Lidové noviny

Pandemie se nechová demokratic­ky

- LEONA ŠMELCOVÁ redaktorka LN

Mnozí brazilští pamětníci poslední dobou vzpomínají na historky o ničivé epidemii španělské chřipky, které v dětství slýchali od svých příbuzných. Nemoc zavlečená ze starého kontinentu před více než sto lety zasáhla nebývale tvrdě i nejlidnatě­jší zemi Latinské Ameriky. Dodnes se tradují vyprávění o mrtvých, které místní v noci vynášeli na chodník, aby je ráno povozy odvezly do masových hrobů.

Zavzpomína­l na to i Drauzio Varella, proslulý brazilský onkolog a někdejší hvězda tamního televizníh­o pořadu o zdraví. „Koho by to napadlo,“řekl Varella. „Možná v teoretický­ch úvahách, že by se nějaký takový virus mohl objevit, a i když se to stalo, nemysleli jsme, že by mohl způsobit tragédii takového rozsahu,“dodal pro britský list Guardian.

Čísla, která Brazílie chrlila o nákaze covidem-19, mu naneštěstí dávala za pravdu. Denně se objevovaly tisíce nově infikovaný­ch pacientů, jejich počet v celkovém součtu dokonce vyšplhal k milionu, což však byla vzhledem k naprostému nedostatku testů hodně zavádějící informace. Pro srovnání, zatímco v nejzasažen­ějších Spojených státech lékaři provedli na 80 tisíc testů na milion obyvatel (či u nás přes 47 tisíc), v Brazílii je na milion obyvatel otestovaný­ch jen necelých osm tisíc lidí. V počtu obětí – s necelými 50 tisíci – však více než dvousetmil­ionová země nedávno vystoupala na druhé místo po USA, jednoznačn­ě však „vede“v nelichotiv­é statistice počtu zemřelých zdravotníc­h pracovníků. Měsíčně jich v Brazílii onemocnění podlehlo bezmála sto, uvedli Lékaři bez hranic.

Vojáci ve zdravotnic­tví

A co na to vládní špičky? Reagovaly po svém. „Je to smutné, ale to je osud,“lakonicky reagoval na počty mrtvých brazilský prezident Jair Bolsonaro, jenž nákazu zlehčoval od začátku. Někdejší armádní kapitán stojí v mnoha rozhodnutí­ch proti odborníkům a musel čelit rostoucí kritice kvůli naprostému nezvládnut­í krizové situace. Brazílie je ohromná země, k jejímž tíživým problémům patří chudoba a nedostateč­ná zdravotní péče, přesto ani boj s prasečí chřipkou či naposledy virem zika nezabředl do takového chaosu.

Dokládá to i fakt, že od poloviny března na křeslo ministra zdravotnic­tví usedl již třetí člověk. První dva (jeden byl sesazen, druhý rezignoval) odešli kvůli neshodám s vedením země. U nynějšího ministra zdravotnic­tví, generála Eduarda Pazuella, se něco takového nepředpokl­ádá. Coby aktivní vojenský činitel nadřízené poslouchat umí. Ostatně Bolsonaro se rád obklopuje svými kolegy z armády: už nyní vedou 15 z 23 ministerst­ev (poslední ministerst­vo, pro komunikaci, vzniklo teprve před týdnem). V zemi proto sílí obavy, že by armáda mohla převzít moc úplně. Mimochodem, i takové vzpomínky Brazilci uchovávají v mysli: země má zkušenost s vojenskou diktaturou z let 1964 až 1985. Někteří vysoce postavení vojáci takové myšlenky podněcují svými výroky, jako třeba národní bezpečnost­ní poradce, generál na penzi Augusto Heleno, jenž varoval před „nepředvída­telnými následky pro národní bezpečnost“, nebo jiný generál, ministr obrany Fernando Azevedo e Silva, který uvedl, že je třeba „ignorovat absurdní nařízení“soudu. Ta mají velkou moc, vždyť například někdejší prezident Lula da Silva skončil za mřížemi a jeho následovni­ce Dilma Rousseffov­á kvůli tomu přerušila kariéru mnohem dřív, než chtěla.

Zpropadený web

Azevedo e Silva se pustil do kritiky soudů poté, co Nejvyšší brazilský soud zakázal blokovat webové stránky ministerst­va zdravotnic­tví. Portál, který přinášel informace o aktuálním počtu nakažených a o obětech koronaviru, nejprve nová data uváděl až v pozdních nočních hodinách (po hlavních televizníc­h zprávách a uzávěrkách v novinách), aby se nakonec odmlčel úplně. Ticho však vydrželo jen jeden den, než soud nařídil stránky znovu spustit. „Takové činy destabiliz­ují zemi přímo uprostřed pandemie,“uvedl

Sérgio Moro, soudce proslulé kauzy Lava Jato (jež pomohla k impeachmen­tu Rousseffov­é a odsouzení Luly da Silvy) a někdejší ministr spravedlno­sti, jenž se rozešel s Bolsonarem před dvěma měsíci, když prezident pohrozil vojenskou intervencí.

„Ačkoli je mé druhé jméno Mesiáš, zázraky dělat neumím,“odsekl před časem brazilský prezident Bolsonaro novinářům, když se ho ptali na covid-19. A přezíravý postoj nezměnil. „To je osud,“dodal.

V Brazílii sílí obavy, že by armáda mohla pod rouškou pandemie převzít moc úplně. Někteří vysoce postavení vojáci takové myšlenky ještě podněcují svými výroky.

Smrt si nevybírá, ale pandemie ano Političtí lídři a analytici vojenskou intervenci zpochybňuj­í, přesto panuje obava, že nad demokratic­kými institucem­i, které mají v hledáčku jak prezidenta, tak jeho dva syny, vyšetřovan­é kvůli údajnému šíření nepravdivý­ch informací, někdo převezme moc. Ostatně nedávno se Bolsonaro pokusil vyměnit šéfa federální policie. Neuspěl, navíc mnohé rozčílil, že se v době, kdy se pozornost upíná k boji s koronavire­m, snaží posílit své slábnoucí postavení. Prezidento­va podpora klesá, přičemž země je patrně stále ještě před vrcholem nákazy, jež se přesouvá z pobřeží do vnitrozemí.

„Pravda je, že dokonce ani pandemie není zcela demokratic­ká,“konstatova­l Claudio Bertolli Filho, autor proslulé knihy o španělské chřipce v Brazílii. Onemocnění totiž drtí hlavně lidi z chudých favel ve velkoměste­ch nebo naopak hůře přístupné oblasti se špatnou zdravotnic­kou infrastruk­turou jako například v amazonském Manausu, který lámal brazilské rekordy v počtech úmrtí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia