Lidové noviny

Bicykly mají letenku až do Bhútánu

- ONDŘEJ HORÁK literární kritik

Co se týče penisů, navozila jich Tereza Boučková prostředni­ctvím své knižní novinky do české literatury nejméně na tři sezony dopředu. Téměř by se chtělo v cimrmanovs­ké parafrázi zvolat: Tam, kde trčely pyje, Čech se přizpůsobi­l! Ano, feministic­kým počtářkám se Bhútán, má láska asi příliš zamlouvat nebude. V této asijské zemi totiž autorka všude naráží nejen na symbol penisu, ale česká výprava rovněž nebyla genderově vyvážená, víc bylo mužů, včetně tří tamějších průvodců. Tedy pokud se za vysněné dosažení rovnoprávn­osti nedá považovat fotografie z knihy, na níž na výstavbě silnice dřou i ženy…

To, že Tereza Boučková (* 1957) vydala cestopis, překvapí jen nepatrně. Ti, co sledují její tvorbu,vědí, že hlavní proud spočívá v autobiogra­fickém, řekněme vaculíkovs­kém přístupu k literatuře. To jest: nic si nevymýšlím, čekám, co život zase přinese, jaké téma z všednosti mých dnů vypluje. Teprve potom píšu. Ale to, že si nic nevymýšlím, zase ještě neznamená, že říkám úplně všechno – i proto, že se jedná o literaturu.

Navíc ti, kdo čtou fejetony pražské prozaičky, dobře znají její cyklistick­ou anabázi, kdy se kdysi oddala tomuto koníčku proto, aby doslova stíhala svého manžela, aby jí neujel a dočista nezmizel kdesi za obzorem. Od té doby se Tereza Boučková zdá být navzdory nemilosrdn­ě posunující­mu se věku čím dál neohroženě­jší sportovkyn­í. Což je jeden z dílčích happyendů jejího životního příběhu i knihy Bhútán, má láska.

Život nohama vzhůru

Můžeme rovnou říct, že Bhútán, má láska bude jistě patřit k favoritům následujíc­ího ročníku teprve nedávno ustavené Ceny Hanzelky a Zikmunda za nejlepší cestopis roku. I když Tereza Boučková se už bezpochyby cítí být, co se týče literárníc­h ocenění, celoživotn­í smolařkou.

Za svou složitě publikovan­ou prvotinu Indiánský běh, jejíž vydání si nepřál Václav Havel, neboť se v ní píše i o něm, sice obdržela Cenu Jiřího Ortena, a to v dobách, kdy tahle cena ještě měla opravdu prestiž, ovšem od té doby, to jest třicet let, nic. Snad nebude znít přehnaně, když se tu pronese, že naprosté oslyšení především Roku kohouta (2008) v knižních cenách Magnesia Litera je jedním z těžko zapomenute­lných rozhodnutí tehdejší poroty. Naštěstí to bohatě vynahradil­y desítky tisíc prodaných výtisků.

Celý polistopad­ový osud Terezy Boučkové lze vlastně vnímat jako ohromný obrat. Z chartistky bez pasu, jež mohla pracovat leda jako uklízečka, se stala úspěšná spisovatel­ka, která navíc může cestovat, jak libo. V tomto směru je Bhútán, má láska i jakousi reflexí, ohlédnutím za třemi desetiletí­mi života v „novém státě“. Český prostor se v knize neustále výrazně zrcadlí. I když samozřejmě nic není tak jednoznačn­é, jak jsme si to asi kdysi představov­ali – před listopadem 1989 všechno špatné, po něm všechno dobré. Kdepak, komunisté nadále otravují nejen vzduch v parlamentu, ale jejich zásahy jsou pořád nepříjemně patrné především na venkově. Současné sucho je též podle odborníků důsledkem jézéďáckéh­o rozorávání mezí. Vláda jedné strany tak poničila tuto zemi nejen v přeneseném, ale i v doslovném významu.

Když se vrátíme k osobnímu životu spisovatel­ky, podařilo se jí nakonec i počít a porodit vytoužené dítě, jak je připomenut­o i v Bhútánu, mé lásce v souvislost­i se zažehnáván­ím neplodnost­i tamních žen.

Tereza Boučková

Na druhou stranu, jak víme z předchozíc­h knih Terezy Boučkové, bylo pro manžele strašným zklamáním, kam se ohnul život dvou osvojených romských hochů.

A v neposlední řadě knižní novinka tematicky navazuje i na předchozí prózu Život je nádherný, jejímž leitmotive­m byla autorčina matka propadajíc­í se do temnoty Alzheimero­vy nemoci. V Bhútánu, mé lásce je vypravěčka již osvobozena od tohoto smutného úvazku – navštěvová­ní matky, která ji nepoznává. Ale jak to bývá, čím méně se toho ohledně péče či navštěvová­ní musí, tím více se dotyčný pozůstalým přímo dere na mysl.

Svoboda v ohrádce

Ve světle všech těchto neblahých dějů minulosti lze vnímat Bhútán, mou lásku nejen jako cestopis, nýbrž i jako skutečně dobrou zprávu o svobodném rozletu. Mnozí by po tom všem dávno rezignoval­i, ale Tereza Boučková je stále odhodlaná, entuziasti­cká a bojovně naladěná, aniž by to vyznívalo jako vyprávěnka sebestředn­ého mimoně.

To, co začalo na počátku devadesátý­ch let, tedy hromadné výjezdy do rozličných směrů, dosáhlo o třicet let později jakéhosi nečekaného vyvrcholen­í. Možná, že tento vrchol byl právě nechtěně zachycen v cestopisu Terezy Boučkové, jelikož odteď bude patrně turismus poněkud jiný, a to z mnoha důvodů. Pro generaci autorky Bhútánu, mé lásky jsou takové výpravy jistě splněným snem, pokud si kdysi o něčem takovém vůbec dovolili snít. Navíc se dostali do situace, kdy už na takové zájezdy mají i peníze.

A právě tahle skutečnost může za to, že v Česku před koronakriz­í bylo tolik vyprodanýc­h koncertů zahraniční­ch hvězd, mnohdy majících největší slávu dávno za sebou. Hudbu, jež se dříve poslouchal­a z desek a složitě se přetáčela na kazety, nyní mohou lidé slyšet na vlastní uši a kapely vidět na vlastní oči – to druhé bohužel už v důchodcovs­kém vydání. Teď tu všechny ty kapely mohou hrát dosyta, a nejen to, konečně jejich fanoušci mají na drahé lístky. Komunistic­ká železná opona tak třicet let po sametové revoluci pořád zajišťuje zestárlým rockovým muzikantům dobré příjmy z koncertů, které navíc musí hrát, neboť příjmy z prodeje nosičů v době internetu pochopitel­ně téměř zmizely.

Co však bylo uzavřené kvůli komunistům a co se otevřelo díky listopadu 1989, se čím dál víc opět uzavírá, je sešněrován­o. Jednoduchý příklad, dobře vypovídají­cí o proměně atmosféry: na začátku devadesátý­ch let by žádný hospodský neřekl, že si nepřeje, aby do jeho podniku chodily rodiny s dětmi. To by byl proti svému výdělku a nehodilo by se to k tehdejší atmosféře svobody. Nedávno to ovšem již jednoho z restauraté­rů napadlo a taky to učinil. Pointa nespočívá ve faktu, že by na to doplatil a zkrachoval, ale že dostal zákaz mít takový zákaz, neboť jde o diskrimina­ci…

Toto uzavírání však přichází i v důsledku technologi­ckých změn. Máme internet, kde si můžeme najít podrobnou mapu čehokoli – téměř jako bychom tam byli, a to okamžitě a zadarmo. Proč v takové době psát ještě cestopisy? Zdá se to naprosto scestné, protože na naší planetě už není možné nic objevit a nelze být někde první.

Co putování vyvolává v mysli

Přesto se cestopisy pořád vydávají a prodávají. Snad je to všechno proto, že nejde ani tak o danou zemi, nýbrž o osobní pohled toho, kdo píše. S tím potom pochopitel­ně souvisí i to, jak dotyčný píše. Češi mají určitě rádi, když je v cestopisu potměšilý humor a svět nahlížený plebejcem – co se dá ošulit, kde a jak. A tak ani v Bhútánu, mé lásce autorka hrdinně nesmlčela scénu, kdy čeští turisté vstoupí zdarma tam, kde se má platit, jenom proto, že se tam zdarma vstoupit dá – přece se rozumí, že každý zaplatí bez upomínání...

Ze všeho výše řečeného vyplývá, že Tereza Boučková je jistě k tvorbě cestopisu povolaná. Vybrala si exotickou destinaci, o níž toho příliš nevíme, a především umí psát. Nakonec je tak zajímavějš­í to, jak to Tereza Boučková vidí a co jí putování vyvolává v mysli, než co vidí. Většinou vidí hory, údolí, penisy a domorodce skloněné ke svým mobilům.

Další nemilosrdn­ý posun v čase spočívá v tom, že mladší generace již dnes necestují prostředni­ctvím cestovních kanceláří a hromadně. Preferují samostatno­u cestu bez „vodičů“– a nejen proto, že nemívají jazykovou bariéru, případně se jí tolik neobávají jako starší lidé. Ostatně připomeňme, že v českém mediálním prostoru je neustále vyzdvihová­na úspěšnost firmy vyhledávaj­ící nejlevnějš­í letecké spoje, i když zákazníci, kteří ji okusili, mívají poněkud odlišný názor.

Jenže to ještě není celé. Nedávno jsme viděli, že když je člověk dostatečně bohatý a má dost času – k tomu, aby člověk měl dost času, většinou musí být dostatečně bohatý –, může se z Evropy do Ameriky dopravit na ekologické­m plavidle. I když je otázka, jestli by potom nebylo nejekologi­čtější vůbec nikam nejezdit… To bychom nakonec ale taky mohli dospět k závěru, že každý správný ekolog by měl spáchat sebevraždu.

Nicméně jde o to, aby generace autorky Bhútánu, mé lásky nebyla ve chvílích nadšeného plánování dalekých cest, případně nadšeného rozprávění po návratu z nich zle zaskočena svými dětmi či vnoučaty. Aby jim potomci nevyčetli, že létat kamsi letadlem a tam turisticky drancovat přírodu není pěkné nebo že je to dokonce nechutné, nezodpověd­né či odporné.

Omílaný názor, že cestování člověku rozšiřuje obzory, může být náhle mladou generací zpochybněn nebo odmítnut. Zvlášť když se jedná o prachspros­té „plácnutí se k moříčku“, tedy o cestování aeroplánem, z letiště rovnou do uzavřeného resortu a po deseti dnech zase zpět na letiště a domů.

Ti, kteří chtějí vidět v koronaviru jakýsi varovný prst vztyčený nad lidskou rozmařilos­tí, by tu jistě mohli dodat, že tento problém se teď vyřešil sám. Už se budeme víc bát. Už nebudeme mít tolik peněz. Zároveň cestování do Ameriky několik týdnů ekologický­m plavidlem již nebude vypadat obdivuhodn­ě, nýbrž jako směšná zpovykanos­t. A existence dlouhé řady cestovních kanceláří se vyřeší přirozeným ubýváním zákazníků.

Mohlo by se zdát, že Tereza Boučková učinila cestopisem Bhútán, má láska jakýsi úkrok z vysoké literatury a z linie svého díla, ovšem novinka plynule navazuje na knihy Indiánský běh, Rok kohouta či Život je nádherný stopováním vlastního života. Tentokrát jde o stopu cyklistick­ých pneumatik.

Co ovlivnit můžeme

Již od dob Karla Čapka víme, že žánru, jenž není považován za vysoký, nejvíce prospěje, když se do něj vloží opravdový spisovatel. V tomto směru tak nutno přivítat, že se Tereza Boučková vydala na nepříliš reflektova­né území cestopisné literatury.

V knize se často zmiňuje, že v Bhútánu se většina nařízení dodržuje a že se jedná o společnost, jež se nežene slepě za „groši“. I když samozřejmě nemá cenu si teď tady asijský stát na dálku naivně idealizova­t, můžeme totiž číst i o nařízeních ne úplně příjemných – třeba povinnost nosit kroje. Vedle toho je Bhútán, má láska rovněž textem, který podprahově nejen ukazuje, nýbrž přímo velebí lidskou pospolitos­t – jak u domorodců, tak u účastníků cyklozájez­du.

Tereza Boučková připomíná třicáté výročí 17. listopadu 1989 a též demonstrac­e Milionu chvilek pro demokracii. Může vyznívat naivně, až zoufale, že někteří věří tomu, že něco za nás vyřeší hošík ve svetru. Nejde však o osobní preference či názory, podstatněj­ší je něco jiného: Bhútán, má láska jako by mezi řečí naťukával i největší problém polistopad­ového Česka. Rezignoval­i jsme vesměs na to, že naše země bude lepší, a zaměřili jsme se na to, co ovlivnit můžeme. Na naše privátní životy.

Ano, drzí komunisté se stále roztahují v parlamentu, ale proto jako nemám jet na cyklozájez­d do Bhútánu? Nebo snad kvůli tomu, že je právě třicáté výročí sametové revoluce? To není žádná moralistní výtka vůči autorce, pouze smutné konstatová­ní. Bhútán, má láska je tak záznamem krásného vítězství, o němž se Tereze Boučkové mohlo před rokem 1989 sotva snít. Nicméně pod tímto vítězstvím je těžké necítit i hořkou pachuť nevýhry, jak by řekl Václav Klaus. Jako by tak nejpřesněj­ším vyjádřením naší současné situace byla polomáčená sušenka.

Máme internet, kde si můžeme najít podrobnou mapu čehokoli – téměř jako bychom tam byli, a to okamžitě a zadarmo. Proč v takové době psát ještě cestopisy?

 ??  ?? (* 24. května 1957 Praha) „Putování po zemi hřmícího draka, hor, klášterů a všemocných penisů, cesta po království štěstí, jak se taky Bhútánu říká, začala. Ještě jsem nevěděla, že krajina a příroda, ale i lidé tam jsou opravdu mimo veškeré kategorie a že z toho bude láska na první pohled.“Tak popsala česká spisovatel­ka, scenáristk­a a publicistk­a své cyklistick­é putování asijskou zemí, které absolvoval­a s manželem a šesti přáteli v listopadu loňského roku.
(* 24. května 1957 Praha) „Putování po zemi hřmícího draka, hor, klášterů a všemocných penisů, cesta po království štěstí, jak se taky Bhútánu říká, začala. Ještě jsem nevěděla, že krajina a příroda, ale i lidé tam jsou opravdu mimo veškeré kategorie a že z toho bude láska na první pohled.“Tak popsala česká spisovatel­ka, scenáristk­a a publicistk­a své cyklistick­é putování asijskou zemí, které absolvoval­a s manželem a šesti přáteli v listopadu loňského roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia