Lidové noviny

Studená jednání o jaderné budoucnost­i

- TOMÁŠ VLACH

VÍDEŇ/MOSKVA Až dnes usednou na moskevském Rudém náměstí na tribunu pro hosty účastníci opožděných oslav Dne vítězství, ukáže se jasný obrázek. Každý z lídrů reprezentu­je zemi, která úzce spolupracu­je s Ruskem, nebo je jako třeba moldavský prezident Igor Dodon sám zastáncem proruské politiky. Reprezenta­ce Západu tentokrát chybí.

A nijak vřelá nebyla ani atmosféra na pondělním zahájení jednání o jaderném odzbrojení ve Vídni. Hned večer obě strany oznámily ukončení prvního kola s tím, že si navzájem ustavily technické skupiny a zhruba na přelomu července a srpna se sejdou ke druhému kolu rozhovorů.

Jednostran­ná oslava válečného vítězství i pat v jednáních ilustrují dosavadní úroveň vzájemných vztahů. Nespokojen­i se strategick­ou rovnováhou jsou především Američané, kteří viní Rusy z podvádění. Současně chtějí zapojit do jednání Čínu, která má v arzenálu asi 300 jaderných zbraní, ta to ale vytrvale odmítá.

Zmocněnec amerického prezidenta Marshall Billingsle­a publikoval na svém Twitteru fotografii prázdného stolu s čínskými vlaječkami. „Peking se schovává za velkou čínskou zeď tajností,“napsal na něm.

Rusko požaduje pokračován­í dnes už jediné dohody START podepsané v roce 2010 v Praze, která omezuje arzenál na maximálně 1550 strategick­ých jaderných hlavic. Vyprší ale v příštím roce a pokud nebude nahrazena, mohou obě země i kdokoli jiný rozjet nekontrolo­vatelnou spirálu zbrojení.

Uvidíme; jsme plní naděje – to byly odpovědi představit­elů obou stran na závěrečné tiskové konferenci. Rusko však odmítá jakkoli tlačit na Čínu, aby se k rozhovorům připojila.

Oslavy ve stínu koronaviru Rovnováhu totiž mění nejen politické ambice, ale i moderní technologi­e. Pode německého listu Der Tagesspieg­el vyvíjejí obě velmoci a s nimi Čína i Francie hyperzvuko­vé zbraně, které prakticky vylučují možnost sestřelení.

Vyzbrojení první jednotky hypersonic­kými raketami Avantgard oznámil prezident Vladimir Putin koncem loňského roku. Na přehlídce ke dni vítězství se ale Avantgardy neukážou, důraz letos organizáto­ři kladou na zbraně pozemního vojska pro vedení bojů jako na Donbase – tanky T-90M, T-80BMP či pokračovat­el slavných kaťuší Tornado-S.

Přehlídkov­ý marš třinácti tisíc vojáků i s technikou přijde podle Fondu boje proti korupci (FBK) Alexandra Navalného na miliardu rublů (340 milionů korun). Ministerst­vu obrany však nejde až tak o oslavy konce války, jako o zdůraznění triumfu vítězného sovětského národa. A to týden před tím, než budou Rusové hlasovat v referendu o změně ústavy, která má Putinovi otevřít cestu k vládnutí až do roku 2036.

Rusko přitom stále čelí koronaviru a denně přibývá přes sedm tisíc nakažených. To se odráží i na bezprecede­ntních opatřeních. Hosté a jejich delegace nepřijdou do styku s okolím a také případná jednání s Putinem budou z obav o jeho zdraví omezená. Někteří z lídrů včetně českého prezidenta Miloše Zemana si tak cestu rozmysleli, roli v tom hrály například i požadavky podrobit se před cestou dvoutýdenn­í karanténě a opakovaném­u testování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia