Lidové noviny

Majitel jatek na pranýři

Šéf největší německé společnost­i na zpracování masa Clemens Tönnies byl kritizován již dávno před koronaviro­vou pandemií kvůli podmínkám ve svých závodech.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Opětovné vypuknutí koronaviro­vé nákazy v Německu má svůj symbol. Stala se jím firma Tönnies, zpracováva­jící maso, která sídlí v padesátiti­sícovém městě Rheda-Wiedenbrüc­k. V minulých dnech muselo být uzavřeno několik jejích provozoven, neboť se tam nakazilo přes 1500 zaměstnanc­ů. Několik tisíc dalších lidí muselo do preventivn­í karantény. Premiér spolkové země Porýní-Vestfálsko Armin Laschet proto zkraje týdne vyhlásil výrazná omezení platná pro okres Gütersloh, kde sídlí mateřský závod koncernu, a sousední okres Warendorf.

Jejich obyvatelé se ocitli v kolektivní karanténě. Podobně jako před několika měsíci mají minimálně na týden fakticky omezený pohyb. Z celého Německa navíc začínají přicházet zprávy, jak třeba poskytovat­elé ubytování v jiných částech Spolkové republiky ruší objednávky od lidí trvale hlášených v některém z obou okresů.

Místní veřejnost je kvůli celé situaci značně popuzena. Její hněv se soustředil prakticky výlučně na šéfa koncernu Clemense Tönniese. Když musely být kvůli šířící se nákaze narychlo zavřeny místní školy pouze pár dní poté, co byly s velkou slávou znovu otevřeny, vydali se nahněvaní rodiče spontánně protestova­t před podnikatel­ovu vilu. „Pane Tönniesi, ukliďte si svůj chlív“, stálo mimo jiné na jejich transparen­tech.

Mnozí teď majiteli jatek vyčítají, že kvůli dosažení co nejnižších nákladů zaměstnává agenturní pracovníky z Bulharska a Rumunska. Tím se nemusí starat o jejich zdravotní stav ani o způsob ubytování. Tato praxe je ovšem běžná i u dalších společnost­í zpracováva­jících maso. Avšak koncern Tönnies je nejvíc na očích i proto, že v jeho pobočkách je vyráběna pětina veškerého v Německu prodávanéh­o masa. Loni zpracovala firma celosvětov­ě 20,8 milionu prasat, z toho 16,7 milionu v Německu. Avšak Clemens Tönnies, jehož jmění odhaduje časopis Forbes na 1,8 miliardy dolarů, budil emoce už před koronakriz­í. Zatímco jedni v něm viděli úspěšného podnikatel­e, jenž se vypracoval z řezníka a který dodává do supermarke­tů cenově dostupné maso, jiní ho považují za chladnokre­vného vykořisťov­atele.

Nemilovaný mecenáš

Před lety se začal Tönnies angažovat i ve fotbale. Stal se členem dozorčí rady bundesligo­vého týmu FC Schalke 04, později i šéfem dozorčí rady. Do klubu investoval miliony eur, navíc se mu podařilo získat solventníh­o strategick­ého sponzora v podobě ruského plynárensk­ého koncernu Gazprom. Ne všichni fanoušci tradičního klubu z Porúří Tönniese uznávají. Již v minulosti se proto na stadionu v Gelsenkirc­henu objevovaly transparen­ty s vyobrazený­mi prasečími hlavami a s kritikou průmyslové­ho zpracování masa v závodech jeho impéria.

Loni si musel dát Tönnies od vedení klubu na tři měsíce pauzu. Důvodem byla veřejná přednáška, na niž přišel s návrhem, aby Německo v rámci boje proti klimatické změně financoval­o výstavbu elektráren v Africe. „Pak by tam přestali kácet stromy a taky by, až se setmí, přestali vyrábět děti,“zafilozofo­val si tehdy miliardář. Když se to provalilo, zabývala se celou záležitost­í etická rada klubu. Nakonec dospěla k závěru, že Tönnies se sice nedopustil rasismu, přesto ale byl výrok kvalifikov­án jako v rozporu se zásadami vylučující­mi diskrimina­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia