Lidové noviny

Covidové skóre roste, Karvinsko čeká zpřísnění

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Křivka počtu nově nakažených onemocnění­m covid-19 v Česku znovu stoupá, potřetí během týdne překročila hodnotu sto. Středeční „skóre“127 bylo vůbec nejvyšší za poslední dva měsíce.

„Jde o vysoké číslo, ale stále se jedná zejména o lokální ohniska,“uvedl pro ČT ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že o druhou vlnu nákazy nejde. Dál tak platí, že plošná opatření stát již zavádět nechce a cílí na covidová ohniska. K těm na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a v Praze teď přibylo i Liberecko, kde se koronavir šíří mezi zaměstnanc­i firmy Magna Exterior. Čtyři případy nákazy nově ohlásila i Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsk­u: ke třem nakaženým v mlékárně přibyl i zaměstnane­c městského úřadu, dočasně jej proto uzavřeli. Kvůli třem nakaženým jde do karantény i 98 zaměstnanc­ů firmy Junker v Holicích, vedení podnik zavřelo.

Prymula: Vraťme rozestupy Prvního července má dojít k rozvolnění povinnosti nosit roušku ve vnitřních prostorech či ve veřejné dopravě, to se však dle ministra Vojtěcha nejspíš nebude týkat Karvinska, kde se opatření naopak zpřísní. Zda ústenky budou moci odložit i Pražané, má být oznámeno v pondělí. Epidemiolo­g Roman Prymula by je prý nadále ponechal v pražské MHD.

„Za největší riziko teď považuji bary, kde je značná koncentrac­e lidí. Musíme být obezřetní, je zřejmé, že virová nálož v populaci narůstá,“řekl LN Prymula. Ve srovnání s Rakouskem, kde je situace obdobná, jsou Češi podle něj méně zodpovědní. „Rakušané více dodržují sociální distanci, v ní je celá pointa. K dodržování rozestupů bychom se měli vrátit,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia