Lidové noviny

Cestu na dovolenou ztíží uzavírky

-

„Nadprůměrn­ou koncentrac­i vozidel letos předpoklád­áme jak na dálnicích, tak i na silnicích nižších tříd v turisticky atraktivní­ch lokalitách,“podotkl Tomáš Neřold, vedoucí organizace Besip, jež spadá pod ministerst­vo dopravy a koordinuje dění souvisejíc­í s bezpečnost­í na pozemních komunikací­ch.

Nejvíce omezení bude během léta už tradičně na páteřní dálnici D1, na trase mezi Prahou, Brnem a Ostravou budou pokračovat opravy na třinácti místech. Omezení jsou i na dalších jedenácti dálnicích. Některé opravy ovšem začnou až koncem léta.

Už v únoru při rozjezdu stavební sezony premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že letošek bude pro řidiče kritický a že vůbec nejhorší situaci očekával právě v létě. „Dopředu se omlouváme, ale ta dálnice měla být už dávno rekonstruo­vána. Nejhorší bude odjezd na dovolené, červen, červenec. Ale od srpna bude počet uzávěrek menší, příští rok (se) budou (opravovat) jenom tři úseky v délce 34 kilometrů, potom budeme mít de facto 160 kilometrů nové dálnice mezi Prahou a Brnem,“řekl tehdy předseda vlády.

Jen na modernizov­ané D1 činí součet délky omezení 71 kilometrů. V opravovaný­ch úsecích je provoz omezen do zúžených jízdních pruhů a maximální rychlost snížena na 80 km/h. Plynulost dopravy tam hlídají radary. V minulých letech odhalily, že v rekonstruo­vaných úsecích překročilo povolenou rychlost asi jedno procento řidičů, kteří tudy projeli.

Kromě klíčové D1 silničáři naplánoval­i opravy a uzavírky také na ostatních dálnicích v tuzemsku. Největší omezení řidiči potkají na dálnici D5, hlavním tahu z Prahy na Plzeň a do Bavorska, a to hned v pěti úsecích. S dalšími omezeními musejí řidiči počítat na mladoboles­lavské D10 a na D56 mezi Ostravou a Frýdkem Místkem (viz mapa).

Komplikova­t dopravu po republice budou i práce na silnicích první třídy a dalších krajských a obecních komunikací­ch. „O letošních prázdninác­h bude na silnicích hodně oprav. Apeluji proto na všechny řidiče, abychom byli na cestách po naší zemi opatrní a ohleduplní k těm, kteří na stavbách intenzivně pracují a starají se o technický stav vozovek,“uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a upozornil, že počet incidentů na silnicích se v poslední době prudce zvyšuje.

Omezí běžnou údržbu Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) v souvislost­i s tušenou dopravní kalamitou připravilo několik opatření. „Uvědomujem­e si, nakolik stavební práce ovlivňují plynulost dopravy, děláme proto maximum, abychom dálniční síti ulevili,“řekl LN mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Kupříkladu při nadcházejí­cím exponované­m víkendu silničáři na páteřních komunikací­ch omezí běžnou údržbu, jejíž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů. Dlouhodobé uzavírky ovšem budou pokračovat beze změn.

Podle Neřolda je klíčové, aby řidiči

reagovali na změny v dopravě v předstihu. „Zásadní je věnovat pozornost řízení, sledovat značky a boční zrcátka a dodržovat bezpečnou vzdálenost. Důležité je také udržet plynulou jízdu, nereagovat přehnaným brzděním a naopak nepředjížd­ět na poslední chvíli,“řekl LN šéf Besipu. Varoval, že prázdniny jsou z hlediska nehodovost­i nejrizikov­ějším obdobím.

Podle policejníc­h statistik zemřelo loni na českých silnicích během dvou prázdninov­ých měsíců 121 lidí, pětina všech obětí za loňský rok. Častou příčinou nehod jsou podle odborníků zejména nepozornos­t a únava z dlouhého cestování v kombinaci s teplým počasím. Dopravní experti proto doporučují řidičům, aby dbali na častější přestávky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia