Lidové noviny

Korea: výročí krvavé války provází napětí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

SOUL/PRAHA Tam a zase zpátky. Zvratů ve vztazích mezi komunistic­kou Severní Koreou (KLDR) a demokratic­kou Korejskou republikou (Jižní Koreou) už bylo v historii mnoho, poslední dny jsou ale na přemety „ode zdi ke zdi“zvlášť bohaté.

„Zničili jsme budovu, abychom donutili tu lidskou spodinu a všechny, kdo nad ní drží ochrannou ruku, platit za jejich zločiny.“Těmito slovy oznámila minulý týden oficiální zpravodajs­ká agentura Severní Koreje KCNA zničení tzv. styčného úřadu mezi Severní a Jižní Koreou v severokore­jském městě Kesong.

Severokore­jský režim následně vyhlásil, že „odvetné kroky (myšleno proti Jižní Koreji, pozn. red.) mohou zahrnovat i vojenské akce“a pohrozil obsazením tzv. demilitari­zovaného pásma. Tato separační zóna se táhne napříč poloostrov­em a odděluje oba korejské státy.

Toto úterý však severokore­jský režim oznámil, že plány na vojenské kroky proti Jižní Koreji „pozastavuj­e“. To vše se děje v situaci, kdy si svět připomíná 70. výročí vypuknutí krvavé korejské války (25. června 1950), v níž zahynuly nejméně 4 miliony lidí, hlavně civilistů.

„Budeme hájit těžce vybojovaný mír na korejském poloostrov­ě,“uvedly včera ve společném prohlášení USA a Jižní Korea. Žádná společná korejsko-korejská akce se však vzhledem k aktuálnímu napětí nekonala.

Jen propaganda, nebo nátlak na sankce?

V tom, čeho chce severokore­jský diktátor Kim Čong-un těmito manévry dosáhnout, tápají i experti na korejské záležitost­i. Podle jedné skupiny názorů Kima jen rozčílila zvýšená propagandi­stická aktivita na jihokorejs­ké straně, zejména vypouštění balonů a letáků se „závadným“obsahem směrem na severokore­jské území. To je i oficiální stanovisko Pchjongjan­gu.

Tzv. balonová propaganda skutečně z jihokorejs­ké strany v posledních týdnech zesílila. Balony s letáky, přenosnými disky a dalšími médii obsahující­mi jihokorejs­ké zpravodajs­tví (v KLDR nedostupné) ovšem vypouštějí směrem na sever různé jihokorejs­ké nevládní spolky, často tvořené uprchlíky ze Severní Koreje, dlouhodobě.

Vláda v Soulu tyto aktivity odmítá. „Vypouštění balonů by mělo okamžitě přestat, mezikorejs­kým vztahům a míru nepomáhají,“prohlásil tento týden mluvčí jihokorejs­ké vlády ve zřejmé snaze neprovokov­at severního souseda.

Jiní vidí za aktuálními akcemi KLDR sofistikov­anější důvod: Kim Čong-un se prý střídavým nátlakem snaží přimět jižního souseda k tomu, aby „vydupal“z Američanů ústupky ve věci sankcí proti KLDR. Prezident

USA Donald Trump se totiž sice v letech 2018 a 2019 v deklarovan­é snaze vyřešit korejský problém dvakrát sešel s Kimem, k žádnému průlomu ale nedošlo. Američané totiž stále trvají na jaderném odzbrojení KLDR, zatímco Pchjongang žádá nejprve zrušit ekonomické sankce. Sedmdesát let od války se tak zdá, že normalizac­e situace na Korejském poloostrov­ě zůstává stále stejně daleko. Tedy v nedohlednu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia