Lidové noviny

Na Jadran s rouškou. A přibalit teploměr

Český velvyslane­c uklidňuje, že druhá vlna nákazy v Chorvatsku nepropukla. Radí cestovat autem

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Dovolená v Chorvatsku bez roušky? Omyl. Pod tlakem rostoucích čísel nově nakažených covidem-19 země zavedla povinnou ochranu dýchacích cest ve veřejné dopravě. Ve hře jsou i ostatní uzavřené veřejné prostory. K obdobnému kroku přistoupil­o také Slovinsko. Pláží se ale roušky netýkají. „V žádném případě nemluvíme o druhé vlně, jsou to pořád jen jednotlivé případy zanesené převážně Chorvaty po návratu ze Srbska a Bosny a Hercegovin­y, případně Slovinska,“uklidňuje v rozhovoru pro LN český velvyslane­c v Záhřebu Vladimír Zavázal.

Nakažených přibylo zejména v hlavním městě, regionu Osijek-Baranja a v Zadaru, kde na tenisovém turnaji onemocněla i světová jednička Srb Novak Djokovič. Včera narostl počet případů bezmála o stovku, což je druhé nejvyšší číslo od propuknutí pandemie. Ačkoli zatím není důvod k panice a v zemi je podle tamních politiků bezpečno, rostoucí čísla jen pár dní před startem turistické sezony Chorvaty děsí. Čechy však nikoli.

„V neděli jedu s rodinou autem na (ostrov – pozn. red.) Rab. Nákazy se nebojím, žádná nákupní centra ani hromadné akce na dovolené neplánujem­e, budeme na jednom místě,“řekla LN paní

Gabriela Dědková. „Roušku si samozřejmě přibalím, kdyby ji někdo někde potřeboval,“dodala.

Česká ambasáda doporučuje turistům přibalit si i lékařský teploměr. Podle jejího šéfa je však situace v zemi příznivá a Chorvaté se na Čechy těší. „Vyhlížejí nás podobně jako po vlasteneck­é válce v roce 1995,“dodal s tím, že mořechtivé návštěvník­y nečeká zdražování, ale ani výrazné slevy. „Pro autoturist­y je příznivé, že se letos nebude zvyšovat mýtné,“doplnil Zavázal, který Čechy nabádá, aby k moři letos vyjeli raději autem. Lituje však, že česká policie do Chorvatska, ale ani do Bulharska, nevyšle stejně jako každý rok hlídky.

„Je to rozhodnutí, které vzniklo po konzultaci s tamními kolegy,“sdělil LN mluvčí policie David Schön. Důvodem je očekávaný pokles počtu turistů. ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia