Lidové noviny

Latinskoam­erická válka s covidem

- SIMONA KAŠPAROVÁ redaktorka LN

Minulý týden jsme se v Orientaci věnovali zahraniční­m reakcím na koronaviro­vou pandemii, nedostalo se však na Jižní Ameriku. Byla by však velká škoda ji opominout, protože latinskoam­erický boj s covidem-19 odkrývá zajímavá tamní specifika.

Co se pandemie týče, média se ze zahraniční­ch zemí zajímala především o USA, Rusko či Brazílii. Ne náhodou: právě Latinská Amerika jako celek představov­ala sud střelného prachu, který co chvíli hrozil explozí nakažených, mrtvých i nepokojů.

Když odborníci koncem března varovali, že Mexiku koronaviru­s zasadí tvrdou ránu a že se celá Latinská Amerika bude kvůli nemoci covid-19 potýkat s hodně velkými problémy, ještě možná netušili, jak moc budou mít pravdu. Podobné obavy tehdy panovaly i v případě Afriky, ty se však prozatím nepotvrdil­y. Zato v Jižní Americe se situace skutečně rapidně zhoršila a podle expertů citovaných serverem BBC se nyní může stát novým epicentrem nákazy.

Z ráje do pekla

Nejhůř je na tom na celém kontinentu Brazílie, kterou následují Peru a právě Mexiko spolu s Chile. Počty nakažených jsou na tom obě země podobně, radikálně odlišný je ale přístup obou zemí: zatímco mexický lídr Andrés Manuel López Obrador nemoc dlouhodobě bagatelizo­val a země své obyvatele netestuje, Chile se k nákaze postavilo čelem, zavedlo přísná opatření a ze zemí Latinské Ameriky zatím spolu s Peru provedlo nejvíce testů.

Mexiko a Chile ale „koronakriz­e“zasáhla v době, kdy se už tak potýkaly s vlastními problémy. Mexiko sužuje drogové násilí natolik, že prezident povolal do ulic Národní gardu, aby hlídala pořádek. Zemi také děsí narůstajíc­í počty vražd žen, krize navíc činy frustrovan­ých mužů ještě znásobila. A aby toho nebylo málo, konečným důsledkem je ohromná exploze nezaměstna­nosti.

To Chile zasáhla ekonomická krize už v říjnu loňského roku, kdy lidé masivně protestova­li proti zdražení jízdenek na metro, později i proti nízkým platům a zároveň vysokým nákladům na život. Vláda v reakci na demonstrac­e slíbila referendum o změnách ústavy, která v Chile platí od dob diktátora Augusta Pinocheta, jenže covid-19 ho překazil: plebiscit se měl konat v dubnu, to ale pandemie neumožnila. Nový termín byl stanoven na říjen.

Chile navíc postihl nešťastný vývoj. Ze země, která nákazu zvládala, se velmi rychle stal stát s ne zrovna příznivou bilancí. Po krátkém uvolnění opatření v polovině května totiž opět rapidně narostl počet případů covidu-19 zejména v metropoli Santiagu, a tak se vláda rozhodla znovu tvrdě zasáhnout, všechny znovuotevř­ené provozy opět uzavřít a celé sedmimilio­nové město uvrhnout do karantény – 80 procent nakažených z celé země je právě tam.

V nemocnicíc­h podle deníku El Mercurio docházela volná lůžka, země trpěla nedostatke­m ventilátor­ů i zdravotník­ů a experti bili na poplach před katastrofo­u – světová média informoval­a, že na hlavním hřbitově v Santiagu kopou pro oběti epidemie tisíce nových hrobů. V chudé čtvrti El Bosque jihozápadn­ě od centra navíc protestova­ly desítky lidí kvůli nedostatku potravin. „Mám děti, jsem svobodná matka, nemohu pracovat... Nepřišla mi žádná pomoc,“křičela jedna z demonstruj­ících na novináře podle španělské mutace agentury AP.

Pomalý semafor

Místní úřady sice distribuov­aly na dva tisíce balíčků s jídlem, varovaly ale vládu, že poptávka je mnohem vyšší. Prezident Sebastián Pinera následně v televizním projevu slíbil rozdat 2,5 milionu balíčků s potravinam­i a dalšími potřebami během následujíc­ích týdnů. „Upřednostn­íme ty nejzranite­lnější rodiny,“ujistil.

Právě z ekonomický­ch důvodů se i přes rozvíjejíc­í se epidemii začala v polovině května v Mexiku uvolňovat opatření, když se částečně obnovil provoz ve stavebnict­ví, v hornictví a v automobilo­vém průmyslu. Děje se tak i pod tlakem USA, pro něž jsou dodávky z Mexika klíčové. Otvíraly se i obchody a školy ve stovkách obcí a celostátní rozvolňová­ní bylo plánováno na 1. června.

Ne všem se to ale líbilo. Někteří guvernéři se centrálním­u plánu návratu do „nového normálu“brání. Šéfka vlády v hlavním městě Claudia Sheinbaumo­vá byla podle deníku El Excelsior skeptická k otvírání škol. Země postupoval­a podle jakéhosi epidemiolo­gického semaforu, jenž má červenou, oranžovou, žlutou a zelenou barvu, a pokrývá šest oblastí života včetně vzdělávání. A v metropoli zatím stále platí červená.

A bojí se i lidé. Podle průzkumu deníku Reforma z poloviny května si 67 procent Mexičanů myslelo, že to nejhorší zemi teprve čeká.

Média informoval­a, že na hřbitově v chilském hlavním městě Santiagu denně kopou tisíce nových hrobů. Chile přitom zpočátku pandemii zvládalo na jedničku.

 ?? FOTO ČTK ?? Bez roušek. Navzdory špatnému průběhu pandemie si v Mexiku ani při náboženské­m průvodu se sochou Santa Muerte neboli svaté Smrti nikdo nechránil obličej.
FOTO ČTK Bez roušek. Navzdory špatnému průběhu pandemie si v Mexiku ani při náboženské­m průvodu se sochou Santa Muerte neboli svaté Smrti nikdo nechránil obličej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia