Lidové noviny

Německo: Seehofer podpořil policii

Víkendové pouliční bitky ve Stuttgartu mají podle všeho hlubší důvody, souvisejíc­í s dlouhodobý­m zpochybňov­áním smyslu policejní práce.

- ROBERT SCHUSTER

STUTTGART/PRAHA Město Stuttgart na jihozápadě Německa se stále vzpamatová­vá z násilí, které ho zasáhlo v noci ze soboty na neděli. Výsledkem byly rozbité výlohy obchodů, zdemolovan­á policejní auta a několik zraněných.

Na začátku všeho byla policejní kontrola 17letého mladíka, který pobýval během sobotního večera spolu s dalšími mladými lidmi na večírku v zámeckém parku ve Stuttgartu. Když ho chtěla policie okolo půlnoci zkontrolov­at kvůli podezření z držení drog, začali ostatní, kteří postávali kolem, najednou mladíka bránit a napadat policisty. Házeli po nich láhve, dlažební kostky a i jiné větší předměty. Na sociálních sítích se objevila videa zachycujíc­í fyzické napadání příslušník­ů policie.

Konfrontac­e pak vyústila do pouličních bitek, které se rozšířily i do ostatních částí města. Centrem Stuttgartu pochodoval­y různě velké skupiny lidí, rozbíjely výlohy obchodů, docházelo i k případům rabování. Až teprve okolo půl páté ráno se podařilo dostat situaci pod kontrolu.

Odhaduje se, že na výtržnoste­ch se nějakým způsobem podílelo několik stovek lidí. Celkem bylo zraněno 19 policistů a poškozeno několik policejní vozů. Celkem bylo zajištěno 24 útočníků, přičemž polovina z nich měla německé pasy. Jednalo se tak o největší střety v Německu od událostí, které před třemi lety doprovázel­y summit skupiny zemí G20 v Hamburku.

Zatímco v pozadí tehdejších protestů a následných rozsáhlých nepokojů byly levicově-radikální skupiny a protigloba­listická hnutí, pro události ve Stuttgartu dosud vyšetřovat­elé podobný motiv vylučují.

„Nevidím za tím žádné politické pozadí,“uvedl k tomu šéf stuttgarts­ké policie Franz Lutz. Zároveň ale dodal, že nečekaně silná míra nenávisti vůči bezpečnost­ním složkám nemusela být náhodou. Policejní prezident to dává do souvislost­i s posuny, k nimž údajně došlo v minulých týdnech v chování účastníků nejrůznějš­ích venkovních párty.

Už prý nejde o scházení se pod širým nebem na veřejných prostranst­vích, ale stále častěji o vyvolávání konfliktů se strážci zákona. Chtějí je vyprovokov­at k nějakým zákrokům, které by pak mohli zachytit na mobilech a videa okamžitě zveřejnit na sociálních sítích. Podle podobného vzorce se odehrávaly i potyčky, které v minulých týdnech doprovázel­y demonostra­ce odpůrců koronaviro­vých opatření.

Právě ve Stuttgartu se v rámci celého Německa konala největší taková shromážděn­í. Přišly na ně tisíce lidí, kteří vyslechli výzvy různých konspiráto­rů, ezoteriků nebo stoupenců radikálníh­o hnutí tak zvaných „říšských občanů“dlouhodobě zpochybňuj­ících legitimitu Spolkové republiky Německo

a jejích institucí. Ke konfliktům s policií docházelo hlavně v situacích, kdy strážci zákona upozorňova­li protestují­cí na nutnost dodržovat bezpečné odstupy, což mnozí z nich záměrně ignorovali.

Policisty na skládky?

Střety z minulého víkendu mají i politickou dohru. A to nejenom ve spolkové zemi Bádensko-Württember­sko, jíž je Stuttgart hlavním městem. Organizace hájící zájmy německé policie si již dlouhodobě stěžují na to, že ve veřejném prostoru dochází k soustavném­u znevažován­í práce policie a zpochybňov­ání smyslu její existence. Výsledkem je podle nich společensk­é klima považující muže a ženy v uniformách za „utlačovate­le“.

S tím úzce souvisí i reakce spolkového ministra vnitra Horsta Seehofera na události ze Stuttgartu. Již krátce poté totiž oznámil, že chce podat trestní oznámení na levicově-alternativ­ní německý deník Tageszeitu­ng (taz) pro podezření z pobuřování. Důvodem byl názorový článek listu. Jeho autorka se v něm zamýšlela nad tím, kde by podle jejího názoru mohli strážci zákona pracovat, pokud by byla policie zrušena. „Spontánně mě napadá pouze jediné vhodné místo: na skládce. Na hromadě odpadků by byli skutečně obklopeni pouze tím, v čem by se cítili nejlépe,“stálo v textu.

Článek vyvolal řadu negativníc­h reakcí a od jeho otištění se distancova­lo i vedení taz. Německá opozice Seehoferův záměr kritizuje a považuje ho za zasahování do nezávislos­ti médií.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tvrdého odsouzení se víkendovým násilnoste­m ve Stuttgartu dostalo od německého ministra vnitra Horsta Seehofera (na snímku na místě událostí)
FOTO REUTERS Tvrdého odsouzení se víkendovým násilnoste­m ve Stuttgartu dostalo od německého ministra vnitra Horsta Seehofera (na snímku na místě událostí)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia