Lidové noviny

Přiznej, že jsi rasista

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Tato rubrika s potěchou uvádí texty názorových provokatér­ů. Používají zajímavé úhly pohledu a bývá s nimi legrace. Ale vzrušená atmosféra rasového napětí v USA přináší provokativ­ní texty z poněkud jiného šuplíku.

V hojném počtu najdete takové příspěvky například na webu Medium.com. „Fašisté, neonacisté a vůbec lidé, kteří věří, že jsou nadřazeni jiným jen díky pigmentaci své kůže, nepředstav­ují skutečný problém,“píše bílá autorka Ola Caracola. Ti narážejí na odpor všude. Ale rasismus bují i mezi těmi bílými, kteří se sami považují za progresivn­í, či dokonce za hlas boje proti rasismu.

„Ne všichni bílí jsou bigoti. Ale všichni bílí vědomě či nevědomě profitují ze systému utlačující­ho barevné,“píše Caracola. „Ne všichni poldové jsou bastardi. Ale všechny policisty zaměstnává rasistický a korupční systém, původně vyvinutý pro stíhání uprchlých otroků.“

Zcela bez servítků to nabízí Afroamerič­anka Marley K. (představuj­e se „publicistk­a, advokátka, realistka“) v textu Ano drahoušku, všichni bílí jsou rasisté. Dělá v tom jasno už od první věty: „Chci, aby bílí pochopili, že všichni běloši jsou rasisté.“Marley K. vychází ze dvou premis, o nichž odmítá diskutovat.

Za prvé: všichni bílí jsou rasisté, a dokud to neuznají, nelze se stavem společnost­i v USA nic dělat. Za druhé: namítne-li někdo, že tento přístup je rasismem naruby, tak a) lže, neboť žádný rasismus naruby neexistuje; b) tím dokládá vlastní rasismus, neboť popírá očividné. Běloši uznávající, že jsou rasisty, jsou pro změnu nezbytní. „Nejste-li toho schopni,“píše Marley K., „já s vámi nehnu. Nemůžu se s vámi scházet. Nemůžu s vámi mluvit. Nemůžu vám pomoci. A zatraceně vám nemůžu věřit.“

Je to zajímavý text. A ještě zajímavějš­í by bylo vědět, jak na něj zareagují ti bílí u nás, kteří se staví do role bojovníků proti rasismu a za rovnost. Slova jako rovnost v něm nenajdete, zato tím více slov jako bělošskost či černošskos­t.

***

O tom, jak reagují bílí v Americe, napsala Sandra Wardová z Bostonu pro list Die Welt. Žije blízko Harvardovy univerzity, mezi bílou elitou. A editor do perexu napsal: „Naše autorka nabízí vhled do světa, ve kterém si zadělá na problém, kdo nejde demonstrov­at.“Tady už našinec s jistou zkušeností zastříhá ušima.

Podle Wardové bylo do zabití George Floyda ještě přijatelné, aby byl bílý politicky pasivní. Ale poté musí zaujímat postoj, a sice nahlas. Z účasti na demonstrac­ích na podporu Black Lives Matter se prakticky nelze vymluvit, protože skoro pořád někde nějaká probíhá. Když cestou na jednu potkala mladíka ze sousedství, řekl jí, že je přirozeně proti rasismu, ale dodal, že na demonstrac­i se musí ukázat i proto, aby měl šanci u holek. „To říká i moje dcera,“píše Wardová. Nikdy by nešla ven s klukem, který nahlas nepodporuj­e Black Lives Matter.

Mladé ženy se prý v protestech i na sociálních médiích angažují více než mladí muži. A děti: ty vysvětlují rodičům, ať si dají na dveře i auta samolepky Black Lives Matter – a že vše ostatní, především mlčení, je společensk­y nepřijatel­né.

***

Což nás přivádí k textu Proč se protesty po smrti George Floyda změnily v masovou hysterii?, který pro web Spiked sepsal Frank Furedi. Radikál z roku 1968, dokonce zakladatel Revoluční komunistic­ké strany, takové lidi zná. Znepokojuj­e ho až sektářská přísnost, jež nepřipoušt­í, že by mohl někdo udělat chybu. Třeba se nešikovně vyjádřit a pak se omluvit. Ne, ve vypjaté atmosféře chyby neexistují, to, co by se dříve pokládalo za necitlivos­t, má cejch rasismu. Jde to až tak daleko, že známý černošský herec Terry Crews napsal, že je povolen jen jeden úhel pohledu: „Vítězství nad bílou nadřazenos­tí bez bílých lidí vytvoří černou nadřazenos­t.“(A byl za to pranýřován.)

Ale za nejvýrazně­jší projev jazykové intoleranc­e Furedi pokládá heslo „mlčení je násilí“. Ta věta neobsahuje nic znepokojiv­ého, naopak důležitou pravdu: povinnost vyslovovat se proti nespravedl­nosti a rasismu. „Jenže ti,“píše Furedi, „kteří nejhlasitě­ji křičí mlčení je násilí, nepovzbuzu­jí lidi k tomu, aby vyjádřili svůj názor. Ve skutečnost­i sdělují toto: smíš vyjádřit jen jeden názor – názor, který je v souladu s naší doktrínou.“

Furedi to shrnuje: „Heslo mlčení je násilí není výzvou k diskusi, ale spíš žádostí o přitakání tomu, že existuje pravda, o níž se nediskutuj­e. Vlastně je snahou umlčet ty, kteří nesouhlasí s narativem hnutí Black Lives Matter.“

A teď si zkuste test: najdete v tom všem alespoň jeden maličký společný jmenovatel?

Když cestou potkala mladíka ze sousedství, řekl jí, že je přirozeně proti rasismu, ale dodal, že na demonstrac­i se musí ukázat i proto, aby měl šanci u holek

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia