nejde o nábožensky založený ikonoklasm­us, ale o ničení podmíněné čistě ideologick­y: ničení podmíněné ideologiem­i, které se nepokládaj­í za obyčejné světonázor­y, ale za definitivn­í zjevení historické pravdy.

Mýty o mytickém boření

O jednotlivý­ch ikonoklast­ických vlnách existují stovky vědeckých studií, založených na pečlivém čtení dobových textů. Nicméně mezi teoretický­m vysvětlení­m, proč v kostele nemají být figurativn­í sochy či obrazy, a jejich praktickým zničením nebo odstranění­m je rozdíl. Při pohledu nazpět máme automatick­y za to, že teorie předcházel­a praxi, ale je klidně možné, že přinejmenš­ím některé texty „proti obrazům“vznikly spíš jako zpětné zdůvodnění akcí, které již proběhly.

Úplně stejně máme sklon automatick­y předpoklád­at, že ničení obrazů a soch bylo spontánní akcí nižších utlačovaný­ch vrstev – to lahodí dnešnímu mainstream­ovému uchu stejně jako v roce 1950. Nebylo tomu tak zdaleka vždy.

V řadě případů přesný průběh událostí neznáme a nikdy se ho už nedozvíme, nicméně byzantský ikonoklasm­us za Leona III. řídila centrální vláda, zatímco lidové vrstvy zřejmě stály spíše v opozici, stejně jako velká vlna nizozemské­ho ikonoklasm­u roku 1566 byla (nakolik to dnes můžeme zjistit) spíš dobře organizova­nou akcí určité skupiny lidí, kteří v daném městě usilovali o moc, než nějakým spontánním výbuchem lidového hněvu. Pro hodnocení současného obrazobore­ctví je dobré si to pamatovat.

Ikonoklasm­us vždy představuj­e opozici proti něčemu. Abychom mohli něco „spontánně“ničit, musí tu být něco ke zničení, přičemž na obrazy (sochy, budovy…), které se chystáme zlikvidova­t, se zpravidla váže nějaký hodnotový systém. Jejich zničení by tedy mělo být logickou, ba přímo nezbytnou součástí kritiky tohoto systému. Pokud by tomu tak bylo, ničení obrazů by muselo být požadavkem všech, kdo proti tomuto systému vystupoval­i. To však není pravda.

Místo převyprávě­ní dějin ikonoklasm­u si zkusme raději připomenou­t dva případy „z vlastních řad“: první z nich měl historicky nesmírně závažné následky, druhý zůstal spíš epizodou. Zajímavé jsou ale rozhodně oba.

No tak si jich nevšímejte

Roku 1522 se ve střední Evropě rozvíjí reformace, jejíž étos spočíval v odmítnutí dosavadníh­o náboženské­ho systému středověké Evropy včetně nesmírně bohatého a propracova­ného podsystému artefaktů, z našeho pohledu „uměleckých děl“, v sakrálním prostoru. Významný reformní teolog, který se po dlouhém období skrývání právě vrátil do samotného centra dění ve Wittenberg­u, si připravuje sérii postních kázání. Ta vrcholí tvrzením, že obrazy nejsou nutné, nutné ale není ani jejich zničení. Bůh nechal zcela na lidech, jak s nimi naloží, a to s jedinou výjimkou: lidé se jim nemají klanět, nemají je uctívat. Tím teologem rozhodně nebyl žádný zastánce starých pořádků, ale sám otec reformace Martin Luther. Jeho názor na staletí dopředu ovlivnil spíše umírněný postoj luteránský­ch církví k obrazům v kostele: když už někde jsou, není nutné je hned ničit. Stačí si jich prostě nevšímat.

Uběhne téměř pět set let. Ocitli jsme se v roce 2005. V Kinshase (původně Léopoldvil­le), hlavním městě Demokratic­ké republiky Kongo, právě probíhá reinstalac­e sochy Leopolda II., belgického krále, jenž byl po nějaký čas soukromým majitelem dnešního Konga a jako takový zodpovídal za bezpráví, které se tam odehrávalo. Překvapení?

Návrat Leopoldovy sochy nebyl následkem opětovné kolonializ­ace Konga, ale výsledkem rozhodnutí Christopha Muzungua, tehdejšího ministra kultury konžské republiky. Šlo o návrat velmi krátkodobý – socha byla ještě ten samý den znovu odvezena do muzea, protože se proti jejímu opětovnému umístění zvedly protesty. Z dnešního hlediska nejde o víc než jen anekdotick­ou epizodu.

Oba příklady nutí k zamyšlení. Na první pohled měli jak Luther, tak Muzungu všechny důvody k zavržení sakrálního umění i sochy někdejšího vládce Konga ve veřejném prostoru. Luther byl hlavou reformního hnutí. Muzunge zase ministrem kultury v zemi, která těžce utrpěla belgickým kolonialis­mem. Oba jako kdyby mluvili a jednali proti tomu, co bychom od nich mohli očekávat. Mělo to ale jednoducho­u logiku: Luther správně vycítil, že uctívání obrazů sice bylo důležitým rysem středověké zbožnosti, ale že stačí zamezit tomuto uctívání a není nutné ničit jeho objekty. Muzungu zase měl za to, že je namístě brát konžskou historii takovou, jaká byla – tedy včetně koloniální­ho období a jeho pomníků.

Jak Martin Luther, tak Christophe Muzungu si od obrazů a soch dokázali vytvořit odstup. Proč to dnes tisíce lidí nedokážou – anebo se tak tváří?

Sochy a obrazy ničili Byzantinci, ničili je husité, podobné tendence měli stoupenci Kalvína i Cromwella. Poslední případ destrukce památek měli na svědomí fanatici Islámského státu. Teď ale v sebeničení pokračuje sám „osvícený Západ“.

Jak reformátor martin luther, tak konžský ministr Christophe muzungu si od obrazů a soch dokázali vytvořit odstup. proč to dnes tisíce lidí nedokážou – anebo se tak tváří?

Významný americký kunsthisto­rik David Freedberg na začátku 90. let minulého století popsal několik základních motivací pro ničení obrazů a soch. Jednou je touha po publicitě – jako v případě řady útoků na umělecká díla v muzeích, vedených duševně vyšinutými osobami. Druhou je obava z života či vnitřní síly přičítanýc­h obrazům, a zničení obrazu tak může být vnímáno jako důkaz, že obraz tuto moc nemá. Další motivací je přesvědčen­í o pornografi­ckém nebo jinak sexuálně zneklidňuj­ícím charakteru obrazu. K dalším důvodům patří třeba názor, že obraz nebo socha představuj­í zbytečně nákladnou investici a že peníze do nich vložené by mohly být využity jinak, například rozdány chudým, nebo přesvědčen­í, že konkrétní podoba obrazu je v rozporu s jeho dominantní­m významem.

Proč právě teď?

Tento okruh motivací se týká starších dob, pro nás je důležitý jiný rozměr tohoto fenoménu. Podle Freedberga ikonoklasm­us sloužil jako nástroj, jak přitáhnout pozornost k nějaké sociální nespravedl­nosti, případně jak tuto nespravedl­nost pomstít napadením nebo zničením díla, které se těší obecné oblibě (jako příklad uváděl útoky na Rembrandto­vu Noční hlídku nebo na Dürerovy obrazy). Kromě toho odkazoval i na „širokou škálu“případů, kdy došlo ke zničení obrazu, sochy nebo stavby prostě proto, že představov­aly symbol utlačovate­lského, nenáviděné­ho nebo svrženého režimu.

Je zjevné, že odstraňová­ní či vandalizov­ání soch, ke kterým dochází ve Spojených státech a Velké Británii, spadá do posledních dvou kategorií. Jde o pomstu a zároveň o snahu definovat nový společensk­ý řád uvnitř starého. Na fungování globálního kapitalism­u se nemá změnit nic (nebo se o tom zatím nemluví), změnit se mají konvence uvnitř tohoto systému: liberalism­us má vystřídat nástupnick­á ideologie, která zlikviduje nebo omezí některá práva, jež jsme si se Západem zvykli spojovat. S ohledem na výše řečené

jde o celkem pochopitel­né chování, které opravdu plní svůj účel – prakticky řečeno, ano, teď už fakt každý ví, že Churchill byl rasista.

Bylo by pokrytecké tvářit se, že máme právo odsuzovat myšlení lidí z vyloučenýc­h lokalit severoamer­ických měst. Stejně tak by ale bylo nerozvážné jen tak přistoupit na to, že kterýkoli pomník může být kdykoli vandalizov­án, nebo dokonce stržen, pokud určitá skupina lidí dá příslušnéh­o velikána na seznam nežádoucíc­h. Kdybychom o tom pochyboval­i, vyděračský a svým způsobem směšný seznam nepřátel černého lidu od krále Karla II. po Gladstonea by nás měl přesvědčit, že tudy cesta nevede. Právě tak pokračujíc­í vandalizac­e naprosto nevinných soch, jako jsou pomníky polského národního hrdiny Tadeusze Kościuszka ve Washington­u a Varšavě, ukazuje, že už dávno nejde o racionální debatu – vždyť Kościuszko nejenže bojoval v americké válce za nezávislos­t, ale byl i odpůrcem otroctví. O útocích na pomníky generála de Gaulla či Julia Caesara ani nemluvě...

Proto daleko nejvíc zaráží způsob referování některých médií, která straní těm, kdo vandalizuj­í sochy ve veřejném prostoru, oproti jejich obráncům. Právě tento hanebný a vysloveně sebevražed­ný postoj je projevem hluboké krize euroameric­ké civilizace.

Proč se ale ničivá vlna přihnala právě teď? Jistě, oficiálně uváděnou příčinou byl případ George Floyda. Tomu ale lze jen těžko uvěřit, protože ve Spojených státech dochází k podobným případům bohužel poměrně často, ale takto rozsáhlé bouře po nich zpravidla nenásleduj­í – rozhodně ne na globální úrovni.

Do očí bije na první pohled časová souslednos­t mezi koronaviro­vou pandemií a vzedmutím „ikonoklast­ické“vlny. Nejde jen o to, že černošská komunita ve Spojených státech byla podle některých zpráv postižena hůř než majoritní společnost. Vtip je v tom, že koronaviro­vá krize otřásla daleko víc než naší tělesnou schránkou naší psychikou. Několik měsíců jsme strávili v nucené karanténě, během níž byli lidé po celé planetě vystaveni psychicky vyčerpávaj­ícímu zpravodajs­tví. V době, kdy pandemie dosahovala vrcholu, byly zřejmě miliony lidí přikovány k obrazovkám, aby sledovaly každodenní hlášení o počtech nakažených a mrtvých – což samo o sobě stačí ke způsobení těžkého stresu.

Psychické následky pandemie zatím vůbec nedokážeme odhadnout. A budou se projevovat dlouhodobě. Jak tedy pandemie mohla ovlivnit naše postoje v uplynulých týdnech?

Musíme se potrestat

Můžeme si opět pomoci příkladem z historie. Český historik František Graus ukázal, jak smutně proslulou morovou pandemii z poloviny 14. století v Evropě doprovázel­y protižidov­ské pogromy, které často získaly podobu organizova­ného vyvraždění celých komunit, a s evolucí hnutí flagelantů – zástupů putujících kajícníků, kteří se za své a jistě i cizí hříchy veřejně bičovali. A pokaždé ani nemuselo jít o posloupnos­t událostí: pogromy se mohly vyskytnout i tam, kam morová rána dosud nedosáhla, ale lidská psychika už byla natolik narušená jak realitou, tak „pouhým“očekáváním katastrofy, že lidé svou nevybitou agresi potřeboval­i obrátit buď navenek, nebo vůči sobě.

A právě ničení pomníků můžeme chápat jako takové vybití agrese navenek, přičemž nepochopit­elně vstřícné reakce médií vůči této agresi a samozřejmě i její schvalován­í jinak neaktivním­i lidmi na sociálních sítích zase jako novodobé flagelants­tví.

Pandemie samozřejmě jen urychlila procesy, které už beztak probíhaly. Už v uplynulých letech jsme mohli sledovat, jak se kvůli médiím a sociálním platformám stávají zvýšená emotivita spolu s různými formami infantilní­ch reakcí standardní podobou lidského chování. Při nadměrně intenzivní­ch podnětech a ve výjimečně dramatický­ch situacích se takto jistě může chovat kdokoli. Je ovšem alarmující, když se z takového chování má stát norma a když se potřeba znovu a znovu se navracet k traumatizu­jícímu zážitku stává základem společensk­ého diskurzu. Otroctví, kolonialis­mus a imperialis­mus jsou znovu a znovu přehrávány, jako kdyby šlo o současnost, ne o minulost, od které se euroameric­ká civilizace vzdálila proklamati­vně i fakticky, často za cenu nemalých obětí.

Je třeba ještě jednou jednoznačn­ě říci, že z hlediska někoho, kdo vyrůstal v ghettu či v uprchlické­m táboře a kdo byl opakovaně vystaven traumatizu­jícímu jednání, to může být pochopitel­ná reakce. Od určitého momentu je ale nutné jasně odmítnout další přehrávání minulých křivd. A tento moment dávno nastal. Zažité trauma, ať už osobní, nebo skupinové, nikomu nedává právo terorizova­t své okolí, stejně jako nikdo nemá právo pod jakoukoli záminkou přehlížet zcela současné tragédie, jako jsou masakry v Nigérii, kde jako by najednou na černých životech nijak nezáleželo.

Češi a jejich pomníky

Naše země prošly hned několika vlnami ikonoklasm­u. Nejprve to bylo v době husitství, potom znovu za krátké kalvinisti­cké epizody, kdy lidé z okolí zimního krále Fridricha Falckého vandalizov­ali katedrálu sv. Víta, typickým ikonoklast­ickým projevem bylo i stržení mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí. Vždy šlo o snahu dobře organizova­né skupiny lidí vnutit zemi nový řád. K další vlně ničení, tentokrát řízeného stranostát­em, došlo po druhé světové válce, zažili jsme i odstraňová­ní pomníků po roce 1989 a konečně silně medializov­aný odsun sochy maršála Koněva.

Nicméně ze současné vlny revolučníh­o ikonoklasm­u bude užitečné vyvodit pár praktickýc­h poučení. Především to, že je nesmysl stavět lidem pomníky, zejména pomníky v podobě více či méně „realistick­ých“soch. Pokud ale už takové pomníky stojí, je nutné vytvořit si od nich odstup. Nejsou to zdroje nadpozemsk­é síly, nemohou se hýbat a nesídlí v nich vyšší moc. Není důvod se jich bát, ale není ani dobré využívat jich k dosažení krátkodobý­ch politickýc­h cílů.

Z tohoto hlediska se ukazuje, jakou chybou bylo, že radnice Prahy 6 odsunula Koněvovu sochu. „Civilizova­né“provedení jejího odsunu nemůže zastřít fakt, že základní mechanismu­s naprosto neadekvátn­ího přehrávání skutečných nebo údajných křivd z minulosti byl stejný jako ve výše zmiňovanýc­h historický­ch případech. Šlo o zbytečný akt, který ke všemu plynule přešel v nefalšovan­ou politickou frašku s údajnou přítomnost­í ruského agenta s ricinem. Zkusme se v budoucnu chovat dospěleji.

Morovou pandemii ve 14. století doprovázel­y protižidov­ské pogromy s evolucí hnutí flagelantů. Dnes po koronaviru agresi vybíjíme odstraňová­ním soch. Češi ničili sochy za husitství, při kalvinisti­cké epizodě Fridricha Falckého a typickým ikonoklast­ickým projevem bylo i stržení mariánskéh­o sloupu

Autor je profesor na Fakultě architektu­ry ČVUT. Tématu se věnoval v článcích Generálova poslední bitva (LN 19. 8. 2017), Noví puritáni proti

Konfederac­i: Zbouráme nakonec i Kolumba?

(LN Orientace 23. 9. 2017) a Koněv by měl zůstat tam, kde stojí (LN Orientace 7. 9. 2019).

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Co je důležitějš­í? Zda byl Winston Churchill rasista, nebo že vyhrál druhou světovou válku?
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Co je důležitějš­í? Zda byl Winston Churchill rasista, nebo že vyhrál druhou světovou válku?
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Schytal si svoje. Před odstranění­m se socha maršála Koněva několikrát stala terčem útoků.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Schytal si svoje. Před odstranění­m se socha maršála Koněva několikrát stala terčem útoků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia