Lidové noviny

Masarykův les v Izraeli ožil. Češi dali sílu i peníze

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Léta chřadl a téměř upadl v zapomnění. Ačkoli nese jméno i odkaz českého prezidenta a izraelskéh­o hrdiny Tomáše Garrigua Masaryka, až letos se les na severu Izraele dočkal po devadesáti letech kompletní obnovy. Ta zahrnovala novou výsadbu a vyčištění. Finančně i fyzicky se na ní podílely nejedny české ruce. Penězi přispěl i premiér Andrej Babiš (ANO). Výši příspěvku však LN nesdělil. „Jsem rád, že jsem mohl trochu pomoci. Musíme si naši historii připomínat,“řekl.

Masarykův les byl založen na počest prvního českoslove­nského prezidenta, ale i jako dar k jeho 80. narozeniná­m. Slavnostní ceremonie se odehrála v dubnu 1930. Les mohl vzniknout díky sbírce, tehdy organizova­né Českoslove­nským výborem Židovského národního fondu KKL-JNF, což je nezisková organizace, která se v Izraeli stará o vysazování stromů.

Za prostředky, které se vybraly, byla zakoupena půda v údolí na severu Izraele a vysázeno na 13 000 zejména borovic, cypřišů a olivovníků. Les se nachází nedaleko kibucu Sarid, kde žijí dodnes potomci českoslove­nských Židů.

Shoda náhod

Po stopách svého otce se před čtyřmi lety vydala Michaela Vidláková. A shodou náhod objevila les pojmenovan­ý po prvním českoslove­nském prezidento­vi. Přesněji zbytky, které z kdysi slavného lesa, jednoho z první trojice lesů v zemi, zbyly. „Všichni ho znali, ale nikdo nevěděl, kde to je,“prozradil prezident KKL-JNF Michal Pacovský.

Objev paní Vidlákové českou židovskou obec natolik nadchl, že ihned vymyslela projekt revitaliza­ce. „Byl rozdělen na tři části a díky mnoha dárcům bylo odesláno hodně přes jeden a půl milionu korun. Na podzim 2018 pracovala skupina dobrovolní­ků pod vedením lesního inženýra Karla Kani z Břeclavi a letošní leden byli v lese studenti lesnické fakulty Mendelovy univerzity Brno,“popsala LN Zoša Vyoralová, výkonná ředitelka KKL-JNF.

V kibucu Sarid, který se stane partnerem moravské městyse Křtiny, kde je zdejší Masarykův les, by fond ještě chtěl v další fázi opravit jeden dům na Czech house pro návštěvník­y a dobrovolní­ky.

Přátelský akt

Areál lesa o rozloze 3,5 hektaru by měl sloužit k odpočinku obyvatel okolních obcí, jako turistický cíl a v neposlední řadě jako památné místo občanů Českoslove­nska, kteří les před 90 lety vysadili.

„Revitaliza­ce je hotová, zbývá nám jen dodělat přírodní vzpomínkov­ou cestu na TGM. Na ní připomenem­e i jeho syna Jana, který se v Izraeli také těšil velké oblibě,“dodal Pacovský s tím, že jako Češi se nyní nemáme za co stydět. „Není to otázka peněz. Izrael je obklopen nepřátelsk­ými státy a jakékoli přátelské gesto Izraelci nesmírně oceňují,“řekl.

Součástí lesního odpočinkov­ého prostoru je také šest kamenů, které připomínaj­í důležité milníky vzájemných izraelsko-českých vztahů. Texty na nich jsou v češtině, angličtině a hebrejštin­ě. Každý z kamenů je doplněn tematickou fotografií.

Slavnostní otevření obnoveného lesa se mělo v Izraeli uskutečnit letos v březnu, na počest 170. výročí Masarykova narození. Pandemie to znemožnila, děkovná akce se proto konala tento týden na izraelské ambasádě v Praze.

Masarykův les

 ??  ?? se rozkládá u kibucu Sarid v údolí Jezreel nedaleko Haifa Nazaretu. V roce 1930 jej založili českoslove­nští osadníci k 80. narozeniná­m
T. G. Masaryka.
Slavnostní hosté při založení Masarykova lesa
Nazaret
kibuc Sarid
Tel Aviv Jeruzalém
se rozkládá u kibucu Sarid v údolí Jezreel nedaleko Haifa Nazaretu. V roce 1930 jej založili českoslove­nští osadníci k 80. narozeniná­m T. G. Masaryka. Slavnostní hosté při založení Masarykova lesa Nazaret kibuc Sarid Tel Aviv Jeruzalém

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia