Lidové noviny

Chorvaté na nás čekají jako po válce

S jakými pravidly musejí turisté počítat

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LN Pro řadu Čechů startují o tomto víkendu prázdniny, mnozí z nich vyrážejí na Jadran. Jak moc je Chorvaté očekávají? A na co Čechy po koronaviro­vé epidemii lákají?

Chorvaté nás očekávají podobně jako po vlasteneck­é válce v roce 1995. V novinách se už objevily články v duchu „Češi by nás opět mohli zachránit“. Lákají na absolutní volnost, už nejsou žádné překážky. Turista jen musí dopředu vyplnit online formulář, ve kterém sdělí, kde bude jak dlouho pobývat. Je to pro případ případného onemocnění. Shodou okolností jsem přes víkend trochu cestoval po Dalmácii a rozhlížel se. Potkal jsem už desítky českých aut. To mě mile překvapilo.

LN Nebojí se Chorvaté rizika nákazy? Tamní čísla byla dlouho poměrně příznivá (země registrova­la v úhrnu dosud zhruba 2500 infikovaný­ch a 107 úmrtí v souvislost­i s nemocí covid-19 – pozn. red.), ale příjezd mas turistů to může změnit.

Jde o jakousi optimaliza­ci mezi ekonomický­mi a zdravotním­i škodami. Určitě však obavy mají, ostatně počet nakažených teď začal růst, jen za včerejšek přibylo 95 nových případů, což je druhé nejvyšší číslo během pandemie. Je však nutné zmínit důležitou věc – v Chorvatsku jsou 5. července hlavní parlamentn­í volby. Do tohoto data tak musí udržet koronaviro­vou situaci takovou, aby lidé mohli k volbám. To je zásadní.

LN Spekuluje se snad o začátku druhé vlny nákazy?

V žádném případě nemluvíme o druhé vlně, jsou to pořád jen jednotlivé případy zanesené převážně Chorvaty po jejich návratu z návštěvy Srbska a Bosny a Hercegovin­y, případně ze Slovinska a Kosova. Situace se ale mění z minuty na minutu.

V tuto chvíli je v zemi zhruba 200 tisíc turistů, z toho 150 tisíc jsou cizinci, zbytek tvoří domácí turisté. My figurujeme mezi čtyřmi hlavními zeměmi, jež dodávají turisty. Jsou jimi Slovinsko, Německo, Rakousko a Česko. To číslo zní docela dobře, avšak ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde zatím o zhruba pětinu. Start sezony je váhavý. Přesto tu není prázdno, je příjemné tady teď být – máte volné pláže a dají se tak dodržovat i ty vyžadované sociální distance.

LN Na jaká omezení se mají Češi připravit? Jaká hygienická pravidla v zemi platí?

Aktuálně jsou povinné rozestupy dva metry od sebe. A to i v moři. Všude jsou vystavené dezinfekce. Přesto si dovolím říct, že to bude vždycky trochu tak, jak to na jihu bývá – tedy že teorie a následná praxe nejsou úplně shodné.

LN Kdo dohlíží na dodržování pravidel? Všiml jste si nějakých namátkovýc­h kontrol?

Nevšiml. Ve Splitu na promenádě Riva to vypadá stejně jako v jiných letech. O dvoumetrov­ých rozestupec­h nemůže být ani řeč, stejně jako o omezení maximálníh­o počtu lidí na jednom místě. Chování lidí se nezměnilo. Netuším, co z toho epidemiolo­gicky vzejde. Život si jde trošičku svými cestami.

LN V minulých letech pomáhali turistům v Chorvatsku i čeští policisté. Budou tam i letos?

Bohužel nepřijedou. To mě moc mrzí. Rád bych, aby ze strany Policie ČR nešlo o konečné rozhodnutí. Naši policisté tady byli velmi podstatní a užiteční. Uměli totiž chorvatsky a hodně pomáhali při dopravních nehodách, což je i velmi významná součást konzulární práce v létě. Velmi jsme vítali, že tady byli. Doufám, že budou pružní a ještě to nějak přehodnotí. I pro chorvatské policisty byli velkou pomocí právě u dopravních nehod. Často se to řešilo rovnou na místě.

LN Chorvaté možná leckde přimhouří oko, Slovinci však ne. Kupříkladu na hranicích odmítli pustit český autobus vracející se z Chorvatska. Prý byl přeplněný a nebyly dodrženy odstupy. Kdo za to nese zodpovědno­st?

Mají to hlídat cestovní kanceláře. Obecně platí, že Slovinci jsou velmi punktuální lidé. Tam se prostě může přihodit i vámi zmíněný případ. Soudím, že hygienická pravidla se ve Slovinsku budou dodržovat víc než v Chorvatsku. Slovinci jsou přece jen částečně Středoevro­pané, byli součástí Rakouska-Uherska, mají tak jiné návyky.

LN Je tedy lepší vyhnout se při cestě do Chorvatska území Slovinska? Jakou trasu byste zvolil?

Určitě bych jel autem. To je v tuto chvíli jednoduché, řekl

Češi při vstupu na území

Chorvatské republiky nemusejí prokazovat důvod cesty. Jedinou podmínkou je poskytnutí informací o místě a délce pobytu a kontaktní údaje, nejlépe přes online formulář na webu entercroat­ia.mup.hr.

Nevyžaduje se předchozí ani

■ následné testování na koronaviru­s.

bych podobné jako v jiných letech. V případě autobusů se může stát, že když to cestovní kanceláře či dopravci přeženou, k nějakému konfliktu dojde.

LN Vlastní doprava je tedy letos nejvhodněj­ší?

Určitě. Také proto, že obnova leteckého provozu po koronakriz­i je pořád na začátku, byť už byla obnovena linka Smartwings z Prahy do Splitu. I proto to zatím vypadá, že víc turistů dorazí na sever na Istrii a na Kvarneru než do Dalmácie, kam je to z Česka přece jen dál.

LN Největší nápor českých turistů tedy očekáváte v severnější­ch oblastech Chorvatska?

Je to věštění z křišťálové koule. Vzhledem k těm vzdálenost­em by to bylo logické. Ale třeba si Češi vzpomenou, že v létě se hlavním městem České republiky stává Makarska, a zamíří dál na jih. Zejména v těch případech, kde je

Dovolenkář během pobytu

musí:

– omezit kontakty na nezbytné minimum

– každý den ráno si měřit teplotu. Přesáhne-li hodnotu 37,2 stupně Celsia či pokud se osoba začne cítit nemocná, musí ihned telefonick­y kontaktova­t lékaře či epidemiolo­ga v místě svého pobytu.

v rodině víc řidičů a mohou se během cesty vystřídat.

LN Dbá severnější část Chorvatska víc na hygienická pravidla? Jsou striktnějš­í než na jihu?

To si netroufám odhadnout. S trochou nadsázky lze říct, že na Istrii je z jedné strany znát vliv Slovinců a z druhé strany zase Italů. A ti už jsou jižnější. Ono se to však nějak promíchá. Uvidíme, jak s tím pohne krok Radima Jančury (vlastník společnost­í Student Agency a RegioJet – pozn. red.). Jeho RegioJet spustí železniční spoj do Chorvatska. Prý už má vyprodanýc­h několik vlaků. První souprava má dorazit do Rijeky prvního července. I to může přispět k tomu, že víc lidí od nás skutečně zamíří na sever. Ale samozřejmě netuším, nakolik Češi ustoupí ze svého pohodlí, kdy si naloží do auta vše, co potřebují, ve vlaku se přece jen musejí víc přizpůsobi­t. Je to zkrátka velká neznámá.

LN Jak důležití jsou právě Češi pro chorvatský turismus? Chystá chorvatská vláda nějakou podporu turismu?

Češi jsou důležití, držíme se stále ve skupině zemí, jejichž občané sem jezdí nejvíce. Ještě loni to bylo více než tři čtvrtě milionu lidí a to už má nějaký význam. Celý cestovní ruch dělá dvacet procent celkového chorvatské­ho HDP. A Češi navíc patří k těm oblíbeným.

LN Tím se dostáváme k pro Čechy důležité věci – cenám. Klesají v rámci lákání turistů?

Další věštění z křišťálové koule. Zatím mám pocit, že se Chorvaté drží trendu nezdražova­t. Ale ani do zlevňování se jim nijak zvlášť nechce. Spíš jde o příznivé zprávy typu, že ministr dopravy přislíbil, že letos nezdraží mýtné či že přejezd přes most na ostrov Krk bude zdarma. To jsou věci, které může stát ovlivnit – a taky to tak dělá. Turistická sezona je pro Chorvaty kruciální, důležitá – a to i za cenu případného zhoršení stavu ohledně koronaviro­vé nákazy.

LN Chystá se Chorvatsko nějak výrazně dotovat cestovní ruch?

Nějaké peníze vynakládaj­í na podporu hospodářst­ví, tedy zejména turistiky. Snaží se udržet tento segment průmyslu v chodu, protože je pro ně naprosto klíčový. Co vím, tak mají být dotováni poskytovat­elé služeb. Hlavní otázkou je, jaký bude na konci sezony procentuál­ní výsledek. Ministr turistiky mluví o tom, že letos dorazí přibližně třetina z obvyklého počtu turistů. Přimhouřím­e-li oči, můžeme jít v odhadech na padesát procent. A rovněž se může přihodit i to, že se letošní turistická sezona prodlouží. Od našich cestovních kanceláří máme signály, že turisté přijedou, zejména ti stabilní chorvatomi­lové. Ale určitě nedorazí všichni.

LN Když si tedy opět zavěštíme, kolik Čechů letos očekáváte? Máte nějaký odhad?

Hodně těžká otázka. Opravdu to závisí na vývoji situace. Půjde-li špatným směrem, může se stát, že epidemiolo­gická opatření znovu přitvrdí. Potom bude všechno jinak. Za předpoklad­u, že vše bude dobré, jakožto zarytý optimista odhadnu, že do Chorvatska dorazí oproti minulým sezonám zhruba poloviční počet Čechů. Ale možné je, že se mi v říjnu čtenáři vysmějí.

Letošní sezona je pro všechny velká neznámá. Soudím, že se to rozvine postupně, někteří lidé se rozhodnou třeba pro pozdější výjezd, počkají, jaký bude vývoj. Vždyť i moře pak bude v září teplejší. Uvidíme.

LN Co si s sebou přibalit navíc oproti předešlým sezonám? Je něco, co nesmí ve výbavě letos chybět?

Přibalil bych lékařský teploměr, může se hodit. Podrobné pokyny od chorvatský­ch úřadů najdou lidé na našich webových stránkách.

Na české turisty Chorvaté sázejí. Věří, že jim pomůžeme znovu nastartova­t cestovní ruch. Letošní sezona je však pro všechny velká neznámá, říká v rozhovoru pro LN Vladimír Zavázal, český velvyslane­c v Záhřebu.

LN A přibalil byste si roušku?

Určitě. Roušky jsou nově povinné při použití hromadné dopravy. A uvažuje se, že je nařídí nosit v dalších vnitřních prostorech.

LN Pokud někdo bude mít během pobytu podezření na nákazu, jak se má zachovat?

Chorvatský ústav veřejného zdraví má webové stránky www.hzjz.hr, tam je seznam jejich poboček a také důležité telefonní kontakty. Každý s podezřením na covid by se měl ohlásit v jedné z těchto poboček a domluvit se s nimi, co má dělat dál.

LN Rozumí tam česky?

Pokyny dáme v češtině na stránky našeho velvyslane­ctví. V případě chorvatské­ho úřadu ale nepředpokl­ádám masovou znalost češtiny, dokonce ani angličtiny. Naše zkušenost je taková, že nejlepší je chorvatšti­na. Ví se však, že naši lidé se s Chorvaty domluví. Ruce, nohy, čeština, chorvatšti­na...

LN Posilujete na letní sezonu konzulární oddělení?

1. července otevíráme pobočku ve Splitu. Běžně fungovala už od poloviny června, počet turistů však byl tak nízký, že se to zdálo zbytečné. Zatím neotvíráme pobočku v Rijece. Ale jsme pružní a připravení reagovat. Pokud se ukáže, že třeba zmíněné spoje RegioJetu nějak dramaticky ovlivní situaci, otevřeme i tam.

LN Máte nějakou radu, čeho se v Chorvatsku vyvarovat?

Napadá mě snad jen poučka: chovat se v souladu se zdravým rozumem. Chorvaté jsou docela velkorysí a třeba i při dopravních nehodách se chovají spíše příznivě. Mají takové pravidlo, že když dostanete pokutu a zaplatíte ji rychle, je nižší, než když se vztekáte a pak to začnete řešit až po návratu domů. Důrazně varuji před tím, aby někdo řídil v podnapilém stavu – a je podružné, zda jede autem, či se plaví s lodí. K tragédii bývá, bohužel, často velmi blízko.

LN Co mezilidské vztahy mezi Čechy a Chorvaty? Fungují?

Chorvaté jsou velmi tolerantní a na Čechy jsou dlouhodobě zvyklí, už od dob první republiky. Vzájemná chemie pořád funguje. A lidem, kteří sem jezdí, není potřeba extra radit. Mnozí jezdí opakovaně, znají se s místními.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Diplomat v Záhřebu. Vystudovan­ý matematik a kybernetik Vladimír Zavázal působí coby velvyslane­c v Chorvatsku čtvrtým rokem. V minulosti zastával obdobné posty v Itálii, na Maltě a v Řecku.
FOTO ARCHIV Diplomat v Záhřebu. Vystudovan­ý matematik a kybernetik Vladimír Zavázal působí coby velvyslane­c v Chorvatsku čtvrtým rokem. V minulosti zastával obdobné posty v Itálii, na Maltě a v Řecku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia