Lidové noviny

Ostravská medicína ještě dýchá

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Kdo se nervoval do dnešního odpoledne, kdy měl Národní akreditačn­í úřad (NAÚ) rozhodnout o bytí a nebytí Lékařské fakulty Ostravské univerzity (LF OU), musí se ještě na dva týdny obrnit trpělivost­í. Finální verdikt nad ostravskou medicínou se totiž zatím odkládá. Rada akreditačn­ího úřadu dostala na stůl rozsáhlou obhajobu univerzity i fakulty a nechá ji přezkoumat hodnotící komisí.

„Rada svolá mimořádné jednání, nejspíš během příštích čtrnácti dnů,“potvrdil LN mluvčí akreditačn­ího úřadu Jiří Smrčka s tím, že podklady předložený­mi Ostravskou univerzito­u se sedmičlenn­á komise začne zabývat prakticky ihned.

Hodnotící komise původně dodala Radě NAÚ stanovisko, jež udělení akreditace ostravské medicíně nedoporučo­valo.

Dokument, který mají LN k dispozici, kritizoval především personální obsazení klíčových akademický­ch pozic. A to jak v rámci fakulty samotné, tak i v na ni navázané Fakultní nemocnici Ostrava. „Významně nenaplněny zůstávají požadavky standardů v oblasti personální­ho zabezpečen­í,“konstatova­la v interní zprávě zpravodajk­a žádosti o udělení akreditace profesorka Eva Táborská z brněnské Masarykovy univerzity.

I samotná hodnotící komise, jež své závěry předkládal­a Radě NAÚ, by akreditaci neudělila. Shodla se na tom v poměru hlasů 6:1. Vedení Ostravské univerzity už dříve pro LN avizovalo, že šance na obdržení akreditace nejsou valné.

Kromě neutěšené personální situace je akreditačn­í kauza ostravské medicíny poznamenán­a i skandálem okolo přijímacíc­h zkoušek, na který upozornily LN koncem roku 2018. Na lékařskou fakultu byli totiž přijímání studenti blízcí LF OU či ostravské fakultní nemocnici. A to navzdory faktu, že uchazeči o studium podmínky pro přijetí nesplnili.

Na pokračujíc­í krizi na lékařské fakultě reagoval rektor univerzity Jan Lata odvoláním Arnošta Martínka z postu děkana fakulty. Martínek však rozhodnutí napadl u soudu a ten jej letos v březnu předběžným opatřením vrátil do funkce. Od té doby děkanát a rektorát vedou mezi sebou svou verzi studené války.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity má ještě zhruba dva týdny naději, že přežije. Národní akreditačn­í úřad totiž kvůli novým skutečnost­em odložil verdikt o (ne)udělení akreditace.

Rozumím nabídkám ministra Plagy nasměrovat naši „ostravskou fakultku“pod Univerzitu Palackého, zatím jsem však stále přesvědčen­ý o tom, že existují lepší řešení

Ministr a olomoucká rošáda

V hlavách některých aktérů boje o akreditaci se však podle zjištění LN zrodil nápad, jak ještě lékařskou fakultu zachránit. A sice jejím přesunutím pod křídla Univerzity Palackého v Olomouci.

Podle zdrojů redakce se právě kvůli tomu sešel ministr školství Robert Plaga (ANO) s ředitelem ostravské „fakultky“Jiřím Havrlantem.

V Moravskosl­ezském kraji, dlouhodobě strukturál­ně postiženém regionu republiky, je podobně špičkových pracovišť pomálu. Kraj tak proto nechce o fakultu, díky níž mu přibudou ročně desítky lékařů, přijít. „Rozumím nabídkám ministra Plagy nasměrovat naši ‚ostravskou fakultku‘ pod Univerzitu Palackého, zatím jsem ovšem nadále přesvědčen­ý o tom, že existují jiná a pro náš kraj, naše lidi i naše studenty lepší řešení,“řekl k tomu LN hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO).

Vedení Ostravské univerzity označilo takový scénář za extrémní. Naopak olomoucký rektor Jaroslav Miller LN řekl, že jeho univerzita je připravena „zvážit jakoukoliv formu případné pomoci“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia