Lidové noviny

Lázně můžete vybírat už teď

Zda půjde slevový voucher použít přímo, nebo bude třeba později žádat o jeho proplacení, se zatím neví

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Státem dotované vouchery na lázeňské pobyty nebudou platit pro děti a mladistvé, potvrdila včera LN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ani týden před spuštěním celého programu ale není rozhodnuto, jakým způsobem budou klienti vouchery uplatňovat.

Podle ministryně připadají v úvahu dva scénáře. V prvním případě uhradí klient plnou cenu za ubytování a s potvrzením o platbě zažádá u své zdravotní pojišťovny o proplacení. Druhá varianta je pro klienty o něco příjemnějš­í, protože by odpadla cesta na zdravotní pojišťovnu a administra­tivní zátěž. Slevu totiž poskytne při platbě ubytovací zařízení. A vrácení částky si bude následně nárokovat přímo u státu.

„Já osobně se přikláním k této cestě, protože je pro lidi jednodušší. V tuto chvíli však nevíme, která z nich to nakonec bude,“řekla Dostálová. V obou případech si však zájemce musí na internetu stáhnout voucher s kódem, vytisknout si ho a osobně uplatnit v lázních.

„Na webu ministerst­va pro místní rozvoj, agentury CzechTouri­sm, Kudy z nudy nebo své pojišťovny si klient stáhne pobytový voucher. Vytiskne si ho a přijede s ním do lázní,“uvedla Dostálová. Lidem, kteří nezvládnou voucher stáhnout a vytisknout, pomůže podle ministryně obsluha lázeňské recepce.

Konkrétní seznam hotelů Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza souhlasí s variantou, kdy lidem poskytne slevu přímo hotel. „Je pravda, že lidé šetří a více se nyní zajímají o pobyty na prodloužen­ý víkend, takže nevím, jaký bude zájem o týdenní lázeňskou dovolenou. Ale myslím si, že jakákoliv sleva na ubytování představuj­e pomoc pro poškozený cestovní ruch,“řekl LN Prouza.

Při výběru konkrétníh­o ubytování se zájemci o pobyt musí řídit konkrétním seznamem poskytovat­elů lázeňské péče, které na svých webových stránkách zveřejnilo ministerst­vo zdravotnic­tví. „Už teď se může klient podívat do seznamu a vybrat si hotel. Ale je nutné vybírat skutečně z uvedených zařízení, protože pobyt je vázaný pouze na lázně,“zdůraznila ministryně.

Nadále ale platí, že stát poskytne vouchery v hodnotě 4000 korun na osobu, které lze uplatnit na pobyt v lázních. Podmínkou je, že se dotyčný ubytuje alespoň šest nocí a objedná si pět procedur.

Stát lidem poskytne poukaz na lázeňský pobyt v hodnotě 4000 korun na dospělou osobu. Podpora se vztahuje na pobyty

od 1. 7. do 31. 12. 2020. Podmínkou je ubytování alespoň na šest nocí a objednání pěti procedur.

Na voucher dosáhnou pouze lidé, kteří si platí zdravotní pojištění. Celkem stát rozdá

asi 350 tisíc voucherů.

Voucher lze uplatnit pouze v zařízeních na Seznamu poskytovat­elů lázeňské léčebně rehabilita­ční péče vČR , který je k dispozici na webu ministerts­va zdravotnic­tví www. mzcr.cz. Platit budou od 1. července do konce letošního roku.

Štědřejší plán nevyšel Dostálová původně slibovala, že bude možné žádat o vouchery také zpětně za červen. Tímto krokem chtěla zabránit tomu, aby lidé rušili už zarezervov­ané lázeňské pobyty. Nakonec ale z plánu sešlo z důvodu velké administra­tivní náročnosti. „Zrušili jsme také původní slevu 40 procent z celkové ceny pobytu do maximální výše čtyř tisíc korun. Plošně pro všechny platí sleva 4000 na osobu,“řekla LN Dostálová.

Během koronaviro­vé krize vláda také uvažovala o poukazu za deset tisíc korun na jakýkoliv typ dovolené. Stát by na něj dal 4000 korun, po 3000 by přispěli zaměstnava­tel a zaměstnane­c. Firmy ale signalizov­aly, že je to pro ně letos nepřijatel­né, takže z nápadu prozatím sešlo.

Některá města a kraje proto nečekaly na státní podporu a o restart turistické­ho ruchu se snaží prostředni­ctvím vlastních programů. Praha už na začátku června schválila projekt nazvaný V Praze jako doma, který má oživit cestovní ruch. Bude fungovat od července do konce září. Pokud turista utratí aspoň 800 korun za noc, obdrží za každou osobu a noc strávenou v hotelu dva body v hodnotě 400 korun. Body lze uplatnit při návštěvě pražských muzeí, kulturních akcí a podobně.

Jihočeský kraj zašel ještě dál a v polovině června odstartova­l s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu slevový program na ubytování v hotelech a penzionech. Hejtmanstv­í přidá na pobyt až 300 korun za člověka a noc.

Podobnou cestou se vydaly také lázeňské Karlovy Vary. Město spustilo prodej poukázek na pobyt už na konci května. „ Největší zájem je o krátkodobé pobyty v hodnotě voucheru tisíc korun a wellnessov­é alespoň na čtyři dny za 2500,“řekl LN Josef Dlohoš, ředitel karlovarsk­ého infocentra.

Je nutné vybírat ze seznamu poskytovat­elů lázeňské péče, protože pobyt je vázaný pouze na lázně

 ?? Zdroj: ministerst­vo pro místní rozvoj Foto Shuttersto­ck / šk ??
Zdroj: ministerst­vo pro místní rozvoj Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia