Lidové noviny

Aero získá českého šéfa

- MARTIN SHABU

PRAHA Novým generálním ředitelem společnost­i Aero Vodochody se stane Viktor Sotona. Firma, která je součástí zbrojařské skupiny Omnipol, tak bude mít po delší době opět českého šéfa. Dosud vedl tradičního výrobce letadel a jejich komponentů Němec Dieter John. Výměna na postu jedničky společnost­i souvisí s nedávným nákupem Aera od slovenské finanční skupiny Penta.

Nově firmu vlastní z 51 procent vlivný maďarský podnikatel András Tombor. Zbytek kontroluje právě Omnipol.

„Při nedávné akvizici Aero Vodochody jsme avizovali převzetí manažerské­ho vedení Omnipolem, a jelikož nechceme zůstat u prázdných proklamací, vracíme Aero do českých rukou. Viktor je zkušený lídr a strůjce globálního úspěchu pardubické Ery,“potvrdila LN změnu Marika Přinosilov­á, ředitelka pro marketing a komunikaci Omnipolu.

Sotona posledních osm let řídil Eru, která patří do skupiny Omnipol ovládané rodinou zbrojaře Richarda Hávy. Nyní je předsedou představen­stva Ery. Společnost nedávno uspěla v armádní zakázce na pořízení dvou kompletů pasivních sledovacíc­h systémů Vera NG za 1,5 miliardy korun.

Právě Sotona počátkem roku popisoval detaily zakázky společně s představit­eli ministerst­va obrany veřejnosti. Resort tehdy čelil kritice za údajně předražený nákup. To se ale nepotvrdil­o.

Výměna pilota „Byl jsem u toho, když Omnipol tradiční českou firmu Era zachránil. Jsem proto přesvědčen­ý, že Aero ještě nemá nejlepší léta za sebou. Naopak věřím, že i když nás čeká spousta práce, před Aerem se otevírá skvělá budoucnost na čele s letounem L-39NG,“uvedl Sotona ve vyjádření, které LN získaly.

Fakticky by se mělo jmenování do funkce v Aeru Vodochody uskutečnit v horizontu několika měsíců. Čeká se na právní úkony, které souvisejí s převodem vlastnické struktury Aera na maďarského vlastníka a Omnipol.

Podle informací redakce Sotonu v pozici jedničky Ery nahradí jeho dosavadní zástupce Ondřej Chlost, který zastává ve společnost­i post obchodního ředitele.

Sotona pochází z letecké branže. Vystudoval Letecký ústav Vysokého učení technickéh­o v Brně a ekonomii na univerzitě v britském Sheffieldu. Manažerské zkušenosti získával během působení v Českých aeroliniíc­h.

Strategick­á zakázka

Aero Vodochody je jedním z nejstaršíc­h leteckých producentů na světě. Specializu­je se na výrobu a servis cvičných vojenských letounů. V posledních letech se však propadl do ztráty.

Předloni společnost představil­a nový podzvukový cvičný stroj L-39NG. Čeká se však na jeho certifikac­i i na prvního zákazníka. Zájem o stroj projevily ozbrojené síly Senegalu.

Již dva roky se také vedou jednání o nákupu čtveřice cvičných letounů L-39NG pro českou armádu za více než miliardu korun. Stroj vyvinutý Aerem by tak mohl sloužit k výcviku českých pilotů. Dosud ale ministerst­vo obrany o pořízení nerozhodlo.

Počátkem týdne upozornil časopis Euro, že státní podnik LOM Praha, který spadá pod ministerst­vo obrany, rozhodl o pronájmu starší verze strojů s legendární­m označením L-39 Albatros. Chce na to vyčlenit 120 milionů korun. Počítá s tím, že na nich budou trénovat vojenští piloti v pardubické­m Centru leteckého výcviku.

Dosažení kontraktu s armádou na L-39NG by pro podnik bylo klíčovou referencí, která by pomohla k úspěchu na zahraniční­ch trzích. Od zákazníků v cizině totiž logicky padá otázka, zda byl letoun zaveden i do české výzbroje a používá se k výcviku vojenských pilotů.

Aero v minulosti se starší verzí L-39 Albatros slavilo exportní úspěch. Podnik se stoletou tradicí jich vyrobil na tři tisíce kusů. Stále jsou proto důležitým zdrojem příjmů společnost­i i servis a generální opravy těchto letounů. Osvědčily se zejména kvůli relativně nízkým pořizovací­m a provozním nákladům.

V čele jedné z tradičních značek českého průmyslu se již brzy odehraje klíčová výměna na pozici generálníh­o ředitele. Aero Vodochody povede manažer ze zbrojařské skupiny Omnipol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia