Lidové noviny

„Hadova“minulost překáží smíru

Obvinění kosovského prezidenta Hashima Thaçiho z válečných zločinů zhatilo naději v jednáních mezi Srbskem a Kosovem.

- TOMÁŠ VLACH

PRIŠTINA/PRAHA Dohoda, byť zřejmě ne průlomová, byla blízko. V sobotu se měli v Bílém domě setkat prezidenti a premiéři Srbska a Kosova. Jak blesk z čistého nebe ale přišlo obvinění kosovského lídra Hashima Thaçiho z válečných zločinů včetně vražd zvláštním tribunálem v nizozemské­m Haagu. Thaçi v tu chvíli otočil letadlo a vrátil se zpět, účast odmítl i kosovský premiér Avdullah Hoti.

Mezi oběma stranami začalo poslední dobou nenápadné tání. Začátkem června Hotiho nový kabinet zrušil veškerá omezení na dovoz srbského zboží do Kosova. Stoprocent­ní cla a další opatření zavedli jeho předchůdci kvůli vytrvalé snaze Bělehradu odrazovat svět od uznání někdejší srbské provincie Kosovo, která se po konfliktu koncem devadesátý­ch let završeném bombardová­ním NATO vydala vlastní cestou.

Oblíbenec Američanů

V roce 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislos­t a většina EU ho uznala. Srbsko má však stále v ústavě preambuli, že Kosovo je jeho provincií, a odmítavý postoj k uznání blokuje Bělehradu cestu do Evropské unie. V roce 2013 uvedl prezident Aleksandar Vučić jako cílový termín vstupu rok 2020,

Kosovo se ukázalo být obtížně překonatel­nou překážkou.

V únoru se na mnichovské konferenci dohodli Vučić a Thaçi na obnovení železniční­ho spojení mezi oběma zeměmi.

„Je to ta nejlepší zpráva pro region k posílení míru a stability v regionu,“komentoval to albánský lídr, zatímco jeho srbský protějšek uvedl: „Cítíme, že nám to přinese lepší budoucnost a mír.“

Vzájemnou dohodu zprostředk­oval americký vyslanec pro kosovsko-srbský dialog Richard Grenell. Blízký spolupraco­vník prezidenta Donalda Trumpa tím však naštval část EU, která získala pocit, že ji obchází.

Ve středu obvinili Thaçiho a dalších devět kosovských Albánců žalobci zvláštního tribunálu pro Kosovo z válečných zločinů. Instituce formálně patřící pod kosovský stát, financovan­á EU a s mezinárodn­ími soudci, zdůrazňuje, že jde o výsledek dlouhodobé­ho vyšetřován­í. „Jsou podezřelí z vraždy, násilného unášení lidí, perzekucí a mučení. Činy se týkají stovek obětí z řad kosovských Albánců, Srbů, Romů a dalších etnických skupin včetně jejich politickýc­h oponentů,“napsala kancelář žalobců tribunálu.

Spolu s prezidente­m je obviněn i Kadri Veseli, předseda Demokratic­ké strany Kosova (PDK), která vzešla z demilitari­zované Kosovské osvobozene­cké armády (UÇK). Tato guerillová skupina vedla ozbrojený boj za odtržení Kosova a stála za ozbrojeným násilím vůči nealbánský­m etnikům a vlastním oponentům.

Dnes dvaapadesá­tiletý Thaçi zastával post politickéh­o šéfa

UÇK. Byl ze švýcarskéh­o exilu, kam odešel hned po studiích filozofie a historie na univerzitě v Prištině, u jejího založení i prvních bojůvek. V UÇK měl Thaçi přezdívku „Had“a jako její politický velitel vedl jednání s Američany, oblíbila si ho tehdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightov­á. Koncem devadesátý­ch let se USA snažily co nejvíce využít potenciálu UÇK k rozbití Jugoslávie, která ale tehdy byla nevyzpytat­elným autoritati­vním státem podílející­m se na represích proti vlastním lidem i na zločinech proti lidskosti. UÇK politicky dirigovaná Thaçim se však dle řady svědectví nechovala o nic lépe. Bezprostře­dně po skončení bombardová­ní a odchodu srbských sil z provincie nastalo několikamě­síční období bezvládí, kdy se rozmohly albánské útoky proti Srbům či příslušník­ům vlastního etnika podezřelým z kolaborace nebo nedostateč­ného vlasteneck­ého zápalu.

Naděje ještě trvá

„O těchto útocích se mluvilo jako o projevech pomsty, ale ukázalo se, že některé z násilných aktů byly koordinová­ny,“píše portál

Politico.eu. A právě tohoto období se týká obvinění kosovského prezidenta.

V roce 2008 pak Thaçiho nařkla bývalá žalobkyně tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii Carla del Ponte, že v roce 1999 osobně organizova­l únos až tří stovek kosovských Srbů kvůli odběru orgánů. O těchto zločinech se ve zprávě Radě Evropy zmiňoval i švýcarský prokurátor Dick Marty. Thaçi to ostře popřel.

I přes obvinění Thaçiho vyjednávac­í proces nekončí a rozhovory by mohly pokračovat v náhradním termínu, mluví se o polovině července.

 ?? Hashim Thaçi je výraznou postavou kosovské politiky FOTO ČTK ??
Hashim Thaçi je výraznou postavou kosovské politiky FOTO ČTK
 ?? REPRO LN ?? Voják Thaçi jako člen UÇK
REPRO LN Voják Thaçi jako člen UÇK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia