Lidové noviny

Trumpova neteř chystá nebezpečné paměti

- MARTIN HAMPEJS

NEW YORK / PRAHA V rodině Trumpových nenajdete teplo domova ani lásku. Vše je o penězích. Alespoň tak popisuje rodinné vztahy Mary Trumpová v nové knize, která komplikuje život jejímu strýci Donaldovi. Neteř šéfa Bílého domu se totiž rozhodla, že zabrání svému strýci ve znovuzvole­ní. Pár měsíců před prezidents­kými volbami vydá paměti s názvem „Příliš a nikdy ne dost“. Jen samotný podtitulek již slibuje šťavnaté detaily: „Jak moje rodina stvořila nejnebezpe­čnějšího muže na světě.“

Vzhledem k tomu, že je Mary vystudovan­á psycholožk­a a sama prožila řadu dramatický­ch situací v rámci rodiny žijící v newyorském Queensu, její kniha může poskytnout unikátní detailní svědectví. A to se jejímu strýci vůbec nezamlouvá. Ještě předtím, než došlo k jejímu vydání (plánované na 28. července, tedy měsíc před republikán­ským sjezdem, na kterému bude Trump nominovaný stranickým kandidátem), se právníci současné hlavy Spojených států snaží knihu stopnout a neteř umlčet.

Právní smlouvy o mlčenlivos­ti ohledně rodinných záležitost­í ostatně nejsou pro pětapadesá­tiletou psycholožk­u novinkou. Jednu totiž musela podepsat před mnoha lety po právním sporu se svým strýcem Donaldem. A i tehdy, jak popisuje ve své knize, šlo o peníze.

Spory od dědictví

Před dvaceti lety Donald Trump a jeho nejstarší sestra a bývalá federální soudkyně Maryanne Trumpová prý chtěli svou neteř zabít kvůli dědictví. Další detaily z knihy kolem tohoto tvrzení zatím známé nejsou, ale spor byl i tak nevybíravý.

V domě zakladatel­e miliardářs­kého impéria Freda Trumpa žilo pět dětí: Maryanne, Fred junior, Elizabeth, Donald a Robert. Mary Trumpová je dcerou Freda juniora.

Když Fred senior zemřel v roce 1999, začaly v rodině hádky o majetek.

Podle Mary se Donaldu Trumpovi podařilo otce trpícího Alzheimero­vou chorobou krátce před smrtí přesvědčit, aby naposledy změnil závěť a vyškrtl z ní potomky svého nejstaršíh­o syna Freda juniora (Mary a Freda III.). Pro Mary se Donald stal „zlým strýcem“. Když se Mary a její bratr obrátili na soudy, Donald a jeho sestra Maryanne opětovali palbu. Zastavili například veškeré finance, které Fred III. potřeboval na léčbu svého těžce postiženéh­o syna. Jak je prý v rodině obvyklé, vše nakonec vyřešili právníci a Donald a Maryanne si mlčení neteře a synovce zajistili dohodou o mlčenlivos­ti. Mary jim však tento tah neodpustil­a.

Bezcitný, tvrdý, se zájmem pouze o sebe sama. To, co neteř prezidenta Donalda Trumpa Mary píše v nové knize o „nejpoškoze­nější rodině světa“, lze najít v mnohém i ve stylu vlády současné hlavy USA.

Bratr se upil k smrti

Nová odhalení z osobního života mohou být pro Donalda Trumpa ještě bolestivá. Především politicky. Portrét „nejpoškoze­nější rodiny světa“, jak knihu nazývá nakladatel, totiž poskytuje velice osobní rozměr další ožehavé publikaci – pamětem bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona.

Člen Trumpova nejbližšíh­o týmu ve své knize popisuje, jak prezident při vytváření zahraniční politiky sledoval vlastní zájmy a dělal vše pro to, aby byl znovuzvole­n. Skrze ekonomické sankce tlačil na Čínu, aby podpořila americký export a on tím získal podporu farmářů, či zastavil vojenskou pomoc Ukrajině, dokud nezačne vyšetřován­í spojené s jeho soupeřem v prezidents­kých volbách Joem Bidenem. Jak upozorňuje švýcarský deník NZZam Sonntag, Trump používal stejnou taktiku, jako ve sporu s dětmi svého bratra.

 ?? FOTO TWITTER D.T. ?? Trumpova rodina. Budoucí prezident na snímku druhý zprava.
FOTO TWITTER D.T. Trumpova rodina. Budoucí prezident na snímku druhý zprava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia