Lidové noviny

Kundera aneb Bylo nebylo

- RADIM KOPÁČ

Ta kniha ještě nevyšla, a už je kolem ní pořádný humbuk. Jan Novák (1953), proslavený „bichlí“o Mašínech či monografií Miloše Formana, napsal o Milanu Kunderovi. do své vysoké žurnalisti­ky prvky reportáže i poezie, tedy dynamiku a obraznost. Občas utrousí vtípek, občas se teatrálně podiví a rozhodí hypotézy, vyhrotí komentář.

Výsledkem je biografie s jasně beletristi­ckými prvky. Čte se to skvěle, včetně pasáží kurzivou, portrétů vybraných osobností, které Novák sází podél textu jako milníky; třeba výkres života a díla básníka Jana Zahradníčk­a patří k nejsilnějš­ím místům knihy.

Jenže jakmile se čtenář nasytí formy a začne víc sledovat obsahovou linku, jeho nadšení postupně opadá.

Novák jede v knize chronologi­cky, od Kunderovýc­h rodičů přes Kunderův autorský vývoj od lyrika k epikovi – se zastávkami v publicisti­ce, dramatu, scenáristi­ce – přes jeho učitelskou kariéru na FAMU, přes první a druhý vstup do strany (a první a druhý vyhazov ze strany) až k odchodu z republiky v pětasedmde­sátém. Novák pátrá, kde může, zpovídá pamětníky, loví v archivech, pitvá Kunderovo dílo; ostatně hned úvodem přiznává, že v něm při psaní bouřila „detektivní krev“.

Jistě, na Kunderově elitním solitérstv­í je a vždycky byla navenek řada divností. Skartuje maximum ze své minulosti a k tomu zbytku dává závazné „návody k upotřebení“. Místo sebereflex­e urputné sebegumová­ní. Nejpozději od poloviny 80. let se skrývá za svými knihami a nikoho si nechce pustit k tělu. Mlčí, mlží, manipuluje, mystifikuj­e. Je velmi zdatný promotér vlastní práce; víc než dva a půl tisíce překladů do nejrůznějš­ích jazyků je toho dokladem. Ve svých knihách pak vládne intelektem, emoce u něj trochu kulhají. Atd. atp.

Světlo, nebo stín

Tady zaujal Novák výchozí pozici pro svou práci: v podezření. V kontinuáln­ím podezření, že s Kunderovým životem je něco jinak, v nepořádku nebo úplně naopak, špatně. Že Kundera je morální relativist­a, který si život inscenuje tak, aby o něm mohl pěkně psát. Vodí svět kolem sebe za nos a nad výsledným spektáklem chce mít totální kontrolu. A jak to, že Kundera ve své esejistice může pitvat životy druhých, brát z jejich deníků a koresponde­nce, když svoje vlastní deníky a koresponde­nci naházel do skartovačk­y, aby se stal neviditeln­ým? Kundera podle Nováka jako by nežil, jako by pracoval na ideální verzi svého života, prováděl kontinuáln­í autolegend­arizaci, stavěl pečlivě sebemýtus. Nehledě na třísky, které létají bolestivě všude kolem. na tenkém ledě. Vychází z výpovědí Kunderovýc­h přátel a známých, spolužáků, spolupraco­vníků, dále z Kunderovy rané tvorby a z jeho tvorby pozdní a konečně též z Archivu bezpečnost­ních složek, potažmo z archivu ministerst­va vnitra minulého režimu. Archivy jsou samozřejmě relevantní, ale pokud jde o rozhovory s pamětníky, je tu riziko: Paměť je selektivní, idealizují­cí, takže po padesáti šedesáti letech se na ni dá spoléhat tak z poloviny. Pro hledání otisků Kunderova života v jeho díle si pak Novák pomáhá opakovaně „Proustovým postřehem“, že „spisovatel­ské já se vyjevuje jenom v knihách“. Takže báseň rovná se pravda, obraz je identický s předobraze­m, mezi nonfikcí života a fikcí literatury není rozdíl? Uf.

S tím souvisí Novák interpret. Většinou převypráví vybraný Kunderův text, ironicky, někdy jízlivě, až trochu zlomyslně ten text okomentuje a závěrem rozevře vějíř s otázkami – jako že i jiná čtení jsou možná. Ta vivisekce je postupem knihy trochu úmorná. Zvlášť když nablízku nejsou ani žádné komparace s dobovými texty, žádné koresponde­nce s minulostí nebo zahraničím.

Psychické motory

Navíc Novák nemá o Kunderově psaní moc vysoké mínění. Odmítá jeho publicisti­ku („Ve své debatě s Havlem na téma český úděl neměl Kundera pravdu v ničem.“), poezii („látka, kterou tu Milan Kundera spíchl, je vetchá: žádnou kládu patrně v životě nikam neodtáhl a v erotice je dosud pouze teoretikem“), divadelní hry („psychické motory (…) spouští nasucho, bez oleje svých literárníc­h kouzel, a podobně jako u filmových scénářů to drhne, dře a skřípe“), povídky i první román („tvůrčí sensibilit­a za textem je podivná a pro mě odpuzující“). Odmítá vlastně celek jeho díla – jako seberecykl­ující, myšlenkově i výrazově chudé.

Co u Nováka z Kundery obstojí? Možná předmluva k výboru z Gellnera. Možná román Život je jinde, rozlučka s jalovým lyrismem mládí a oslava prózy dospělosti, podle Nováka „zrcadlová síň, v níž se všude odráží Milan Kundera“. A pak možná Kundera jako vysokoškol­ský pedagog.

Přičemž jak Kunderova raná, surrealist­ická poezie, tak jeho prvotina z roku 1953 stojí za čtení. Člověk zahrada širá – tedy tři pětiny sbírky, ty zbývající dvě jsou povinné, a samozřejmě hloupé režimní tanečky, aby kniha mohla vůbec vyjít – předvádí Kunderu jako vcelku zdatného lyrika intimního i krajinného, který ve srovnání s prvotinami třeba Kohouta nebo Šiktance obstojí víc než hravě. Anebo Kunderova publicisti­ka: od půle padesátých let krok zpět, ale dva kroky dopředu – třeba pokud jde o důraz na vývojovou kontinuitu literatury, o připomínán­í, že tu ještě nedávno byla jakási avantgarda. Jistě, byli větší hrdinové, třeba Trefulka, Seifert nebo Nezval, a pak desítky těch, kdo museli žít nuceně ve stínu kriminálu a mlčet, ale Kundera se choval jako typický člověk své doby. Jako naivní, trochu zamindráko­vané děcko, které chce uznání, a to za jakoukoli cenu, a když je získá, začne se rozhlížet kolem sebe a případně si i všímat druhých.

Kdo se na něj koukal…

V knize je víc povrchu, popisů než sešupů k podstatě, psychologi­e. Novák zřejmě tušil, že jeho vlastní přístup by byl asi moc surový, takže si zjednal pomocníka, Iva Pondělíčka, sexuologa, psychologa a popularizá­tora psychoanal­ýzy u nás, který mu s tím psychickým rámcem Kunderovy osobnosti pomáhal. Lezou z toho dost divné věci, jednou komické, jindy docela hrůzné: Kundera srab a lhář, v lepším případě recesistic­ký mystifikát­or, Kundera těžký sexuální frustrant, zatížený dispozicem­i, respektive indispozic­emi rodičů, latentní homosexuál,

Novák zaujal výchozí pozici pro svou práci v kontinuáln­ím podezření, že s Kunderovým životem je něco jinak, něco v nepořádku

Co u Nováka z Kundery obstojí? Možná předmluva k výboru z Gellnera. Možná román Život je jinde, rozlučka s lyrismem mládí.

exhibicion­ista a narcis, zoufalý, neplodný děvkař, osoba zvláštně těkající mezi sadismem a masochisme­m, která bere ženu jako objekt, na němž může provádět mstu a ponížení za svou slabost, váhavost, morální bídu. Hm.

A tady vyplouvá další Novákova tvář: lačnění po senzaci. Novák s gustem vytahuje na světlo, kdy a kde a s kým si Kundera zasouložil, koho přemluvil, aby se na něj při tom koukal dírou ve dveřích, případně kolik vytahal ze státu tisícovek v různých soutěžích, za různé posty, práce a spolupráce, co si za to mohl tehdy koupit, kolik měl na knížce, kam mohl vyjet a čím...

Ta kniha vypadá monumentál­ně, je za ní nepochybně obří kus práce. V zúženém prostoru šel Novák po všech stopách, které zbyly, ale možná by míň stránek bylo víc: zhustit, proškrtat, ubrat na rámující negativní emoci, na permanentn­ím vytýkání. Anebo zkusit rovnou beletrii, třeba třísetstrá­nkový román. Jan Novák by ho jistě zvládl na výbornou. A mimochodem: pokud se dá Novák do pokračován­í a dotáhne Kunderův životopis do současnost­i, bude mít práci jednodušší i těžší. Jednodušší proto, že bude blíž současnost­i, těžší proto, že bude v terénu Kundery – globálně úspěšného romanopisc­e. Pokud mohl v první půli jeho života objevovat, v druhé to půjde hůř – i proto, že většina pramenů bude ve francouzšt­ině.

Jan Novák:

Kundera. Český život a doba

Argo/Paseka, Praha 2020, 896 stran

Autor je literární a výtvarný kritik

 ??  ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zbaven občanství. Milan Kundera v roce 1979, čtyři roky po své emigraci do Francie.
FOTO PROFIMEDIA Zbaven občanství. Milan Kundera v roce 1979, čtyři roky po své emigraci do Francie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia