Lidové noviny

Chvála byrokracie

Daňovou jistotu zajistí jen skuteční úředníci

- Marek Hudema

Byrokrat s klotovými rukávy přesouvají­cí vzorově spisy a vyplňující úřední kolonky je všeobecně považován za vzor nepřítele podnikatel­e i občana. Jenže jak se ukazuje, právě takoví úředníci nám chybějí. Že to zní divně? Ne tak docela.

Názorně to ukazuje nedávno zveřejněné rozhodnutí Ústavního soudu ohledně výpočtu daní u jednoho z podnikatel­ů, který se proti jejich výši odvolal a soudil se. Ústavní soud konstatova­l, že zaměstnanc­i finančního úřadu manipulova­li se spisy, odstranili velkou část dokumentů a ostatní papíry pak přečíslova­li, aby vše pěkně sedělo. „Takové vedení spisové dokumentac­e jako v nyní posuzované věci, již není takzvaně na hraně, ale je daleko za hranicí toho, co lze v právním státě od orgánu veřejné moci tolerovat,“uvedl soud.

A aby toho nebylo dost, je to ještě horší, než to vypadá. Dlouholetí úředníci vědí, že se může stát, že jednou někdo ztratí spisy, případně se to stane i dvakrát. Dokonce je možné chybu zamaskovat, byť by na to měl nadřízený teoreticky přijít a bez milosti viníka vyhodit. Jenže tady, jak konstatova­l soud, nešlo o ojedinělý případ a uvádí nejméně šest dalších. Pěkný průšvih. A není jediný, jsou tu třeba i podezření na „plánování“počtu zajišťovac­ích příkazů a tedy neplatičů daní.

Současné vedení finanční správy tvrdí, že za to nemůže. Má bezpochyby pravdu. Počet zajišťovac­ích příkazů loni klesl, případ u Ústavního soudu je z roku 2015. Dokonce je i možné, že pokyny k výše uvedeným zvěrstvům nešly shora, ale někde od středního management­u. Ostatně zdá se, že minimálně na některých finančních úřadech už celá léta bují pokusy vyhnout se těžkým případům doměřování daní, měřit výkonnost berních úředníků podle počtu vyřešených „případů“a zajistit „vítězství“berňáků nad daňovým poplatníke­m za každou cenu. Jinak řečeno, chybí tam skutečná úředničina. Byrokraté, kteří by dodržovali všechny předpisy, neztráceli dokumenty a nenechali se dotlačit k „plánovaném­u“hledání „neplatičů“za každou cenu. A také to, aby je za to jejich nadřízení oceňovali. Právě takoví nepopulárn­í úředníci jsou totiž zárukou, že se na nikom nebude úřad jen tak vozit. Jistotou, kterou potřebují nejen podnikatel­é, ale i všichni ostatní občané.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia